Resor till San Gimignano

Tornens stad är en av de mest berömda medeltidsstäderna i Toscana. Gå runt i stadens imponerande centrum och bli en del av historien. Härifrån har du även möjlighet att besöka andra städer i regionen samt vindistriktet "Chianti". Boka din resa till San Gimignano med Escapeaway i dag!

San Gimignano, som ligger precis mitt mellan Florens och Siena, är tillsammans med Pisa en av de lättast igenkännliga medeltidsstäderna i Toscana. Långt innan du kommer fram till den gamla stadsmuren kommer du få syn på stadens 13 torn som stolt reser sig mot himlen. De höga tornen som bildar stadens karakteristiska profil byggdes ursprungligen av stadens mest välbärgade familjer. Under sin storhetstid hade San Gimignano upp mot 65 av dessa statussymboler som än idag väcker respekt och beundran.

Även om San Gimignano därför inte helt överraskande är känd som Tornens Stad så finns det många andra anledningar till att du bör resa till denna vackra Medeltida stad i Toscana. Torn eller ej, när du passerar genom någon av de gamla stadsportarna kommer det nästan kännas som att kliva tillbaka till Medeltiden. Överallt längs de labyrintiska, smala gatorna är du omgiven av rustika hus fulla av charm.

Ett av de största nöjena här är att bara flanera runt och insupa stämningen samt låta sig överraskas av sevärdheterna som hela tiden dyker upp runt nästa hörn. På Piazza del Duomo är domkyrkan La Collegiata från 1148 till exempel ännu ett imponerande byggnadsverk, inte minst invändigt där utsmyckningen inkluderar talrika fresker med livfulla domedagsscener av Taddeo di Bartolo.

Alla och envar som reser till San Gimignano kommer snabbt förstå varför staden redan 1990 blev upptagen på UNESCO:s världsarvslista för sin enastående och välbevarade medeltida arkitektur. Som resmål är det dock inte enbart medeltidsstadens rika historia som är intressant. I San Gimignano har du bland annat även möjlighet att fördjupa dig i det som gör Toscana till en av Italiens mest populära destinationer: gastronomin. Just i San Gimignano bör minst en av dina måltider till exempel ledsagas av det lokala, torra vittvinet Vernaccia di San Gimignano, som produceras på de närliggande vingårdarna.

San Gimignano är beundransvärt välbevarat, men stadens popularitet förnekar sig dock inte vilket märks på alla besökare. Bor du på ett hotell i eller nära San Gimignano har du dock optimala förutsättningar för att uppleva staden när de flesta av dagbesökarna har lämnat staden och dragit vidare. Då sänker sig ett annat lugn över medeltidsstaden och du kan ostörd njuta av solnedgången från någon av de många utsiktsplatserna.

Sist men inte minst har du på en semester i San Gimignano en perfekt utgångspunkt för att utforska resten av Toscana. Även om du lätt kan tillbringa dagar med att fördjupa dig i San Gimignano så är läget perfekt för att göra utflykter till Florens, Pisa eller Siena, som tillsammans med ett pärlband av andra mindre och idylliska småstäder och byar alla ligger inom behagligt räckhåll.

Book resan till San Gimignano med Escapeaway

Välkommen till Toscana med Escapeaway, vi är specialister på resor till San Gimigano där du bor på handplockade och noga utvalda hotell på din resa. Boka resan till Toscana som en komplett paketresa inklusive flyg, hotell och hyrbil eller transfer. Vill du hellre själv arrangera din resa till San Gimignano så kan du naturligtvis även nöja dig med att boka ditt hotell genom Escapeaway.

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland de hotell i San Gimignano som fått bra omdömen från tidigare gäster. Välj därefter avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti.

>> Läs även om resor till Lucca
>> Se vår översikt över sevärdheter i Toscana här

 

Hotell i San Gimignano

Populära hotell i San Gimignano

Italien, Toscana, San Gimignano
9,4
Fantastiskt
780 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, San Gimignano
9,7
Fantastiskt
93 omdömen
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Restaurang
Italien, Toscana, San Gimignano
9,0
Fantastiskt
431 omdömen
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Avstånd till centrum: ca. 6 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Mat och dryck

Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och speciella rätter som du kan smaka på under din semester i San Gimignano. Smaklig måltid och trevlig resa!

Vin

Det finns mängder av goda toskanska viner att provsmaka i San Gimignano. Om du gärna vill smaka ett av de lokala vinerna så rekommenderar jag Vernaccia di San Gimignano, som är ett gott, kraftigt och fylligt vittvin som har varit populärt ända sedan Dantes dagar. 

Ett annat populärt vin i staden är dessertvinet Vin Santo, i vilket lokalbefolkningen ofta doppar deras cantuccini (mandelskorpor) efter en god middag.

