Resor till San Galgano

Besök svärdet i stenen

Mitt i Toscana nära den lilla staden Chiusdino sägs det enligt legenden att ärkeängeln Gabriel visade sig i sömnen för riddaren Galgano Guidotti runt år 1170. Galgano hade levt ett turbulent liv som hörde unga adelsfolk till, men han kom på andra tankar och började predika i Siena och närområdet.

Alla har visst hört talas om Kung Arthur, hur han drog svärdet Excalibur upp ur stenen och genom det visade sig vara värdig att bli Englands kung.

Mitt i Toscana, nära den lilla byn Chiusdino, hittar vi ett exempel på motsatsen. Legenden berättar att ärkeängeln Gabriel visade sig i sömnen för riddaren Galgano Guidotti omkring år 1170. Galgano hade hittills levt ett turbulent liv, precis som så många andra unga adelsfolk, men han kom på andra tankar och började predika i Siena med omnejd.

Galgano

Efter ett möte med påven Alexander lll gick Galgano så långt att han drog sig tillbaks från det världsliga livet. Trots de andra riddarnas hån, sin förlovades tårar och moderns förtvivel, drog sig Galgano tillbaks för att leva som eremit på det ensliga berget Montesiepi och här satte han sitt svärd i en sten så att en bit av klingan, skaftet och parerstången bildar ett kors. Galgano dör strax därefter, 1181, men hans svärd står än idag kvar i stenen i den lilla kyrka som blev uppförd några år efter hans död. Kyrkan är i sig en fascinerande byggnad och i dess lilla kapell finner vi fresker av Ambrogio Lorenzetti,som är välkänd för att tillsammans med sin bror Pietro ha gjort den fabelaktiga "Allegori över den goda styrelsen" i Sienas Palazzo Pubblico.

Klostret

Några hundra meter från den lilla kyrkan ligger en av Toscanas mest fascinerande uppenbarelse: Abbadian San Galgano. Detta stora och mäktiga Cistercienkloster uppstod mellan 1220 och 1268 efter San Galganos stora rykte. Man ser tydligt att stilen är inspirerad av den tidens nya mode, den gotiska franska stilen. De första 150 åren hade klostret sin blomstringstid men i andra delen av 1300-talet börjar ett långsamt förfall som slutar med att klostret långsamt avbefolkas och skänks sedan bort.

Klostrets skatter säljs även en efter en tills en länsman år 1550 säljer kyrkans blytak. I slutet av 1700-talet försöker man att återuppliva klostret men det är tyvärr redan försent och kyrkan tas ifrån sin religösa funktion. Idag står endast en liten del av de orginala klosterbyggnaderna kvar och den en gång så majestätiska kyrkan är helt förstörd. Alla de yttre murarna står kvar men nu har klostret endast himlen som tak och golvet är en stor gräsplan. Är detta ett trist förfall eller står vi i världens vackraste kyrka? Se den själv och döm sedan!

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i San Galgano