Resor till Partigliano

Partigliano är en mycket liten landsby i bergen 17 km nordväst om Lucca. Det finns inga matställen i byn, endast en bar och en liten butik.

Partigliano är en väldigt liten landsby med 200 invånare som är belägen i bergen 17 km nordväst om Lucca. Man hör första gången talas om byn år 993 i ett kyrkligt dokument.

Här är det tal om ett gammalt lantbrukssamfund och därför finner man nära byn ännu idag en gammal mölla som användes för att mala kastanjer, majs och korn samt en olivpress för framställning av olivolja som gick på vattenkraft.

I skogarna runt om byn finner man ännu åtskilliga kastanjeträd. I gamla dagar fanns här dessutom torkningsplatser, var kastanjerna torkades innan de blev fördes till malning i möllan. Som lantbrukssamfund gör, utnyttjade man också här varje bit jord som fanns och odlade på så sätt både oliver, korn, majs och andra grönsaker. Alla familjer hade mjölkkor, grisar och några får för att säkra sig mjölk, kött och ost.

Byn råder idag över en vacker kyrka som är tillägnad San Giusto och Clemente, som har ett enkelt skepp med en rektangulär apsis. Kyrktornet ligger högre med en halv meter på kyrkans fasad, vilket avslöjar att det tidigare har stått en mindre kyrka på samma ställe av samma årgång som kyrktornet. Orsaken bör vara en naturlig ökning i invånarantalet, vilket skapade behov för att utvidga den existerande kyrkan. Den nuvarande kan dock inte förstoras ytterligare eftersom det är för stora skillnader i grunden. Det finns inga matställen i byn, endast en bar och en liten butik.

Lite historia: Byns familjeöverhuvuden väljer i början av 1500-talet ett bystyre som den 10:e april 1512 sammanfattar olika regler på 15 kapitel vedrörande straff som byns borgare ska åsamkas i tillfälle av följande brott: inte möta upp till församlingar i kommunen, skada djuren, stjäla grannens fruktträd, arbeta på helgdagar samt smutsa ner byns fontäner och brunnar. Folket protesterar mot de hårda straffen dessa brott medför och den 10:e augusti 1512 ändrar man i några av kapitlen och nedsätter straffen för våld mot kor samt för frukt- och grönsaksstöld då det är några av de mest vanliga brotten bland byns och skogens invånare.

Förutom att fastställa regler för byns borgare skulle bystyret även bestämma om man till exempel kunde ge bort kastanjer till andra personer utanför kommunen. Detta beslöts då några av kommunens invånare hade behov av kastanjerna. Bland bystyrets män kan man idag känna igen alla familjenamn som på så sätt för släkten vidare i Partiglianos.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Partigliano