Sevärdheter i toscana

Våra bästa rekommendationer till din semester i Toscana

Få tips och råd om sevärdheter i Toscana hos Escapeaway. Läs också våra personliga beskrivelser med förslag till utflykter till din semester i Toscana.

Toscana är fullt av spännande sevärdheter och en skattkammare av konst och kultur från renässansen med Florens som en juvel bland skattkammarens berömda rikedommar. Men regionen bjuder också på vackra medeltida landsbyar med en unik förhistoria och en speciell toskansk atmosfär, berömda vindistrikt och ett hav av fina badstränder vid kusten samt kulturlandskap.

Vi har valt ut några få av de många sevärdheter du kan uppleva på din semester i Toscana, men du finner ännu fler tips och råd på sevärdheter i Toscana under de enskilda semesterdestinationerna i regionen. Trevlig läsning!Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi, ofta kallad  “Uffizierna” på svenska är ett av dem äldsta och mest berömda konstmuseum i världen vars fundament skapades av den legendariska Medici-familjen i Florens, som i början av 1400-talet var den rikaste familjen i Europa.

Museet som ligger fint vid Arno-floden i hjärtat av Florens rymmer inte bara en unik samling av toskanska målningar från 1300-talet, florentinska målningar från 1400-talet, venetianska målningar från 1500-talet och flamländska målningar från 1700-talet, men också en lång rad mästerverk från några av konsthistoriens största konstnärer så som Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titian, Caravaggio, Albrecht Dürer och Rembrandt.

Läs mer om Galleria degli Uffizi på museets egna officiella hemsida.il Doumo i Florens

Florens domkyrka, eller Cattedrale di Santa Maria del Fiore, som den heter på italienska (och som alternativt kallas: il Duomo di Firenze) är inte bara Florens varumärke, men också sedan länge en av de mest berömda sevärdheterna i Toscanas huvudstad med dess enorma, murstensröda kupol, och de höga klocktornen som majestätiskt tornar över stadens tak.

Den gotiska, stilrena katedralen som tillsammans med den övriga delen av Florens gamla stadskärna blev upptagen på UNESCOs världsarvslista redan 1982 började byggas år 1296 och stod färdig i sin grundform 1436, då den blev invigd av påve Eugenius IV.

Största murstens-kupol i världen

Katedralen var i början sin tids största kyrka i den kristna världen, men har sedan dess blivit slagen av Peterskyrkan i Rom, St. Pauls katedral i London samt katedralen i Milano. På en punkt övergår den dock fortfarande sina två antagonister i Italien samt en i utlandet: Med dem totalt 4 miljoner mursten som är använt till att bygga kupolen har den fortfarande den största murstenskupolen i världen.

Du kan läsa mer om katedralen på den egna officiella hemsidan.San Gimignano

I den centrala delen av Siena-provinsen - i hjärtat av Toscana ligger den lilla staden San Gimignano. Trots den lilla storleken och invånarantal - staden har endast strax över 7.000 invånare - är det en av de mest berömda och populära städerna bland Italienresenärer från när och fjärran.

Staden är inte bara en av de vackraste och mest charmerande städer i Toscana, men är också hem för en rad unika medeltidstorn - 14 totalt - och en rad andra fint bevarade byggnader från medeltiden, som har bidragit till att sätta den på UNESCOs världsarvslista.Lucca

Staden Lucca som ligger i det nordvästra hörnet av Toscana (i den provins som också bär namnet Lucca) härskar den toskanska renässans-andan på det arkitektoniska planet, bland annat i form av den intakta och världsberömda ringmur som varit bidragande till att sätta staden på UNESCOs lista över världsarv.

Spår av förtiden

Men staden som varit en romerska koloni, bär också unika spår från romartiden, t.ex. i form av torget Piazza San Michele som är byggd på grunderna av ett antikt forum, och det berömda torget Piazza dell'Anfiteatro, som fortfarande präglas av att ha varit en antik amfiteater.

