Resor till Montegonzi

I kommunen Cavriglia var Montegonzi ligger finner man många tecken på en tidigare storhet och rikedom.

Det finns många borgar och romantiska landsbyar som med deras simpla arkitektur och fantasisprudlande utseenden visar på en lång tids fördjupelse (och förtvivlan över tidernas och sedernas förfall). Och detta är ändå ett av Toscanas minst besökta delar, så man behöver inte stå i timlånga köer eller riskera att bli tilltalad på tyska.

Nära Castelli Rocche Torri ligger bland annat ruinerna av Castello di Montedomenichi som under 1200-talet byggdes av familjen Ricasoli. Denna släkt fick i mitten av 1800-talet en framträdande representant i Baron Bettino Ricasoli som även gick under namnet "Järnbaronen" och var utrikesminister under den första italienska regeringen vid Italiens enande. Bettino Ricasoli har även framförallt präglat sitt namn vid att vara den som först beskrev den druvsamansättning som med sin största success är den goda Ghianti vi än idag kan njuta av. Vinerna från släktens gård Castello di Brolio hör idag till Italiens bästa! År 1314 gav familjen Ricasoli Castello di Montedomenichi till Florens kommun som med detta köp förstärkte sima gränser mot Arezzo. Under 1300- talet var borgen en viktig Fiorentinsk bastiljon och detta ser man än idag med dess imponerande försvarsverk.

Strax utanför den lilla lansbyn San Martino finner vi borgen Castello di Pian Franzesi som en gång var i adelssläkten Franzesis ägor. Denna familj från Staggia Senese kom, som namnet även antyder, ursprugligen från Frankrike. Men efter de slagit sig ner i Toscana på 1200-talet blev de så rika på handel och bankverksamhet att de till sist uppnådde (köpte!) sig en adelstitel. Idag är den gamla borgen en storslagen gård som än idag bär spår av de många ursprunglinga dragen.

Man bör heller inte missa att besöka ett par betagande landsortskyrkor i området. Speciellt rekommenderas ett besök i Pieve di San Pancrazio som härstammar från 1000-talet. Denna enkla kyrka har i stor utsträckning bevarat sitt ursprugnliga utseende från den romerska perioden och består endast av ett skepp.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Montegonzi

Vad tycker gästerna om i Montegonzi?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 11 recensioner