Resor till Pitigliano

Staden är förtrollande – inte speciellt stor och ändå tillräckligt stor för att få några dagar till att gå med att utforska de trevliga gatorna, de fina (turist-) butikerna, för att inte tala om de många restaurangerna som dykt upp för att tillfredsställa många besökande.

Etruskerna har på alla sätt satt sin prägel på Pitigliano; på stadens fundament och arkitektur samt på stadens omkringliggande landskap och natur. Man kan frestas med att kalla Pitigliano för etruskernas stad, medan den officiellt kallas för staden av tuffsten!

Det är även tuffsten man ser mest av då etruskerna för längesen försvunnit in i historieböckernas gulnade sidor. Staden är nämligen byggd av tuffsten och reser sig upp på sin tuffstensklippa och skådar utöver de omkringliggande gröna dalarna och kullarna.

Med smala gränder, små platser, utsiktspunkter och talrika trappkonstruktioner är stadens gator förbundna mellan varandra i en labyrintisk enkelhet som kan förvirra men som egentligen är ganska överskådlig. Staden har nämligen två parallella butiksgator som förgrenar sig till resten av staden. Bor man här, vilket några ännu gör, ska man ha bra benmuskler för det är svårt att undgå trapporna - även om det är möjligt om man endast är här som besökande – eftersom många av stadens bostäder ligger på kanten av staden endast förbundna av trappkonstruktioner.Staden är förtrollande – inte speciellt stor och ändå tillräckligt stor för att få några dagar till att gå med att utforska de trevliga gatorna, de fina (turist-) butikerna, för att inte tala om de många restaurangerna som dykt upp för att tillfredsställa många besökande. Det är marknadsdag onsdag morgon på Piazza del Mercato i den nyare stadsdelen. Det är även här man finner supermarket, sjukhus, apotek o.s.v.

Sommararrangemanger: I augusti och september är det liv i staden pga sommarfest med flaggor, musik och dans på stadens torg, underhållning för stora och små i form av kulöra hoppborgar, godisförsäljning, slagkraftiga muskel-maskiner (var männen kan visa kvinnorna vem som är starkast), vinfestival, föredrag och utställningar av kulturell art, för att inte tala om kulturnatten, var man i sommarkvällens mjuka månsken har tillträde till en av stadens kännetecken, Palazzo Orsini. På andra tider av året är här ganska lugnt.

Lilla Jerusalem: Det är i första hand italienarna från upplandet som kommer hit förutom en del romare som har sommarresidens i staden. Förr i tiden var Pitigliano däremot ett litet judiskt centrum, varför det ännu idag kommer en del judar hit för att besöka stadens synagoga, det rituella kvinnobadet, kosher vinkällaren eller slaktaren, det gamla färgeriet, den judiska kyrkogården eller för att smaka den judiska bagarens söta kakor eller äta på några av restaurangerna i staden som lagar mat med judisk hänsyn (det är dock inte ren kosher). Idag bor det inte längre judar i staden men tillbaka i 1400-talet var här ett stabilt ghetto av judar. Därför kallas Pitigliano ännu för ’Lilla Jerusalem’.

Vinälskare: Pitigliano är som tidigare nämt även hemstad för en vinfestival, vilket är självklart, när man tänker på att staden har en flitig vitvinsproduktion. Man kan alltså förvänta att hitta olika vingårdar som erbjuder provsmakningar bland kullarna omkring staden. Det sägs att en av de första vitvinerna som fick beteckningen D.O.C, var Doc Bianco di Pitigliano den 23:e mars 1966. Idag är metoderna lite mera raffinerade än den gången under 60-talet men vinet är ännu Doc.

vie di cave:Runt om Pitigliano går det några historiska vandringsleder, kallade vie di cave. Det förhåller sig nämligen så att till andra världskriget var staden inte förbunden med omvärlden av riktiga vägar men bara av dessa leder som etruskerna utförde bland de tuffstenstäckta kullarna – sedan har Maremmas bönder vandrat här med sina åsnor och kärror. Det är tal om en rad leder som är nedgrävda i tuffsten som omger Pitigliano, således att man på några ställen går ner i ett schakt med tuffstensväggar som reser sig upp i 20 meters höjd.

Det är en obeskrivlig och fascinerande upplevelse att vandra i den bakande solen genom dessa historiens strök och de sträcker sig över många kilometer, på några ställen avbrutna av etruskernas nekropoler, på andra ställen av naturfenomen, som tyvärr bleknar en smula bredvid etruskernas hantverk. Vi kan bla. nämna Cava di S. Giuseppe, som ligger precis vid foten av Pitigliano och var det mest intressanta förlopp inte ligger längre än en halv timmes gåtur och med höga tuffstensväggar. Kom ihåg vatten och bra skor då stigarna i mitten är präglade av med tiden djupa åsnefotspår och ute i sidorna av kärrornas hjulspår. Dessutom är här ett rikt insektliv så om man har tur kan man observera små ormar och har man otur blir man biten av en häststyng.

Helt nere i dalen på Pitiglianos nordvästliga sida rinner en rad mindre floder som på några ställen bildar mindre vattenfall. I det friska klara vattnet kan man avkyla sig i sommardagarnas heta timmar, vilket många gör. Det är dock inte alltid lika lätt att hitta ner till vattnet men försök i alla fall.

Utflykter från Pitigliano: Från Pitigliano kommer man på ca. en timme till kusten var det kan rekommenderas att bada nära Orbetello vid Albinia. Här är det vita sandstränder, skuggiga parkeringsplatser under pinjeträden och salt, azurblått hav med barnvänliga revlar.
Av andra utflyktsmål kan rekommenderas de närliggande byarna Sovana och Sorano, Bolsena och Bolsena sjön, var man även kan bada (bäst är det att bada i byn var stranden är mera inbjudande än stranden omkring byn), vinbyn Scansano och det vackra berget Amiata med dess trevliga byar. Besök bl.a Santa Fiora. Eller man kan köra till de kända varma källorna kallade Saturnia, var det skulle vara speciellt eftertraktat att bada om natten under stjärnorna och eldflugornas sken.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Pitigliano