Resor till San Miniato

Spendera semestern i den medeltida staden San Miniato i centrala Toscana

Åk med Escapeaway till San Miniato - en autentisk medeltida stad vid Arno-dalen, mitt mellan Florens och stränderna vid Livorno.

Om du tycker om små autentiska städer, där historiens vingeslag tydligt märks i varje sten, då ska du ta turen förbi San Miniato. Denna lilla medeltida stad ligger på toppen av en backa, och kännetecknas av de höga tornen från mitten av 1200-talet, vilka kan ses på långt håll. Här finns många restauranger, caféer och inköpsmöjligheter, och kommer du hit tisdag förmiddag hålls här också en marknad. 

Stadens stolthet heter Tuber Magnatum Pico (tryfflar) och staden har fortfarande världsrekordet för den störta tryffeln som hittas här - en bjässe på 2,5 kg funnen på 1950-taet. Åtskilliga hundra familjer får sin huvudsakliga inkomst från tryfflarna. Kommer du hit om hösten, kan du smaka dem på de lokala restaurangerna, men var beredd på att ta med den tjocka plånboken.

San Miniatos perfekta placering på 3 höjder med kontroll över dalen, har gett staden en vidsträckt geografi, som sträcker sig över nästan 5 kilometer. På typiskt italienskt manér ligger husen placerade längs vägen som snor sig in i backarna. Staden har också en större bosättning i dalen, men för dig som är intresserad av av ett besök här, är delen som ligger längs med vägen Via Ser Ridolfo trevligast.

Karta över San Miniato i Toscana

Genom att klicka på kartan över San Miniato här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.Hotell och semesterbostäder i San Miniato

Använd kartan här ovan, eller sökfunktionen på toppen av sidan, för att hitta ett hotell eller en semesterlägenhet i närheten av San Miniato. Är ni en större grupp, eller en utvecklad familj, så kan det vara en bra idé att kika efter en agriturismo i Toscana eller helt enkelt hyra en hel villa. Hittar du inget som passar i själva San Miniato, så ar vi helt säkert något i närheten, och inte minst i Florens, som endast ligger 40 km bort. Escapeaway är Danmarks största förmedlare av hotell, semesterhus och semesterlägenheter i Italien.

Transport

Närmaste flygplats är Florens, men det är endast lite längre till Pisas flygplats, så du kan i stort sätt välja mellan dessa två. Sistnämnda har oftast direkta avgångar från Sverige och Danmark, medan turen till Florens för det mesta innebär en mellanlandning. Det är både billigt och enkelt att hyra bil i Italien, men många tar också hela turen från Sverige i egen bil - framförallt i yttersäsongerna då det är mindre trafik på vägarna. Från mellersta Sverige är det cirka 1900 km hit.

Shopping og restauranter

Man äter gott - och stundtals ganska dyrt - i San Miniato. Framförallt i november, då folk strömmar till för att ta del av tryffelfestivalen. I den gamla delen av San Miniato ligger restauranger och barer huvudsakligen runt torget Piazza del Popolo, som också huserar en rad specialbutiker, men det finns också ett par restauranger vid det lilla torget Piazza Buonaparte. Det finns dessutom fler möjligheter i den del av San Miniato som ligger nere i dalen.

Utflykter och sevärdheter

Utöver staden som är en sevärdhet i sig själv, så kan man också åka på utflykt till en rad spektakulära platser i Toscana, t.ex. borgen i Lari eller kanske till San Gimignano - staden med de 15 tornen. Därtill är det perfekt för minst en dag i Florens (33 km), Lucca (34 km) eller Siena (55 km) - var stad har sin unika prägel och här finns stof till timtals av upptäcktsfärder och livsnjuteri.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i San Miniato