Andra spännade ställen i Pisa

Det är lättare att framhäva kyrkor än vanliga byggnader och gator som spännande. Detta betyder dock inte att Pisas främsta attraktion är kyrkorna, men de fascinerande små gränderna, de trevliga torgen och de mysiga cafèerna låter sig inte beskrivas lika lätt som kyrkorna.

Det skall sägas att Pisas charm är helt annan än den man finner i traditionella toscanska turistmagneter. Pisas charm är inte så polerad som andra städer, stadens atmosfär präglas av att det är pisanerna som arbetar, handlar och äter där. Pisa är till för stadens invånare och deras krav för vardagslivet och inte för turisterna, därför är Pisa inte så pittoresk, mindre söt och mer vardaglig än andra toscanska städer. Var t.ex. San Gimignano är till för turisterna på turisternas villkor och Siena välkomnar turisterna på stadens egna villkor så är Pisa till för pisanerna och turisterna får helt enkelt bara försöka smälta in.

Piazza dei Cavalieri
Under 1560-talet blev detta torg ombyggt av den stora toscanske arkitekten, konstnären och konsthistoriken Vasari. Torget skulle bli hem för riddarorden I Cavalieri di S. Stefano, som Cosimo l de´Medici hade skapat som föremål att bekämpa det omfattande sjöröveriet i Medelhavet. Vasari skapade också Palazzo dei Cavalieri då han byggde om det tidigare Palazzo degli Anziani som var ett huvudkvarter för denna orden. Även för riddarna skapade Vasari Torre dell'Orologio genom att slå samman två medeltida torn; Torre delle Sette Vie och Torre dei Gualandi även kallad della Fama efter den tidigare omtalade episod med greve Ugolino. Med en sinnrik konstruktion undgick Vasari att blockera den väg som gick mellan de två tornen. På torget ligger även Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri, en kyrka som är helt igenom i barock stil, även den byggd av Vasari.

Murar
Redan under romersk tid, ja antagligen även under etruskerna så hade Pisa en stadsmur som skulle skydda staden mot fiender. I mitten av 1200-talet blev denna första mur för gammal för fram till nu hade staden expanderat till en sådan grad att muren nu stod mittemellan husen. En resande, som kom till Pisa under första halvan av 1100-talet berättar att staden inte hade en mur. Men visst hade den det han kunde bara inte se den för alla hus!

Under 1155 tar stadens ledare ett initiativ till att bygga en ny stadsmur som sträcker sig över 7 km. och omfångar över 390 hektar. Innanför muren var det även stora arealer med obrukt jord som av vanlig praxis skulle utnyttjas för eventuell utbyggnation.

Denna slags utbyggnad av stadsmuren var helt vanlig under medeltidens Toscana. Under 1200-talet stagnerade befolkningsutvecklingen och 1348 sattes definitivt stopp på denna typ av utveckling.

Via delle Belle Torri med omnejd
Vill man försöka skapa sig en idé om hurdan Pisa såg ut under 1200-talet, den gången de mäktiga familjernas torn dominerade stadsbilden, ska man ta en tur ner på Via delle Belle Torri och dess sidogator (Via del Cuore, Via S. Pierino, Via del Teatro och Via della Scuola). Här kan man skymta många av de gamla torn som en gång var familjernas stolthet och säkerhet.

Museo Nazionale di San Matteo (tisdag-lördag 9.00-19.00)
Bredvid kyrkan med samma namn i det nuvarande benedikterklostret finner vi detta imponerande museum. Det är utan tvivel Toscanas mest sevärdiga museum och helt säkert ett av de mest oupptäckta. Det innehåller en stor samling av toscanska skulpturer och målningar från medeltiden men även en hel del antika verk och lite nyare konst.

Skulle man speciellt framhäva en enkel grupp av konstverk så skulle det nog bli en del av de målade krucifix från medeltiden. Sådana krusifix har hängt i de flesta kyrkor och Pisa har varit en av den tidens största producenter av denna typ av religös konst. Här har man möjlighet att se samlingar av olika versioner av Jesus på korset. Lägg märke till skillnaden av de två grundläggande typerna av Jesus på korset: Kristus Triunfans och Kristus Patiens. Den första visar den segrande Kristus som ser korsfästelsen som en triumf och den andra lidande Kristus som martyr. Tendensen är att den första typen är av tidigare version, medan man senare försöker betona den mänskliga sidan av Frälsaren.

Ett annat spännande ämne är de olika keramikskålarna med olika uppkomst. De har vid många tillfällen varit ofattbart kostsamma och har således använts för att smycka kyrkornas fasader. På en del kyrkor i staden kan man ännu se kopior av dessa skålar sitta högt uppe. Lägg märke till de konstnärligt dekorerade skålarna av arabisk härkomst.

Piazza delle Vettovaglie med omnejd
Mitt i Pisas medeltids hjärta ligger detta kvadratiska lilla torg. På den och på gatorna runt omkring håller man marknad på alla vardagar. Här kan man uppleva det folkliga samspel som pågått i årtusenden utan att ändras. Här handlas frukt, fisk och allt det andra som man alltid har gjort. Här börjar man definitivt att tvivla på supermarknadens existensberättigande.

I Lungarni
Detta sammanslagna ord som betyder "längsmedarno" används både i Pisa och Florens som den väg som går längs med floden. I Pisa och Florens är det ett nöje att gå längs floden och beundra alla de vackra palats från 1400-talet och framåt.

Palazzo Gambacorti
Skulle man välja ett av de många palats längs Arno framför de andra så skulle det vara Palazzo Gambacorti, ett av stadens imponerande gotiska konstruktioner som byggdes av Pietro Gambacorti mellan 1370 och 1380. Stackars Pietro fick nog aldrig uppleva detta vackra palats i så många år då han 1392 blev mördad på tröskeln till palatset. Idag rymmer palatset Pisa´s rådhus. Ingången från rådhuset finner man på Via Toselli var palatset har en fasad från 1600-talet.

Orto Botanico (öppen varje dag 8.00-12.30 och 14.00-17.00)
Pisa kan skryta med att ha en av Europas äldsta botaniska trädgårdar. Den grundades 1544 av Luca Ghini då man använde plantor och växter till medicin och för undervisning och forskning. Den första botaniska trädgården låg ner mot Arno floden, men fick snart vika plats åt Sankt Stefans riddarna som behövde utvidga i år 1563. För en kort tid flyttade trädgården till den andra sidan staden, till Porta Calacesana men redan 1591 flyttades den igen för att till slut finna sin nuvarande plats nära domkyrkan.


Corso Italia - Borgo Stretto - Via G. Oberdan
Dessa gator utgör även de Pisas huvudgata var man finner något av en labyrint. Här ligger stadens finare butiker och här kan man även finna en del av de trevliga cafèer var man kan njuta av en kopp kaffe eller något starkare.

Cassa di Risparmio di Pisa
Pisas sparbank (Via Ulisse Dini) som ligger i ett spännande medeltidspalats, fasaden pryds av enorma romerska utsmyckningar, möjligtvis från den villa som kejsare Hadrian hade i närheten av staden.