Resor till Montecatini Terme

Cyklister, opera och kurbad i härlig förening

Mitt emellan Florens och Pisa ligger den trevliga staden Montecatini Terme. Staden har seden 1800-talet framförallt varit känd för sina kurbad i eleganta miljöer, men idag är bergen runt staden också de professionella cyklisternas paradis.

Bo mitt emellan Florens och Pisa

Norr om floden Arno, i Valdinievole, ligger Montecatini, mindre än 50 km från både Florens och Pisas flygplatser. Läget gör att staden är en perfekt utgångspunkt för en semester i vackra Toscana. I norr har du alla berg som är varje cyklist paradisterräng, och i söder hittar du många spännande medeltidsstäder och - och vinmarkerna sträcker sig så långt ögat kan nå.

En ny och en gammal del

Om du ankommer med bil är det lätt att ta sig runt bland alla de avstickare som ligger i det natursköna området, men är du en av dem som föredrar att anlända med offentlig transport, är det inte heller något problem, för det ligger en tågstation i staden, varifrån du har förbindelse med både Florens och Pisa. Själva staden är uppdelad i två delar - den gamla medeltida staden med trevliga restauranger uppe på berget, dit du anländer med en 100 år gammal tågbana, Funicolare, samt den nyare staden med de stora kurbaden, vilken ligger i det plattare området nedanför berget.

Kurbad i natursköna omgivningar

Stadens invånare älskar sin stad med de många eleganta torgen, och kommer ut på kvällarna för att njuta av en glass på stortorget eller bara för ta en promenad längs huvudgatan. Montecatini är mycket präglad av jugendstilen ("art nouveau" och många av de tidigare herrgårdarna har idag gjorts om till hotell. Redan 1387 fick man upp ögonen för de varma källorna i staden och därefter har kurbaden vuxit upp snabbt, framförallt de sista 200 åren då de också blivit en viktig inkomstkälla för staden. Idag finns det nio kurbad i staden där du bland annat kan njuta av olika behandlingar i en avslappnad och frodig miljö. Det finns dessutom över 50 hektar parker och trädgårdar i staden.

En perfekt stad till de aktiva

Tillhör du de aktiva erbjuder Montecatini och med omnejd många olika former av idrottsanläggningar, bl.a. en 18-håls golfbana, travbana, fotbollsstadion, flera olympiska pooler och många tennisbanor. Och, som tidigare nämnt, är bergen bakom staden de professionella cyklisternas paradis - så om du har lust att få svett i pannan, är omgivningarna perfekta.

Besök även andra av Toscanas pärlor

Staden ligger utmärkt för de som vill besöka norra Toscana, med möjlighet att besöka de fascinerande städerna Pisa, Lucca, Florens, Collodi och Vinci, där du kan besöka Leonardo da Vincis hem i Anchiano samt ett museum med hans verk i borgen i Vinci. Inte långt därifrån kan du också gå på upptäcktsfärd i de imponerande marmorbergen i Carrara, där stenhuggaren Michelangelo fann den kritvita marmorn till sina berömda skulpturer. Kanske ska vi också nämna operakomponisten Puccinis hem, nära staden Lucca, och Pinocchio-parken i samma område.

Opera under öppen himmel

Kommer du till staden mellan den sista veckan av juli och den första veckan i augusti kan vi dessutom rekommendera en tur till operan i Torre del Lago, som endast ligger en halvtimmes bilkörning bort. Här, vid sjön Massaciuccoli där Giacomo Puccini bodde större delen av sitt liv, äger en festival rum varje år. I motsats till arenan i Verona är stämningen präglad av italiensk hållning, alla platser numrerade och föreställningarna är som regel klassiska och av hög kvalitet. Sångare som Mario del Monaco, Franco Corelli, José Carreras, Placido Domingo och många andra har uppträtt här under årens lopp. Under sommarsäsongen håller man också andra, mindre operaföreställningar i de vackra kurbaden i Montecatinis centrum.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Montecatini Terme

Populära hotell i Montecatini Terme

Italien, Toscana, Montecatini Terme
8,9
Mycket bra
967 omdömen
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Montecatini Terme
8,9
Mycket bra
2084 omdömen
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste stad: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Montecatini Terme
8,9
Mycket bra
279 omdömen
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Montecatini Terme?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 49 recensioner