Resor till Radicofani

Radicofani ligger på den östliga sidan av Amiataberget, cirka en timmes körtid från Siena, Grosseto och Perugia. Detta är en charmerande liten stad men den är inte mindre än att det här finns tre matställen, tre caféer, två slaktare, en bagare, ett litet supermarket och flera andra småhandlare.

Från Amiataberget till Appenninerna, genom Bolzena och Trasimeno sjön omgivet av orörd vild natur, ligger staden på toppen av det som är en gammal utslocknad vulkan. En imponerande fästning, varifrån man i århundradena kontrollerade gränsen mellan Toscana och Lazio, dominerar än idag landskapet.

Staden ligger på ett gammalt etruskiskt område och otaliga ruiner och museer vittnar om deras tidigare leverne. Staden var bebodd redan under etruskernas tid men under romartiden hade den ingen viktigt roll, inte förens den siste longobardkungen Desiderio kom och insåg dess strategiska position och gjorde den till en viktig kommunikationspost. Under de följande århundraderna var staden under påvens styre, sedan under Siena, storhertigdömmet Toscana för att till sist, tillsammans med resten av Toscana att slutas i den nya Italienska staten år 1861.

Den tidigare nämnda fästningen blev till en början byggd under den karolingiske tiden. Påve Adrian lV förstärkte den och till sist beställde Cosimo de' Medici den sista och nuvarande ombyggnaden. Här försvarade den ghibellinske Ghino di Tacco sig. Både Dante och Giovanni Boccaccio berättar i deras verk om dessa begivenhetelser. Efter Republiken Sienas fall gjorde fästningen ett heroiskt motstånd, intill den som den sista fästningen föll den 17 augusti 1559 och flaggan med La Balzana, symbolen på med den senesiske självständigheten blev struken.

I stadens utkant ligger det gamla palats var den kommunala styrelsen idag håller till. Den byggdes 1255 och dekorerat med den senesiska republikens skjöld på fasaden. Nere vid huvudgatan finner man kyrkan Sant'Agata, det tidigare kloster var man kan se en vacker altar dekoration utförd av Andrea della Robbia och ett krucifix från 1200-talet.

På torget utanför ligger kyrkan San Pietro byggt i romansk stil under 1300-talet. I kyrkan finns det många värdifulla konstverk och den är absolut värd att besöka.

Till sist bör vi nämna statyn av Ghino di Tacco, som står i parken vid torget samt den imponerande Villa Medicea som ligger lite längre ner i dalen.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Radicofani