Resor till Monte San Savino

Denna fina medeltida by ligger 330 m.ö.h. bland kullarna mellan Arezzo och Siena. Den har ca. 8.400 invånare vilket gör den till en av de lite större landsbyarna i Chiana-dalen, Valdichiana.

Det är inte precis stora grupper turister med ropande guider som präglar gatubilden här. Tvärtemot lever man i denna by en lugn tillvaro i vackra omgivningar och de få utlänningar som har vägarna förbi, glider nästan obemärkt in i gatubilden. Det finns dock en turistinformation som ligger i Museo del Cassero på Piazza Gamurrini. I Monte San Savino finns det goda möjligheter för att hitta billiga caféer och trevliga matställen.

Det är marknad varje onsdag förmiddag i det historiska centrum var det också andra söndagen i september hålls Sagra della Porchetta Savinese. D.v.s en hyllning till Porchetta’en från Monte San Savino som är en korv gjord av svinkött tillsatt fänkål, vitlök och svart peppar.

Vid utgrävningarna under 1800-talet fann man tecken på en etruskisk civilisation i det historiska centrum. Monte San Savino har senare varit en viktig medeltida by och hade sin storhetstid under 1500 och 1600-talet. Man finner både byggningar från medeltiden och renässansen varav några av de viktigaste är kyrkan San Giovanni, den gotiska kyrkan Sant’Agostino, Logge dei Mercanti - ”De handlandes valvgång” - vid byns rådhus och kyrkan Santa Chiara. Som många andra byar i området har Monte San Savino på skift varit underlagd Florens, Arezzo och Perugia.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Monte San Savino

Vad tycker gästerna om i Monte San Savino?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner