Resor till Ortignano Raggiolo

En stämningsfull oas i östra Toscana

Kör till Casentinodalen för att upptäcka Toscanas gröna sida. Ta en paus från vardagslunken i den vackert restaurerade lilla staden Ortignano Reggiolo, där du kan njuta av god mat, en grön skog, och ett poolområde lite utanför staden.

Ortignano Raggiolo ligger i en liten sluten dal, dit det endast kommer ett fåtal resenärer. Antalet har dock nu vuxit en del, sedan staden omnämndes i guideboken Borghi più belli d'Italia (d.v.s. Italiens vackraste landsorter), men det är inte något som välter omkull det dagliga livet för de knappa 900 invånarna i staden.

...slow food...

Stadens restaurang är rätt erkänd i området, och detta gäller så väl mat som stämning. De traditionella ingredienserna presenteras i förnyade kombinationer, i en romantisk och stämningsfull miljö. Så länge det goda vädret tillåter, dukas det upp också utomhus. Menyn ändras varje månad för att se till att de bästa råvarorna för säsongen används. Och trots att vi befinner oss i bergen serverar det unga paret som driver restaurangen också fiskrätter.

... slow life....

Det finns inte många gator där du kan köra bil i staden. I gengäld kan du promenera upp och ner för de smala gatorna, där du förmodligen hittar många hörn där det är värt att stanna upp och beundra de gamla hantverk som i våra dagar ofta anses vara konst. Vi hittade själv betydligt fler vackra sten- och trädetaljer värda att fotografera vid det gamla stenhuset, än i stadens tre kyrkor som nog inte är Toscanas mest prisade arkitektoniska verk. Den lätta brisen, sången från de små fåglarna och några invånare som kallar på sina barn eller sin make är förmodligen allt du kommer att höra i staden.

...slow vacation...

Som gäst på stadens hotell Albergo Diffuso har du tillgång till ett poolområde, som ligger cirka 700 meters promenad från centrum och semesterlägenheterna. Du kan också köra den ungefär 1,2 km långa vägen från staden till poolområdet på en relativt kort tid om du föredrar detta. Vid poolen finns också en kiosk där man kan köpa sig en öl eller en läsk - eller varför inte en glass? Här finns gott omplats till de barn som vill springa runt och träna krafterna på gräsmattan eller uppe träden. Staden har också ett litet museum, som ställer ut verktyg, och visar bilder och filmer om hur kastanjen, som en gång också användes för att göra bröd, samlas in, bearbetas och används i kosten. Du har enkel tillgång till flera utflykter i den närliggande Casentinodalen, eller i centrala Toscana, men du kan också välja att njuta av denna gröna oas där tiden går långsamt, människor lever ännu långsammare ... och förmodligen också längre.

Den bästa årstiden för en semester i Ortignano Reggiolo

Reser du och din familj under sommarlovet så har du förmodligen en oro för värmen. Men här bor du på knappt 500 meters höjd i en ganska grön och sval plats. Det är ganska ovanligt att det blir för varmt på natten och det grönskande landskapet med skogar är perfekt för barn att gå en promenad under dagens hetaste timmar.
Trots att poolen stänger under hösten, är detta förmodligen den bästa tiden att komma hit för alla dem som är intresserade av god mat. Ja, för hösten är säsongen då alla bra råvaror från skogen, dvs. kastanjer och svamp, serveras på otaliga sätt.
Under våren kan du räkna med den grönaste av gröna färger, glad fågelsång från de små fåglarna som lever i dalen, och massor av blommor... och maten är också intressant att smaka med bär, sparris och lätta osträtter i kombination med primörer från trädgården.
På vintern är det ofta snö här uppe, vilket kan ha sin charm och religiösa intensitet, antingen under en vandring i kylan med handskarna på, eller framför den öppna spisen och en bra utsikt från fönstret.
Den bästa säsongen att komma hit på, beror därför på dina intressen och prioriteter... men det finns helt säkert en årstid då du kan njuta av att hålla hela eller delar av din semester här, om du vill besöka den mest autentiska delen av Italien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ortignano Raggiolo