Resor till Pienza

Den lilla staden Pienza ligger fint placerad bland kullarna i ett böljande landskap i södra Toscanas mest besökta område nära Orciadalen. Det är en fröjd att köra runt på de slingrande vägarna och uppleva detta vykortsvackra landskap. Boka din resa till Pienza med Escapeaway i dag!

Pienza har bara omkring 2 200 invånare och det är just den äkta toskanska bykänslan som tillsammans med läget på en höjd över Val d'Orcia gör den lilla medeltida staden till ett så intressant resmål. I Pienza har du idealiska förutsättningar för en avkopplande semester som kryddas med intressanta utflykter till någon av Toscanas mest berömda kulturstäder och sevärdheter.

Den central, gamla delen av Pienza upptogs 1996 på UNESCO's lista över världsarv som ett erkännande av att staden är ett av de första exemplen på stadsplanering vars principer på senare tid efterliknats i Italien och resten av världen. År 2004 blev hela Val d'Orcia på samma sätt upptagen på UNESCO's prestigefyllda världsarvslista över kulturlandskap. Med utgångspunkt i Pienza har du även perfekta förutsättningar för att utforska dalen med sitt böljande landskap och tronande cypresser och inte minst har du stämningsfulla medeltida städer som MontepulcianoMontalcino och Siena inom kort räckvidd.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Pienza i Toscana där du bor på handplockade hotell under din resa. Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Pienza som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med de hotell i Pienza som har fått fina omdömen. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Chianciano Terme

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Pienza

Sevärdheter och upplevelser

Tillbringar du din semester i Pienza så har du många av Toscanas största sevärdheter och kända städer inom räckhåll, så som Siena, Firenza och Perugia. Det finns emellertid även mycket att utforska i själva Pienze, precis som att närområdet bjuder på många oförglömliga upplevelser. Här nedan har jag beskrivit ett litet axplock av allt du kan se. Vill du ha ytterligare tips inför din semester så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där finns det många inspirerande artiklar om Toscana.

Välbevarad renässansstad

Pienza är uppkallad efter Påve Pius ll som föddes här 1405 då staden var känd under namnet Corsignano. Efter att Enea Silvio Piccolomini valdes till påve 1458, beslutade han att hans tede han, at hans oansenliga födelsestad Corsignano skulle gäras om till den perfekta renässansstaden. Arbetet påbörjades 1459, och under loppet av bara fyra år skapade man under ledning av en av dåtidens stjärnarkitekter, Bernardo Rossellino, en äkta Città d’Autore (idealisk stad), vars uppbyggnad och arkitektur sedan blev inspirationen till stadsplanering på många andra ställen i Italien.

Påve Pius ll avled redan 1464 och kanske medverkade det oväntade dödsfallet till att Pienza under de efterföljande århundradena fick förbli oförändrat. Även om Pienzas gamla stadskärna bara täcker några få hundra meteri varje riktning bör du avsätta god tid till att utforska dess mysiga smala gator och torg. Den stämningsfulla Piazza Pio II är till exempel omsluten av den vackra katedralen och andra byggnader som uppfördes som en del av påvens förnyelse av staden, häribland Palazzo Borgia som hyser ett intressant museum samt Palazzo Comunale (rådhuset) vars klocktorn har byggt lägre än katedralen för att understryka maktförhållandet. Sist men inte minst kan du från Palazzo Piccolomini vid sidan av katedralen njuta av en fantastisk utsikt över dalen från en vacker valvgång.

Utforska grannstäderna

På samma sätt som du ska ta dig god tid att utforska Pienzas vackra byggnader och charmiga smala gator bör du även göra en utflykt till Toscanas berömda kulturstäder. Precis nedanför Pienza kan du till exempel se den lilla romerska kyrkan Pieve di Corsignano från 1100-talet och där kan du även se Påve Pius ll´s dopfunt.

Från Pienza tar det inte heller mycket mer än en kvart att köra till grannstäder som San Quirico d'Orcia och Monticchiello. Sistnämnda är känd för sina välbevarade medeltidsmurar, stadsport och Teatro Povero, "Den fattiga teatern", en ansedd teater som lockar publik från både när och fjärran till den lilla medeltidsstaden.

Gastronomiska upplevelser

Det hade varit synd att åka till Pienza utan att få mat och vinupplevelser utöver det vanliga. Toscana är världsberömt för sitt kök som allt efter var i regionen du befinner dig bjuder på mängder av välsmakande lokala rätter och specialiteter. Pienza utgör inget undantag. Här kan du till exempel se fram emot att få smaka pecorino, en lokal fårost. Ge dig även gärna i kast med rätter tillagade på det lokaluppfödda köttet samt den hemlagade pastan allt självklart bäst ledsagat av ett välsmakande lokalt vin. 

De stolta lokala kulinariska traditionerna visar sig även på andra sätt i kulturlivet. Reser du till Pienze i september så kan du ha turen att delta i ostfestivalen Fiera del Cacio. En av festivalens höjdpunkter är Palio del Cacio Fuso, där lokala lag tävlar mot varandra genom att rulla hela runda ostar runt en träpåle på det centrala torget. Under julfestivalen kan du låta dig väl smaka i kaktävlingen Gara del Panforte.

Vad tycker gästerna om i Pienza?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner