Resor till San Quirico d'Orcia

Nästan som en kuliss

San Quirico d'Orcia är en välbevarad liten by som bjuder på många sevärdheter. Bymuren är ett av de bästa exemplar på Medeltidens byplanläggning och präglar ännu byns utseende. Hela muren, med undantag av den nordöstra delen, kan besökas än i dag.

Vi befinner oss halvvägs mellan Siena och Orvieto, i den mycket vackra Orciadalen. Landskapet runt om ser nästan ut som en kuliss och är den du ofta ser på olika posters, vykort och böcker om Toscana, nämligen Crete Senesi. Denna del av Toscana passar dig som vill koppla av, njuta av vackra vyer och pittoreska små byar.

Etruskerna har varit här

San Quirico d'Orcia har, liksom många andra byar och städer i Toscana, varit bebodd sedan etruskernas tid, vilket åtskilliga fynd genom tiderna har bekräftat även om man har aldrig utfört systematiska utgrävningar. Byns gamla namn var Osenna, som betecknade en idag försvunnen bäck som rann i närheten av byn. Namnet Osenna användes fram till 1600-talet, men efter år 1000 stöter du mer och mer på byns nuvarande namn i olika dokument. Byn växte och spelade en väsentlig roll under medeltiden p g a sin placering längs Via Francigena, som var huvudvägen mellan Canterbury i England och Rom.

Då Frederik Barbarossa reste till Rom för att bli kronad som kejsare, sände påven tre kardinaler och sin armé ut för att bjuda honom välkommen och de slog läger här. År 1180 kom byn under sienesisk herredömme och man etablerade här en sienesisk borgmästare. Andra kungar, kejsare och furstar har senare haft herredömme över byn.

En by med vackra stenhus och mysiga gränder

San Quirico d'Orcia ligger omgiven av ett vackert landskap som står i fin kontrast till byn. Här finns ett centrum där du har apotek, bank, ett par butiker, bar och restauranger. Byn är ganska stillsam och de flesta besökarna strosar i sakta mak längs byns gator och gränder.

När du ändå är här bör du passa på att besöka I Leonini, en skön trädgård från slutet av 1500-talet. Ingången ligger mellan huvudtorget och de gamla medeltida murarna. Geometriskt indelade rabatter möter dig, medan de sekulära bokträden och den fina marmortrappan skapar bakgrund för denna scenografi. Efter en tur genom skogen kommer du till ett grönt område. Här låg ett medeltida torn som blev jämnat med jorden under 2:a Världskriget.

De historiska vingslagen gör sig påmind

Byn är välbevarad och bjuder på många sevärdheter. Bymuren är ett av de bästa exemplar på medeltidens byplanering och präglar ännu byns utseende. Hela bymuren - med undantag av den nordöstra delen - kan fortfarande besökas. I dag tecknar konturerna av fjorton vakttorn sig mot himlen några av dessa inlemmade i andra byggnader. Dessvärre är murens norra och södra port totalt förstörda, men den östra porten är delvis bevarad.

Kyrkan Collegiata ligger på Via Dante Alighieri och den är byggd på den gamla sockenkyrkan som är känd sedan 800-talet. Kyrkan har tre portaler där den första portalen är ett vackert exempel på romansk stil byggd av sandsten och travertinermarmor. Den mottog pilgrimmar från Siena. Mot söder reser sig en portal i romansk och gotisk stil av Giovanni Pisano. På denna sida om kyrkan finns två djupa tvådelade fönster. Klocktornet, som det ser ut i dag, blev byggt i slutet av 1700-talet. Inne i kyrkan ses en blanding av medeltida motiv blandade med barock dekorationer.

Bredvid Collegiata står det stora Palazzo Chigi, beställt av en kardinal med samma namn i slutet av 1700-talet. Palatset blev allvarligt skadat under 2:a Världskriget, men man försöker restaurera det bit för bit.

På huvudtorget ligger kyrkan San Francesco. Den blev ombyggd flera gånger sedan sin grundläggning, men dess yttre präglas ännu av gotiken. I kyrkan kan du beundra åtskilliga mästerverk, bl.a. Andrea della Robbias Madonna samt Madonna och ängel gjord av Francesco di Valdambrino, elev av den store bildhuggare Jacopo della Quercia, som i Siena bland annat dekorerade den vackra fontänen, Fonte Gaia, på Piazza del Campo.

Sjukhusets brunn

Dessutom kan vi rekommendera ett besök i den romanska kyrkan Santa Maria Assunta och Scala sjukhuset, som användes av vandrare och pilgrimer som färdades på Via Francigena. Sjukhuset blev byggt på 1200-talet, och du kan ännu se dess gård med en brunn från 1500-talet.

=

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i San Quirico d'Orcia

Vad tycker gästerna om i San Quirico d'Orcia?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner