Resor till Reggello

Traditionell liten stad söder om Florens

Reggello är en stad som har alla de karaktäristiska nyanser som gjort Toscana så populärt bland turister. Det är inte bara det vackra landskapet, utan också alla värdefulla historiska lämningar och monument, som gjort staden populär.

En plats omtyckt av sina besökare


Även om Reggello är tämligen liten finns här bekvämligheter som bank, apotek, mataffär, barer och ett par restauranger. Skulle detta inte vara tillräckligt kan du alltid bege dig till den söta lilla staden Figline Valdarno, som ligger ca 8 km bort eller någon av de andra omkringliggande små städerna och byarna.

Förutom att uppleva konst och historia, kan du som kommer hit, köpa med dig olja av finaste kvalitet och goda viner. Du bör absolut besöka den vackra landsortskyrkan Pieve di Cascia, som innehåller den berömda Trittico di San Giovenale, ett måleri på poppelträ gjort av Masaccio. Kyrkan byggdes för 100 år sedan på order av grevinnan Matilde av Toscana. Den är i stort sätt intakt bevarad och representerar ett perfekt exempel på romansk arkitektur. Klocktornet som ligger till höger om fasaden, menar man tidigare har fungerat som vakttorn under det longobardiska hertigdömet på 500-talet. Kyrkan består av tre skepp, som sluter upp i en halvcirkel. Masaccios berömda måleri kan ses i det vänstra skeppet. Målningen hittades i dålig standard 1961 i kyrkan San Giovenale och föreställer Madonnan och Jesusbarnet samt fyra helgon, och målades 1422. Det är ett av de viktigaste verken från den tidiga Renässansen och blir av experter betraktat som en vändpunkt i den västliga konsten, där Masaccio lyckas återge traditionella figurer med nya uttrycksformer.

Vi rekommenderar därefter ett besök i kyrkan San Clemente med dess mästerliga skulpturer från 1400-talet. Här inne kan du nämligen se änglarna av Mino da Fiesole, och en basrelief som föreställer Madonnan med Jesusbarnet, av Antonio Rossellino. Båda konstnärer kom från Fiesole och var elever till den store Donatello.

I landsortskyrkan Pieve di Pitiana, som ligger ute på landet bland olivträd och vinmarker, hittas målerier av Ghirlandaios skola. Ett annat mästerverk är kyrkans tabernakel utfört på 1300-talet. Kyrkan ligger, där den gamla Via Cassia tidigare gick förbi, och den byggdes för över 1000 år sedan. Vid kyrkan har du också möjlighet för att beundra klocktornet och den flotta Villa Guicciardini. Andra exemplariska konstverk finns i de landsortskyrkor som ligger i Caselli, Cancelli, Fronzano och Arfoli.

Ett annat fantastiskt monument är klostret Abbazzia di Vallombrosa, som ligger i slutet av den branta gatan som går mellan träden från staden. Det kan betraktas som ett museum för helig konst, med dess rikt utsmyckade kyrka med åtskilliga altare. Innan man kommer in i klostret, ser man en stor pool som ursprungligen användes till dop och isproduktion. När du har gått förbi porten som härstammar från 1773 kan du se profilen av den sobra fasaden utförd av Gherardo Silvani på 1600-talet. Kyrkan blev totalt ombyggs på 1600-talet, men men nyttjade den existerade medeltida strukturen; korsplan med ett enkelt skepp, tvärskepp och en apsis i halvcirkel varpå kupolen vilar. Dess nuvarande utseende är karaktäriserat av en utsmyckning i barock stil. Sidan om kyrkan reser det solida klocktornet från 1200-talet sig.

Om du har mer tid över, kan den utnyttjas till ett besök i alla de stora villor och gårdar som är så vackra och harmoniska att man sällan kan se skillnad på dem och de närliggande medeltida borgarna och broarna.

Dessutom gör Reggellos avstånd till Florens och Arezzo staden till en perfekt utgångspunkt för de som önskar besöka Toscanas mästerverk och monument.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Reggello

Vad tycker gästerna om i Reggello?

7,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 37 recensioner