Resor till Pisa

Pisa är så mycket mer än det lutande tornet, med ett pulserande centrum, betagande torg med bra restauranger samt med ett härligt folkliv och stämning - nära kusten och de bästa sandstränderna i Toscana. Boka din resa till Pisa med Escapeaway i dag!

Det finns inte många städer i Toscana eller i resten av världen för den sakens skull med ett så känt varumärke som Pisa. Som resmål har staden dock mycket mer att erbjuda än det berömda lutande tornet. När du väl har tagit den närmast obligatoriska selfien framför Torre pendente di Pisa, bör du därför även ta dig god tid till att gå på upptäcktsfärd bland stadens andra imponerande byggnadsverk, så som domkyrkan och dopkapellet som i motsats till på många andra ställen i Italien ligger vackert med öppna parkliknande torg omkring sig. En promenad ner längs Borgo Stretto i den gamla stadsdelen kan också varmt rekommenderas, framför allt om du har lust att shoppa. Här ligger rader av spännande butiker och affärer under gatans arkader. 

Utöver de historiska sevärdheterna som står med på UNESCO: s prestigefulla världsarvslista kommer du upptäcka att Pisa är en pulserande stad med ett stadsliv som inte enbart domineras av turister, utan i lika hög grad av stadens många universitetsstudenter. Sist men inte minst är Pisa ett attraktivt resmål tack vare sitt läge i norra Toscana med både stränder och många av regionens andra berömda sevärdheter och städer inom kort räckhåll så som Lucca, Siena och Florens

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en problemfri och säker resa till Pisa. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt till Pisa Galilei internationella flygplats eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra noga utvalda hotell i Pisa samt med möjlighet att komplettera resan med en hyrbil - allt blir till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till San Gimignano
>> Kombinera resan med en vistelse på ett Agriturismo i Toscana

Hotell i Pisa

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Pisa. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg med reseinspiration, där kan du läsa intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Lutande tornet i Pisa

Staden Pisa har i det närmaste blivit synonym med sitt arkitektoniska varumärke, det fristående klocktornet med sin oplanerade lutning och som på italienska heter Torre Pendente di Pisa, men som på svenska kallas det lutande tornet i Pisa.

Tornet som utgör en del av Piazza dei Miracoli (läs mer nedan), började luta redan under byggandet på 1100-talet, eftersom marken och fundamentet på den ena sidan av tornet var för mjukt för att i tillräcklig grad kunna stötta upp tornets vikt. Lutningen ökade under de följande årtiondena innan byggandet av tornet avslutades på 1300-talet. Man har senare både under 1900-talet och 2000-talet försökt att minska lutningen och räta upp tornet. Innan det senaste försöket som gjordes mellan år 1990 och 2001, lutade tornet i en vinkel på 5,5 grader, men tornet lutar nu enbart i en vinkel på ca 3,99 grader. 

Tornet som stod färdigt 1372 har en höjd på 55,86 meter från marken till toppen på den låga sidan och 56,67 meter på den höga sidan. Väggarnas tjocklek vid bottnen är 2,44 meter. Tornets vikt har angetts till hela 14 500 ton och det har 296 eller 294 trappsteg; sjunde våningen har två trappsteg mindre på trappan åt nordväst. 

Piazza dei Miracoli

Piazza dei Miracoli, formellt känd under namnet Piazza del Duomo är den historiskt, arkitektoniskt och religiöst sett viktigaste platsen i Pisa och ansedd som en av de finaste arkitektoniska komplexen i världen, och därför gav UNESCO det status som världsarv år 1987. Torget rymmer hela fyra viktiga byggnader; Torre Pendente di Pisa (det lutande tornet i Pisa), Cattedrale Metropolitana Primaziale di Santa Maria Assunta (Pisas domkyrka), Battistero di San Giovanni (dopkapellet) och Kyrkogården Camposanto Monumentale.

Torget som betraktas som heligt av den katolska kyrkan, som även äger det, hyser även Ospedale Nuovo di Santo Spirito (Den Helige Andens sjukhus) som å sin sida hyser Museo delle Sinopie (Sinopis museum) och Museo dell'Opera del Duomo (Katedral-museet).

En speciell historia är för övrigt knuten till torgets namn, som skapades av den italienske författaren och diktaren Gabriele d'Annunzio, som i sin roman "Forse che sì forse che no" från (1910) beskrev torget som "Prato dei Miracoli" eller "Äng av mirakel". 

Katedralen i Pisa

Pisas katedral - eller Cattedrale Metropolitana Primaziale di Santa Maria Assunta på italienska - ligger som tidigare nämnt på Piazza dei Miracoli.

