Resor till Roccatederighi

Äkta medeltida stämning bakom murarna i Roccatederighi

Nu kan du åka med Escapeaway till denna äkta och autentiska fästningsstad i södra Toscana. Roccatederighi är essensen av det gamla Toscana.

Den lilla medeltida staden, men det speciella namnet, Roccatederighi ligger en bit upp i bergen, nära naturparken La Pietra, och har lyckligtvis undvikit att invaderas av massturismen. Staden är helt fantastiskt pittoresk, och det behövs inte många kulisser för att göra illusionen komplett när det en gång om året hålls en medeltidsfestival i staden. Det är en ganska liten stad, men den är ovanligt välförsedd med inköpsmöjligheter, barer och restauranger (hela fyra stycken restauranger!) på grund av sin centrala betydlese för området.

Här lever ca 1000 toscanare i en mycket gammal stad, vars utvecklingsmöjigheter är begränsade, och där de omkringliggande murarna vittnar om en annan tid, då grannar var fiender och då varje stad var sin egen. Murarna byggdes på 1100-talet och har stått kvar sedan dess, tillsammans med en handfull kyrkor som kom till under samma period, och fortfarande imponerar. 

Här finns branta och smala gator, praktiska småfönster med luckor, och en vidunderlig atmosfär av Medeltiden och slow living.

Karta över Roccatederighi i Toscana

Klicka på kartan här nedan för att kunna zooma in och ut, samt för att se vilka semesterbostäder som finns i och i närheten av Roccatederighi. Du kan också se avstånden till närmsta flygplats och andra städer i Europa. Semesterbostäder runt Roccatederighi

Bergen och backarna runt Roccadederighi är bland annat populära för alla agriturismi - en särskild form av bondgårdssemester som endast hittas i Italien. Det är en autentisk form av semester, där man liksom italienarna dagligen är mycket nära produktionen av råvarorna som används till den mat som man äter. De lokala rätterna lagas i huvudsak av råvaror som producerats i området. 

Transport

Roccatederighi ligger överhuvudtaget inte alls nära en stor väg. Närmsta större flygplats är Florens (ca. 125 km), men det är också möjligt att flyga t.ex. till Pisa (ca. 150 km) eller Rom (ca. 200-225 km). när du kommer från Florens, kör mot Siena, kör av motorvägen vid Colla Val d'Elsa Sud varefter du fortsätter den sista timmen på en landsväg som leder upp i det Toscanska höglandet. En vacker, men också mycket kringlig tur. Söderifrån är turen något mindre bergig, om du följer vägen upp lägs kusten till Grosseto.

Det isolerade läget understryks också av att det, i övrigt välutvecklade, järnvägsnätet i Italien inte når hit. Det är cirka 1 timmes biltur till områdets huvudstad Grosseto, som har direkta tågförbindelser till alla de större städerna i mellersta och norra Italien

Restauranger och shopping

Det finns inte många butiker i Roccatederighi, men det finns goda möjligheter för att få sig en god måltid i en av de små restaurangerna i staden. Här finns en handfull restauranger + ett par barer, och en liten köpman så att man kan förse sig med det viktigaste. Det mesta är koncentrerat i området runt Via Roma - men också ner längs de små sidogatorna. Det finns flera mindre restauranger runt omkring i de små bergsbyarna, men i övrigt är närmsta större stad Braccagni, där man är tillbaka i civilisationen med motorväg, järnvägsstation och inköpsmöjligheter. Det största utbudet finns dock i Grosseto.

Utflykter och sevärdheter

Ett must-see i området runt Roccatederighi är San Galgano med det enorma och imponerande klostret, som har en sådan sorglig historia, men som idag står som en otrolig sevärdhet. Time:ar du besöket rätt, finns det här möjlighet att gå på operafestival. Ta också tåget till Siena - minst en gång - där man på många sätt fortfarande lever av medeltidens storhet, som var med och byggde denna imponerande stad. Och om du är, som så många andra besökare, intresserad av gott vin, kan vi också rekommendera en tur till Chianti vindistrikt.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Roccatederighi