Resor till Riotorto

Bo nära kusten i Riotorto

Boka en semesterbostad till Riotorto i Toscanas frodiga söder, där du bor nära kusten, naturparker och bergen.

Man kan säga, att den lilla landsorten Riotorto ligger mitt emellan två av Toscanas kuststäder, Piombino och Follonica i regionens södra del. Tillsammans med tvillingstaden Vignale huserar staden 1500 invånare, som bor på den lilla slätten mellan de toscanska kustbackarna och själva kusten (ca. 6 km). 

Landsorten är inte så stor, men här finns faktiskt ett par kaffebarer, restauranger, en bank, posthus och en liten köpman. Om ni önskar ett lite större utbud, så kan ni ta en tur till antingen till hamnstaden Piombino, varifrån ni också kan ta färjan till den vidunderliga ön Elba, eller Follonica, där ni har en massa bra resturanger nere vid strandpromenaden och inte minst en sandstrand. 

Alternativt kan ni köra söderöver till Grosseto, en trevlig stad där ni också hittar allt ni kans tänkas behöva på semestern. 

Karta över Riotorto i Toscana

Riotorto ligger i Livorno-provinsen, men i den mindre besökta södra delen, med härliga sandstränder inom ett par minuter, och lätt tillgång till massor av upplevelser. Klicka på kartan härunder och se vad vi kan erbjuda i området. På kartan kan du zoma in och ut, och se attraktioner och sevärdheter, avstånd till flygplatser och mycket annat.

Semesterbostäder i Riotorto i Toscana

Vi är experter på Toscana, och du hittar naturligtvis också många trevliga semesterbostäder i området runt Riotorto. Oavsett om du vill bo i en lägenhet i en gammal borg, vill delta i produktionen på en Agriturismo, eller endast vill ha ett trevligt hotellrum vid Toscanas kust, så hjälper vi dig på vägen. Använd sökfunktionen på toppen av sidan, eller kontakta oss på chatten, via mail eller på telefon, för att få personlig vägledning.

Transport

Närmsta flygplats ligger i Pisa, cirka 112 km bort. Det låter kanske som ett långt avstånd, men det går faktiskt lätt och snabbt att följa motorvägen E80 som leder från flygplatsen til Riotorto. Det tar endast cirka en timme, då denna del av kusten är relativt platt. Det är mindre än 2 km från motorvägsavfarten Vignale-Riotorto upp till byn, vilket också ger lätt tillgång till andra destinationer i Toscana.

Städerna har också deras egen järnvägsstation på kustlinjen mellan Grosseto och Livorno/Pisa. Det betyde ratt du faktiskt också kan ta tåget mer eller mindre från flygplatsen till byn, även om en bil/hyrbil är det optimala sättet att ta dig runt och uppleva området. Det kör direkta tåg till Florens, men överväg också att köra till Siena, som ligger närmre och är minst lika vackert som Florens.

Restauranger och shopping

Riotorto är en modernare ort efter toscanska mått, och då den är byggd på en platt slätt, är husen samlade i en klunga med ett vägkors i mitten, i motsats till bergsorterna som ligger mer utspridda. Vid centrum ligger en liten handfull butiker och restauranger. Längs kusten hittar man en lång rad restauranger, framförallt i riktning mot Follonica i söder. Vid hamnstaden Piombino hittar du en trevlig, gammal bykärna med många restauranger och en liten hamn.

Sevärdheter och attraktioner

Från Riotorto kan ni göra många trevliga utflykter och avstickare. I San Vincenzo (ca. 23 km) har ni en fin gyllene sandstrand och bra restauranger. Om ni kör cirka 32 km söderut, så kommer ni till Castiglione della Pescaia, som är en trevlig kuststad med en lång strand. Känner ni för en heldagsutflykt, så finns det en uppsjö av intressante landsorter och städer i området, som bara ligger och väntar på att bli utforskade. Fantastiska Siena ligger ca 125 km bort, medan det är ca. 82 km till pittoreska Volterra och San Gimignano med sina torn ligger cirka 114 km bort.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Riotorto