Katedralen, som är säte för ärkebiskoopen i Pisa, påbörjades 1063 men byggandet avslutades först 1092. Katedralen innehåller olika stilistiska element, såsom klassisk, lombardisk-emiliansk (en tidig romansk stilart), bysantinsk och islamisk stil, detta vittnar om alla de folkslag som strömmade igenom staden vid denna tid. 

Dopkapellet

Battistero di San Giovanni (dopkapellet) vars bygge påbörjades 1152 och stod färdigt 1363, varmed den blev den andra byggnaden i kronologisk ordning på Piazza dei Miracoli.

Det är det största dopkapellet i Italien med en höjd på 54,86 meter och en diameter på 34,13 meter, samtidig som den är ett vackert exempel på övergången från romansk stil till gotisk stil inom italiensk arkitektur: den nedre delen är i romansk stil med avbrutna bågar medan de övre sektionerna är i gotisk stil med spetsiga bågar.

Mer information om Pisa

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Pisa, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat, vilket kan fungera som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Pisa ligger vid floden Arno precis innan den rinner ut i det Liguriska havet i regionen Toscana i den nordvästra delen av Italien. Staden täcker en yta av 185 km2 och har en befolkning på omkring 91 000 invånare (ca 200 000 medräknat det metropola området).

Pisa är dessutom huvudstad i provinsen med samma namn (Provincia de Pisa), som är den femte största provinsen i Toscana och den näst mest befolkade med sina omkring 422 000 invånare.

Klimat och väder

Pisa upplever en blandning av fuktigt subtropiskt klimat och medelhavsklimat eftersom bara en enda månad har mindre än 40 millimeter nederbörd (så kom ihåg paraply om det kommer en skur). Staden präglas av milda vintrar och varma somrar vilket gör den till ett idealiskt resmål hela året runt. Detta övergångsklimat gör att Pisa av och till upplever regnskurar även på sommaren. Nederbördsmängden är dock som störst under höstmånaderna.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med en genomsnittstemperatur på 23 grader, efterföljt av september med 21 grader i genomsnitt och juni med 20 grader i genomsnitt, medan den kallaste månaden på året är januari med 7 grader i genomsnitt följt av december och februari med 8 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller det i oktober med 150 mm i genomsnitt följt av april, september och november med 110 mm i genomsnitt, medan det faller minst nederbörd i juli med 30 mm, efterföljt av augusti med 50 mm i genomsnitt.

Historia

Ursprunget till staden Pisa är än idag ett mysterium. Både grekerna, etruskerna och ligurerna har tillskrivits äran för att ha grundlagt staden. Arkeologiska undersökningar i området har bekräftat att det på 500-talet före Kristus existerade en stad vid havet och som bedrev samhandel med grekerna och gallerna. Vid utgrävningar i Arena Garibaldi 1991 hittade man dessutom bevis för att det har funnits en etruskisk nekropolis (begravningsplats) i området, vilket har använts som argument för att staden har etruskiskt ursprung.

Staden kan emellertid vara ännu äldre. Gamla romerska författare betecknade redan Pisa som en gamal stad och den grekiske historikern och geografen Strabo tillskrev Pisas ursprung till den mytologiske, grekiske kungen Nestor, kung av Pylos, omskriven i Homeros Iliaden, medan den romerske författaren Vergilius i Aeneiden hävdar att Pisa hade grundlagts av bosättare som ursprungligen  kommit från den pelopponesiska floden Alfeios i Grekland långt innan 500-talet före Kristus.

Oavsett hur saker och ting hänger samman så blev Pisa snabbt en viktig stad i och med att dess invånare utnyttjade det faktum att den hade den enda hamnen längs västkusten mellan Genua och Ostia och bland annat tjänade som bas för romerska flottexpeditioner mot ligurerna, gallerna och kartagerna. 

År 180 f.Kr. blev staden en romersk koloni under romersk lag och fick namnet "Portus Pisanus". År 89 f.Kr. blev staden en romersk kommun och Kejsar Augustus utvidgade kolonins hamn under sin regeringsperiod. Under de sista åren av det vestromerska rikets existens förföll Pisa, inte så mycket som många andra städer, som ingick som en del av imperiet, på grund av sitt flodsystems komplexitet vilket gjorde det lättare att försvara staden. På 600-talet stödde staden Påve Gregor l i hans militär kampanj mot bysantinerna i Ravenna genom att leverera åtskilliga skepp till påvens militära expedition.

Pisa blev senare, efter att lombarderna hade övertagit staden från bysantinerna, huvudhamn i det övre Tyrrenska havet och det viktigaste handelscentrumet mellan Toscana och Korsika, Sardinien och de sydliga kusterna i Frankrike och Spanien.

Vad tycker gästerna om i Pisa?

8,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 24 recensioner