Resor till Sansepolcro

Vi befinner oss i det sydöstliga hörnet av Toscana med bara ett få par kilometer till Umbrien och Marche. Här ligger den lilla byn Sansepolcro, idag till största delen en hektisk industristad, men den har dock ett spännande centrum vars historia går långt tillbaka i medeltiden.

Här, i det som den gången var känt som Borgo San Sepolcro, blev en av de mest enastående renässanskonstnärerna, Piero della Francesca, född år 1420. Piero levde här hela sitt långa liv och endast när mecenater i Florens, Urbino, Rom eller Ferrara krävde hans närvaro, var han bort från sin älskade hemstad. Då han på äldre dagar blev blind, började han istället skriva teoretiska traktater om konst intill hans död i 1492.

Många konstälskare vallfärdar till Sansepolcro, då flera av Pieros bästa arbeten finns här på stadens Museo Civico. Här finner vi bland annat hans San Giuliano, hans vackra polittico Madonna della Misericordia och den Återuppståndelse, som Aldous Huxley (han med "Du sköna nya värld") kallade "världens största mästerverk". Museet huserar också många andra spännande tavlor som t.ex. Pontormo och Luca Signorelli.

När man har sett museet, kan vi rekommendera att man tar turen förbi den romansk-gotiska domkyrkan och ser den imponerande (men inte enastående, tänk på den mer kända versionen i Luccas domkyrka San Martino) Volto Santo, en Kristus-staty från 900-talet som påkläds och kronas varje år i förbindelse med festen för Frälsaren i november.

När vi nu pratar om fester, ska det också nämnas, att det varje år den andra söndagen i september hålls en färgrik kamp mellan Sansepolcro och Gubbio Palio della Balestra, var armborstskyttar från de två städerna kämpar under stor festivitas.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sansepolcro