Terme di Saturnia

Saturnia är en liten by med etruskiskt ursprung känd för sin naturligt varma (37,5°C) svavelhaltiga källa Cascate del Mulino och de väletablerade kurbaden Terme di Saturnia.

En oas av välbefinnande

Byn Saturnia och den varma källan är belägna i Manciano kommun och är en oas av välbefinnande mitt i det sydliga Toscana. Här har du även nära till de historiska rikedomarna och fascinerande byarna som tuffstensbyarna Pitigliano, Sorano och Sovana; Bolsenasjön och den vackra halvön Argentario.

Vulkanisk krater blir pool

Terme di Saturnia är beläget vid foten av medeltida byn Saturnia och omgiven av en vacker park. Det är ett modernt kurbad som kan tillfredsställa alla sina gästers behov. Vattnet i Terme di Saturnia rinner ut i en vulkanisk krater (där som kurbaden har sin swimmingpool) och rinner därefter 500 meter som en naturlig bäck på en efterhand silkesmjuk klippbotten. På ett ställe faller grunden och skapar en form av vattenfall som snuddar en gammal mölla och därmed skapas en rad naturliga badkar i klippgrunden – dessa "badkar" utgör Cascate del Mulino. Vill du uppleva den naturliga källan In The Wild, kan du här vid Cascate del Mulino, 2 km utanför Saturnia by, gratis doppa dig i de häftiga strömmarna från källan både innan vattenfallet (de två är avskilda genom en krater) och i bäckarna därefter. Det är speciellt eftertraktat att komma hit vid skymningen och bada i den varma källan medan eldflugorna dansar under stjärnhimlen. Parkering i förbindelse med Cascate del Mulino sker längs vägkanten.

Historien bakom Terme di Saturnia

 Terme di Saturnia och dess svavelhaltiga källa som kommer upp från det underjordiska, sprutar 800 liter vatten (ca. 37°) i sekunden. Källan var känd redan av etruskerna som var övertygade om vattnets mirakulösa verkan. Senare, från omkring 280 f.Kr. var det romarna som använde sig av det kurerande vatten. Det var också romarna som först uppförde byggnader i förbindelse med källan, var du ännu kan se några idag. Under medeltiden blir källan orsak till många legender p.g.a. vattenångorna som frigjordes av värmen och svavellukten; bland annat menade man att djävulen hade sin utgång här, vattnet blev även kallat förhäxat och lukten satanisk. Det är därför inte svårt att föreställa sig vilka scenarier dessa historier har upplivats till bland häxor och andra ‘mörka väsen’ i tidernas morgon.

Hälsogivande effekter

Idag är Terme di Saturnia känt i hela världen för sina hälsogivande effekter och välfungerande kurbad. Vattnet är mineraliskt, homoiotermt, svavel- och kolsyrehaltigt, alkaliskt och jordnära samt innehåller sulfat och bikarbonat och du ska även räkna med de speciella gaser som dessutom finns i vattnet, nämligen svavelhaltig väte och kolväte. Denna komposition är hemligheten bakom de hälsogivande effekter som de varma källorna har på huden, luftvägarna och musklerna.