Resor till Monticiano

Åk på semester till Toscanas hjärta och upplev vackra Monticiano

Hos Escapeaway kan du boka övernattning i området runt Monticiano i Toscana, där kultur, natur och arkitektur visar sig från sin bästa sida.

Den lilla, lugna staden Monticiano, som liggr i Val di Merse mellan Siena och kusten, är mest känd för det närliggande klostret San Galgano i Chiusdino. Administrativt är Monticiano en del av regionen Toscana och har cirka 1400 invånare. I området runt Monticiano hittar du bland annat varma källor i Bagni di Petriolo.

Staden blev för första gången omtalad på 1100-talet, när den styrdes under biskopen av Volterra. På den tiden levde man primärt av skogsindustri och jakt. År 1554 blev Monticiano en del av storhertigdömet Toscana, men år 1860 röstade stadens invånare in sig i det nya Italienska Kungariket. Under Andra Världskriget var Monticiano en viktig bas för partisaner som aktivt motarbetade besättningstrupperna, framförallt i en mycket blodig period runt juni 1944.

Själva staden har också ett par skatter att bjuda på, såsom den senromanska kyrkan St. Augustin. Och så får du självklart inte glömma ett besök på den fantastiska restaurangen Da Vestro, som ligger mitt i staden. 

Karta över Monticiano i Toscana

Genom att klicka på kartan här nedan kommer du vidare till ensida där du kan zooma in och ut på kartan, hitta hotell, semesterhus och lägenheter i området, se avstånd till andra städer och flygplatser i närheten...

Bo på hotell eller semesterlägenhet vid Monticiano

Om du funderar på en resa till Toscana, så överväg att boka ett hotellrum, semesterhus eller lägenhet i området runt Monticiano. Hos Escapeaway har vi alltid ett solit urval av bostäder i Tocana, och hittar du inte en bostad som passar just i Monticiano, så hjälper vi dig gärna att hitta något annat i en annan, liten, charmig stad i Toscana - dem finns det nämligen många av. Det har blivit populärt att spendera semesterna "ute på landet", där du själv kan välja när du vill åka till stranden, till den närmsta staden, eller kanske besöka en marknad. 

Transport

Från mellersta Sverige är det drygt 1900 km till Monticiano och det betyder, att det är möjligt att köra dit ner i egen bil, kanske med ett stopp på vägen. Många väljer dock att flyga ner, och Florens flygplats är den som ligger närmast - ca 100 km bort - medan Pisas flygplats är den dit det går flest lågprisflyg från Skandinavien under sommaren. Pisas flygplats ligger cirka 125 km bort.

Monticiano ligger mitt uppe i de låga, toscanska bergen, på knappt 400 meters höjd över havet och cirka en kvarts biltur från huvudvägen mot Siena. Precis som så många andra småstäder i Toscana, är det därför endast de sista kilometrarna som består av lite kämpigare bergskörning, resten av delen är huvudvägar och motorvägar. Från Siena finns möjligheten att ta tåget norrut till Florens, eller söderut till Rom, om du skulle vara sugen på mer storstadsliv några dagar.

Shopping och restauranger

Runt det nyrenoverade torget Piazza Sant'Agostino hittar du en handfull små specialbutiker och en mindra köpman. Det är också här du hittar ett par restauranger och barer, som serverar goda, lokala rätter. Vill du ut och spendera mer pengar, får du ta turen till Siena, som är områdets absoluta höjdpunkt - både i förhållande till shopping och mat.

Utflykter och sevärdheter

Klostret i San Galgano är absolut ett "must-see" när du befinner dig i området, och här hålls bland annat en årlig operafestival som lockar besökare i tusentals. Annars är den medeltida staden Siena det stora dragplåstret, och staden kan lätt nås från Monticianp (ca 24 km bort). Staden med de många tornen, San Gimignano, är klart också värt ett stopp, och för vinälskare finns möjligheten att uppleva vinproduktionen i Chianti vindistrikt.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Monticiano