Vinprovning hos Cantine Cesani

Familjen Cesani välkomnar dig till Pancole

Man blir glad av blotta tanken på familjen Cesani från San Gimignano, och det beror inte enbart på deras goda viner då det är en historia om förändring och oföränderlighet som hittat samman i perfekt harmoni.

Familjens historia

År 1950 slog familjen Cesani från grannregionen Marche sig ner här och började odla jorden. Man hade med sig en kunskap om hur man producerar både vin och olivolja, samt hur man förvandlar en gris till skinka, salami och annat gott. Med på resan fanns även familjens lille son Vincenzo. I dag är han vuxen (ja rent faktiskt en äldre man) och har sen flera år tillbaka varit gift med Cesarina som han fått tre döttrar med: Letizia, Marialuisa och Elena. Tillsammans har familjen utvecklat och förbättrat produktionen från ett enkelt vardagsvin till utmärkta (för att inte säga utsökta) vita och röda viner som vunnit åtskilliga priser, en praktfull olivolja samt en välsmakande grappa. De har också inrett en del av gården till agriturismo med fint inredda rum och en pool med utsikt över dalen. Vincenzo har dock inte längre egna grisar på gården, men äger ett par hos en granngård som han varje år i januari låter slakta och gör skinka och salami på som gästerna njuter av till frukosten.

Förändringens vind

Förändringar under årens lopp har varit många, men några saker ändrar sig inte. Hela familjen värnar om en djup kärlek till jorden de odlar och den respekt den ger dem. Hela familjen arbetar hårt och konstant. Frukten av detta ser vi som besöker gården i deras enastående produkter och den ödmjukhet som avspeglar sig både i deras sett att vara samt priserna du betalar (det gäller både vin, olivolja och rummen). Det finns inte många som säljer ett så enastående toppvin som Luenzo till halva priset av flera Brunello di Montalcino, trots att den smakar bättre...

Dina fördelar som vår gäst

Det är därför en stor glädje för oss på Escapeaway att erbjuda våra gäster en rundvisning i vinkällaren där vi följer vinets gång från druva till flaska, och sedan en omfattande vinprovning hos Cantine Cesani. Vi provsmakar hela sex viner: två vita, tre röda och ett dessertvin. Vinprovningen ledsagas av förklaringar och inte minst av tilltugg som t.ex. bruschetta med tomat och gårdens olivolja, den lokala fårost pecorino samt mandelkakorna cantuccini. För barn under 16 år består provningen av mindre vin och mer sött. Detta är dessutom gratis (max ett barn per betalande gäst).

Arrangemanget varar i två timmar och försigår på engelska. Det arrangeras alla vardagar normalt klockan 16:00 från den 1 aprill till den 31 oktober.