Resor till Riparbella

Med sin vackra placering 242 m.ö.h. mellan kullar, skogar och åar erbjuder Riparbella de besökande goda möjligheter för promenader i en orörd natur. Byn är inte stor, den har ca. 1.300 invånare men här finns flera – och riktigt bra – restauranger samt caféer och inköpsmöjligheter.

Historiska centrum

Byns utveckling har medfört att Riparbella, motsatt grannbyarna, har fått en långsträckt form, medan andra byar med denna storlek och belägenhet typiskt har en cirkulär avgränsning.

Det historiska centrum uppstod runt det medeltida slottet i år 1000. I byn finner man gränder och urgamla bostadsegendomar, bland vilka kan nämnas en enkel bostad från 1500-talet som var säte för Markisen Carlotti och som är belägen på Piazza del Comune. Av andra intressanta byggningar kan vi nämna Palazzo Comunale, kyrkan Chiesa S. Giovanni Evangelista och kyrkgården med verk av arkitekten Bellincioni.

På tur:

Riparbella ligger fint i det toscanska landskap och här är det nämligen överkomliga avstånd till flera sevärdiga byar OCH man kan komma till havet relativt snabbt: 14 km till havet. 11 km till Cecina, 37 km till Volterra och överkomliga avstånd även till Pisa, Firenze och Siena.

Naturen omkring Riparbella

Djulivet är väldigt rikt omkring Riparbella. Bland de djur man oftast ser i naturen kan vi nämna vildsvin och rådjur, dessutom ses ofta dovhjort som blev satt ut i Italien under Romartiden, en speciell art av piggsvin som idag är fridlyst, rävar, grävlingar, harar samt röda europeiska ekorrar. Som upplysning till onitologerna kan vi berätta att man i området kan betrakta ugglor, tornugglor, nattugglor och ormvråk, men också mindre fåglar som hackspättar, turturduvor och nötskrika. Till sist kan vi upplysa att det för kort tid sedan observerats vargar på dessa håll.

Naturen är präglad av bredbladig skog och typisk medelhavsvegetation; myrten, jordgubbsträd, mastixbuskar, lagerblad, steneg, ljung och vinter snöbollsbuske, även kallad italiensk snöboll. Man kan också betrakta olika slags orkideer runt omkring i landskapet. Byn är dessutom inramad av vinmarker, olivlundar och lantbruksmarker. Framför byn är det fri utsikt till det öppna hav med öarna Elba och Capraia i horisonten. En utsikt som kan avnjutas från stigarna runt om byn, från hästrygg eller i sadeln på en mountainbike. Området är nämligen ytterst lämpat för utflykter då det finns långa utmärkta stigsystem med rastplatser som inbjuder till picknick. Det är också möjligt att beställa guidade gåturer i området. Azienda Faunistica Il Giardino erbjuder sådana guidade besök t.ex.i vildsvinens världen (så får man lite mer förståelse för det man äter på restaurangerna…)

Kultur och turism

Här är några av de aktiviteter som gör Riparbella känt ute i världen och inför Italiens gränser:
- Agrifiera (första söndagen och första måndagen i augusti): Lantbruksmässan började med att i första hand sysselsätta sig med boskap, men idag utställer den även hästar. Det är dock ännu möjligt att se en urgammal oxkärra som användes i de gamla lantbrukssamfund.
- Serate nel Parco (juli till september): Kvällar i parken – med klassiska och folkliga koncerter, föreställningar och gastronomiska arrangemanger som tar avstamp i de lokala producenter och deras produkter.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Riparbella

Vad tycker gästerna om i Riparbella?

8,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 82 recensioner