Spåren av förtiden ger i det hela taget ett överväldigande intryck i Lucca, som tidigare italiensk stat, som erövringsobjekt för Napoleon, som Puccinis födelseplats eller som hem för de mytomspunna etruskerna som grundade staden.

Få inspiration till din resa till LuccaDet lutande tornet i Pisa

I dag är Torre di Pisa som ligger bakom Pisas berömda katedral en av Toscanas mest berömda sevärdheter. Sin storhet beror på tornets lutning, som gett namnet Det lutande tornet i Pisa. Just nu har klocktornet vars fundament flera gånger under historien har stabiliserats så det inte kan välta en lutning på 3,97 grader.

En del av Piazza del Duomo

I grunden är det dock lite okorrekt att det nästan uteslutande är dess lutning som gjort tornet berömt. För det första började tornet - till skillnad till vad många tror - att luta redan under uppbyggnaden som skedde under år 1173 på grund av blöt mark och dåligt fundament på den ena sidan av tornet. Torre di Pisa blev därmed till Torre pendente di Pisa.

För det andra är klocktornet endast en del av en historisk plats - Piazza del Duomo - som utgörs av det närliggande dopkapellet, kyrkogården och katedralen som räknas som en av de finaste arkitektoniska platserna i världen. Torget, piazzan blev förklarad som världsarv av UNESCO år 1987.

Få mer information om Pisa härArezzo

Arezzo ligger 80 kilometer sydöst om Florens (i provinsen med samma namn) blev av den romerska historiker Titus Livus Patavinus omtalad som en av de etruskiska huvuorterna  (Capitae Etruriae) och räknas - dock inte utan en viss akademisk polemik - för en av de tolv etruskiska städer som utgjorde den berömda etruskiska alliansen kallad  “Den Etruskiska Liga” (i perioden 600 f.Kr til 500 f.Kr.).

Chimären från Arezzo

Det finns fortfarande spår av den etruskiska kulturen i staden, bland annat i form av resterna av en etruskisk mur, ett etruskiskt nekropolis och bronsfiguren La Chimera di Arezzo, som blev funnit i Arezzo år 1553 och som utgör ett av dem finaste fynden från den etruskiska kulturkretsen. Figuren som var en gåva till den översta etruskiska guden, Tinia, bevaras i dag på det arkeoligiska museum i Florens - Museo archeologico nazionale di Firenze - men man har ställt en bronskopia på fyndplatsen i Arezzo.

Italiens tredje största stad under kejsare Augustus

Sedan blev staden erövrad av romarna (i 336 f.Kr), som först gjorde den till romersk militärgarnison och senare, under kejsare Augustus, till Italiens tredje största stad - en amfiteater vittnar fortfarande om denna period i stadens historia - innan den blev ett bisäte under det tredje århundrade e.Kr. och en oberoende stat år 1098. År 1860 blev Arezzo en del av Kungariket Italien (1861 - 1946), medan dess arkitektoniska horisontlinje i det efterföljande århundrade - under Andra Världskriget - tog skada av de våldsamma kamper som utspelade sig mellan tyska och brittiska trupper, dock inte mer än att det än idag finns många unika, historiska byggnader och monument - kyrkor, palats och torg att uppleva i staden.

Se hotell och semesterboende till din resa till Arezzo härFlera sevärdheter i Toscana

Som nämnt är ovanstående endast ett litet urval av de många spännande sevärdheter som Toscana erbjuder sina besökande. Hos Escapeaway reser vi ofta till Toscana och har besökt alla hotell och semesterboende på vårt program. Vi känner därför också de flesta städer och sevärdheter i regionen, och du kan under de enskilda semesterbostäder och semesterområde få våra personliga tips till upplevelser och sevärdheter.

Läs mer om vilka sevärdheter du kan besöka på din semester i Toscana med Escapeaway