Resor till Montecarlo

Montecarlo är ett samhälle med 4300 invånare som ligger 186 m.över havet mellan Lucca och Montecatini. Det gamla bycentrum är omringat av en förhållandevis intakt bymur och kan stolt uppvisa ett stort fästningsverk från 1400-talet.

Byn går genom en vinruta som ligger mellan Montecarlo (känd för sitt vita vin Montecarlo D.O.C.) och kullarna vid Lucca, och har mottagit The Italian Touring Clubs orange flagga som symbol på byns kvalitativa turism-inställning. Här finns också allt vad en gäst i byn behöver som ett brett urval av olika restauranger, diverse små butiker och ett apotek. För att hitta ett stort supermarket ska man köra till Altopascio eller en annan av de närliggande större byarna.

Byn (Mons Caroli) - efter dess förmögna grundläggare Charles IV av Luxemburg - är en fortsättning på ett tidigare samhälle som blev utplundrat av en missnöjd och nederlagsdrabbad fiorentinsk armé på återtåg. Faktiskt kom Charles hit för att hålla fiorentinarna på avstånd från Lucca i 1332, men i 1437 under kriget mellan Florens och Lucca faller byn i händerna på fiorentinarna igen och förblir underlagd deras makt fram till Italiens enande.

Fästningsverket som är byns kännetecken, blev utbyggt under åren mellan 1400 och färdiggjort i 1555. Fästningen blev använd för militära göromål, intill man i 1771 inte längre ansåg det användbart och därför såldes det till privat bruk. Man kan idag få lov att besöka detta byggningsverk efter avtal med ägarna.

Dessutom är följande sevärdheter värda ett besök: de tre byportarna (Porta Fiorentina i öst, Porticciola i väst mot Lucca och Porta Nuova i söder), Chiesa Collegiata di Sant'Andrea var facaden och ingångsporten är de ursprungliga från 1300-talet, Chiesa di Sant'Anna som tillhörde klostret och var den gamla klosterträdgården blivit offentlig för allmänheten och Teatro Comunale dei Rassicurati som idag utgör ramen för otaliga kulturella aktiviteter förutom att bli använd som teater.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Montecarlo