Resor till Scarlino

Res till Scarlino på semester - högt på en kulle med Maremma och Toscana under dig

Res med Escapeaway till Scarlino i Maremma (Toscana) och njut av en semester nära kusten där du alltid känner dig på toppen.

Man kan se Scarlino från långt håll. Som så många andra byar i denna sydvästliga del av Toscana ligger den högt i landskapet uppe på en kulle. Högst i byn ligger en gammal fästning från medeltiden, och nedanför har bebyggelsen utvecklat sig de senaste århundradena. Smala, branta och mysiga gator samt en imponerande utsikt dominerar atmosfären.

Scarlino innehar knappt 4.000 invånare och placeringen 230 meter över havet samt endast 9 km från kusten ger ett spektakulärt intryck av byn som nog i sig själv har ett utbud av inköp och matställen. Byn ligger naturligtvis i Toscana, men är också en del av området som kallas Maremma, och som stäcker sig helt ned till regionen Lazio.

Karta över Scarlino i Toscana / Maremma

Med ett enkelt klick på kartan här under kommer du vidare till en större karta där du smidigt kan zooma in och ut, och därmed finna hotell, semesterlägenheter och hus i området runt Scarlino. Du kan likaledes se en rad sevärdheter och få ett intryck om avstånd till storstäder och flygplatser - samt till städer i Sverige.

Transport

Det finns ingen större flygplats i Maremma, men när du ska till Scarlino är det enklast att flyga in till Pisa och hyra en bil och köra de ca. 130 km ner längs kusten via motorvägen E80. Finner du bättre flygförbindelser till Rom är avståndet ca. 200 km, men det extra avståndet har inte den stora betydelse då vägförhållandena är bra.

Ca. 7 km från Scarlino finner man stationsstaden Scarlino Scalo som ligger i dalen nedanför byn och är uppvuxet omkring järnvägen som förflyttar resande enkelt till Pisa i den ena riktningen och huvudstaden Rom i den andra. Järnvägen i Italien är generellt av god kvalitet och det är avkopplande att ta tåget och se hur landskapet flyger förbi utanför när man vill på en längre tur.

Restauranger och shopping

Det finns både inköpsmöjligheter och flera restauranger och barer i själva Scarlino, primärt längs huvudgatan Via Roma där man också finner en handfull specialbutiker. Lite större butiker finner man i dal-byn Scarlino Scalo och badorten Follonica, som har det hela härunder naturligtvis ett stort urval av goda fiskrestauranger.

Utflykter och sevärdheter

Scarlino är närmast en sevärdhet i sig själv, där den ligger bland beskyddande murar från 1100-talet. Man finner också borgen Rocca Aldobrandesca inne bakom stadens murar. Dessutom är det endast 8 km till stranden där du bl.a. finner den populära badorten Follonica som ligger fint i en större bukt i Det Tyrrenska Havet - en del av Medelhavet. Det är också här barnfamiljer kommer finna glädje vid ett besök på badlandet Acqua Village.

Det är ca. 40 km till Piombino varifrån ni kan ta färjan till ön Elba, om en spännande heldagsutflykt eller kanske ett par dagar bort från fastlandet skulle locka. Lite längre bort finner vi en annan skandinavisk favorit i Toscana, nämligen kulturstaden Siena med sin fantastiska arkitektur och många sevärdheter. Är man en vinälskare och önskar fördjupa sig bland några av Italien bästa druvor ska man besöka vindistriktet Chianti i det centrala Toscana.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Scarlino