Resor till Porto Ercole

Porto Ercole har ett unikt läge ute på den lilla halvön, Monte Argentario, som enbart är förbunden med det toskanska fastlandet med tre smala landtungor. Som namnet nästan antyder ligger Porto Ercole vid en liten bukt som under århundraden har fungerat som en naturlig hamn. Inte särskilt överraskande har man därför i Porto Ercole traditionellt sett levt av fiske.

Framför allt om du reser till Porto Ercole under den populära sommarsäsongen kommer du märka att de färgglada fiskebåtarna efter hand har blivit allt färre. Numera är det därför även många lustyachter som lägger till här för att njuta av de vackra omgivningarna och stämningen i den gamla stadsdelen. Porto Ercole är en stad med en lång historia. Staden nämns i och för sig för första gången i skriftliga källor från Medeltiden men tack vare arkeologiska fynd vet man att redan etruskerna och därefter romarna hade bosättningar här. Utan tvekan på grund av den strategiskt bra placeringen.

Omgivet av historia

Historiens vingslag kommer du även märka om du går en sväng söderut mot den stora fästningen Rocca Spagnola som ligger uppe på en kulle precis söder om staden. Fästningen har genom tiden byggt ut i flera omgångar och kom till sist under spanskt herradöme på 1500-talet som ett äkta citadell med palats, gator och trädgårdar innanför murarna. Fästningens inre är idag bara öppet för besökare efter avtal men den vackra utsikten där uppifrån är ändå värd turen.

Att halvön som Porto Ercole ligger ute på förr i tiden hade stor militärstrategisk betydelse kan du också förvissa dig om på andra ställen i närheten. Rocca Spagnola är nämligen bare en av tre fästningar runt den lilla hamnstaden. Längre åt söder ligger Forte Stella som regelbundet används vid konstutställningar och åt norr ligger Forte Filippo från vilken det också är en vacker utsikt tillbaka ner över staden. Det ges på det hela taget riktigt bra möjligheter att bege sig ut på vandringsturer runt staden och på resten av halvön när du reser till Porto Ercole.

Innan du snörar på dig vandringskängorna och traskar iväg på upptäcktsfärd bör du dock ta dig tid att utforska själva staden. Nere vid vattnet ligger åtskilliga caféer och restauranger där du kan sitta utomhus och avnjuta din mat med utsikt mot båtarna i bukten. Härifrån breder staden ut sig upp längs kullarna med trevliga gator, framför allt i den norra änden av bukten som också är den äldsta delen av staden. Här finns också ett fint urval av bra matställen bland de pastellfärgade husen.

Stränder och vinodlingar

Porto Ercole är en underbar stad med en behaglig landsortsatmosfär där du lätt kan fördriva mycket av tiden på din semester. Det kan emellertid även varmt rekommenderas att utforska mer av området. Reser du hit på sommaren så kommer de närliggande stränderna utan tvekan vara i det närmaste oemotståndliga. Här finns både små avskilda klippvikar och långa barnvänliga stränder med alla tänkbara faciliteter.

Halvön är inte särskilt stor så om du hyr en bil så kan du lätt ta dig runt hela halvön på en dagsutflykt och ändå få gott om tid över till badturer, vingårdsbesök och sightseeing. Rakt över på motsatta sidan ligger till exempel Porto Santo Stefano, som också har en målerisk liten hamn med bra restauranger. Vill du ha fler shoppingmöjligheter så är Orbetello på den centrala delen också värd en liten utflykt.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Porto Ercole