Olivolja

Toscanas olivolja har länge varit känd för sin fantastiska kvalitet, smak och struktur - och i San Gimignano befinner du dig bland en lokalbefolkning som lidelsefullt går upp i sin olivolja och där man har odlat oliver ända sedan etruskernas tid. 

Prova t.ex. den lokala Extra Vergine di San Gimignano, vilken är en av flera välsmakande olivoljor från området.

Populära rätter

Till de mest populära maträtterna i San Gimignano hör köttspecialiteter som fänkålssalami och kanin. Kötträtten par excellence är dock fortfarande bistecca alla fiorentina, som är en stor, mör och saftig T-bone steak. 

I San Gimignano produceras även en del av regionens bästa griskött och charkuterier. Eftersom jakt är en populär sysselsättning i området så bjuds även rikliga möjligheter till att smaka på cinghiale (vildsvin), samt olika fågelrätter.

Saffran - det underbara "guldet"

En annan specialitet från området som man kanske inte direkt hade förväntat sig är kryddan saffran vilken odlas på många fält runt staden. Du ser det bland annat när du vandrar längs Vernaccia di San Gimignanos vinrutt.

Saffran, eller zafferano på italienska, är inkluderad i många lokala recept - och det är anmärkningsvärt hur denna begeistring för zafferano alltid välbalanserat ingår i de lokala rätterna i San Gimignano utan att på något sätt ta överhanden eller fördärva smakupplevelsen.

Saffranets kvalitet har blivit vida känt och den har mottagit den prestigefulla IGP-beteckningen (produkter med beskyddad ursprungsbeteckning).

Information om San Gimiginano

Jag har här sammanställt några få fakta och information om San Gimignano, såsom stadens historia och klimat, vilket kan fungera som en inspiration till din semester i den berömda historiska staden. Vill du hitta ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

San Gimignano ligger på en kulle 342 meter över havet med utsikt över Elsa-dalen som är en del av Siena-provinsen i den västliga centrala delen av regionen Toscana omkring 39 km nordväst om staden Siena i den nordvästra delen av Italien. Staden har omkring 7800 invånare (per 2017) och en befolkningstäthet på omkring 51 invånare per kvadratkilometer.

Klimat och väder

Liksom den toskanska regionen i övrigt så har staden ett klimat som präglas av varma somrar och torra, milda vintrar. Den bästa tiden att besöka stan på är som regel från april till september - särskilt för dem som älskar att tillbringa tid utomhus.

Den varmaste månaden är juli med lite över 23 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med lite under 23 grader i genomsnitt, medan januari med 5,6 grader i genomsnitt är den kallaste månaden på året, efterföljd av februari med 6,5 grader i genomsnitt och december med genomsnittliga 6,7 grader.

Den regnigaste månaden är november med 109 m.m. i genomsnitt efterföljd av oktober med 90 m.m. i genomsnitt, medan juli med 32 m.m. är den månad på året med minst nederbörd, följd av juni och augusti som båda har 50 m.m. i genomsnitt.

Historia

San Gimignano har en lång historia vilken kan spåras tillbaka till 300-talet före Kristus då det låg en liten etruskisk by där San Gimignano ligger idag.

Flera kröniker skrivare så som Lupi, Coppi och Pecori, berättar om hur två patriciska bönder, Muzio och Silvio, flydde från Rom till dagens San Gimignano och byggde två slott, Mucchio och Silvia, under den catilinariska sammansvärjningen mot den romerska republiken under första århundradet efter Kristus.

Slottets namn, Silvia, ändrades till San Gimignano 450 e.Kr. efter att biskop Geminianus (Modenas helgon) ingrep för att undgå att slottet skulle ödeläggas av anhängare till hunnernas konung Attila. Som en följd härav byggdes en kyrka som dedikerades till helgonen och på 5 och 600-talet uppstod här en stad runt det som senare kom att kallas San Gimignanos Slott - eller Skogens slott på grund av det stora skogsområdet som omger stan. Från år 929 styrdes staden av Volterras biskoppar. 

Under Medeltiden och Renässansen blev staden en anhalt för katolska pilgrimer på väg till Rom och Vatikanen, eftersom San Gimignano ligger längs en av Medeltidens viktigaste pilgrimsvägar, Via Francigena. Stadens utveckling förbättrades också på grund av handeln med lantbruksprodukter från de fruktbara, närliggande kullarna, speciellt saffran som både användes i matlagning (se mer under Mat och Vin), färgning av tyger och i Vernaccia-vinet.

År 1199 gjorde staden sig oberoende av biskoparna i Volterra och utnämnde en podestà (ett magistrat) och började att bygga ut kommunen med kyrkor och offentliga byggnader. Allt var emellertid inte framgång och välstånd eftersom stadens fred under de nästkommande två århundradena stördes av konflikter mellan de påvetroende guelferna och de kejsartroende ghibellinerna i staden.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i San Gimignano?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 72 recensioner