Resor till Montalcino

Den lilla medeltida staden Montalcino ligger på en kulle i Val d’Orcia i den södra delen av Toscana. Staden, som är känd för rödvinet Brunello di Montalcino, ett av Toscanas mest uppskattade viner, är mycket stämningsfull med sina smala gator och rustika stenhus. Går du hela vägen högst upp i stan så ser du en annan av Montalcinos huvudattraktioner: den fantastiska utsikten över det omkringliggande landskapets vinodlingar, olivlundar och grannstäder. 

Det är därför inte utan anledning att det kommer en hel del dagsturister till Montalcino. Väljer du en semesterlägenhet här har du långt större möjlighet än de har att få uppleva den speciella atmosfären när lugnet och den bleka aftonsolen sänker sig över stan. En semester i Montalcino ger dig dessutom en bra utgångspunkt för utflykter i en del av Toscana som kanske inte rymmer lika många berömda kulturattraktioner som Florens och Siena i norr men som i gengäld ger dig möjligheten att uppleva ett mer autentiskt toskanskt lantliv. 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Montalcino och andra resmål i Toscana där du bor på handplockade hotell under din semester. Boka din resa till Montalcino som en komplett paketresa inkl. hotellvistelse, flygresa och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen till ditt hotell.

Vill du själv arrangera din resa till Toscana kan du naturligtvis nöja dig med att boka ditt hotell genom Escapeaway. Du hittar mer information om flygbolag, avgångstider, priser m.m. i sökmotorn och där kan du även se vilka flygplatser du kan flyga ifrån som t.ex. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn.

>> Läs även om resor till Lucca
>> Läs mer om Toscanas sevärdheter här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Montalcino

Sevärdheter och utflykter

Montalcino är inte någon stor stad men du kan ändå lätt få nästan en dag att gå med att utforska den största sevärdheten. Stadens "varumärke", medeltidsborgen Fortezza, som ligger på stadens högsta punkt och är ett bra ställe att besöka först. Borgen som byggdes 1361 vittnar om Montalcinos rika historia. Fortezza har stått nästan oförändrad sedan Medeltiden och när du står inne på borggården omgiven av de höga murarna eller i ett av de höga tornen med sin vackra utsikt över Montalcino så kommer du förstå varför borgen var det sista stället som stod emot alla angrepp då republiken Siena kämpade för sin självständighet i mitten av 1500-talet. Idag bildar borgen en stämningsfull inramning till festivaler, konserter och andra kulturella arrangemang under årets lopp. Varje år i juli avhålls här till exempel en Jazz & Vinfestival, då du kan avnjuta regionens bästa viner till tonerna av italiensk och internationell jazz. På andra tidpunkter av året kan du också avsluta ditt besök med ett glas vin, men då på borgens vinbar - en av flera i stan.

Nedanför borgen ligger stans lilla torg, Piazza del Popolo, med sina caféer samt ett annat av stans kännetecken, det höga, smala klocktornet på stadens rådhus, Palazzo dei Priori. Styr även stegen förbi Palazzo Vescovile, San Salvatore-katedralen och Madonna del Soccorso-kyrkan från vilken det liksom från borgen är en formidabel utsikt.

Utöver dessa framträdande historiska sevärdheter i Montalcino, bör du även ta dig god tid att bara flanera runt i den gamla stadskärnans på smala, stenbelagda gator. På de labyrintliknande gatorna hittar du åtskilliga små butiker som säljer vackert konsthantverk, caféer, restauranger och vinbarer, där du naturligtvis har möjlighet att smaka på stadens eget vin, Brunello di Montalcino, och eventuellt köpa med dig ett par flaskor hem. 

Reser du till Montalcino så är det av praktiska skäl en fördel att ha tillgång till bil. Inte minst för att det är lättare att bege sig ut på utflykter till Toscanas mest kända kulturstäder, eventuellt köra ut till kusten och inte minst utforska de många små pärlorna i form av ofördärvade byarna och sevärdheterna i närområdet. Det kan bland annat rekommenderas att köra de omkring nio kilometerna söder ut till Abbazia di Sant'Antimo. Klosteret från 1100-talet som ligger omgivet av olivlundar och fält och som är en arkitektonisk pärla som förtjänar att uppmärksammas. Du kommer med största sannorlikhet även att njuta av själva bilturen hit som går längs små landsvägar förbi vinodlingar, idylliska gårdar och med rika möjligheter till att uppleva Toscanas karakteristiska böljande kullar.