Resor till Montaione

I hjärtat av Toscana, närmare bestämt i triangeln mellan Florens, Pisa och Siena, hittar du Montaione som dessutom bara ligger en dryg timme från kustens stränder - den perfekta basen för en semester full av äventyr i Toscana. Boka din resa till Montaione med Escapeaway i dag!

Montaione ligger på ca 373 meters höjd över havet, på toppen av en av Toscanas karakteristiska mjuka böljande kullar. Det omkringliggande landskapet består av en blandning av skogar, rader av cypresser, samt inte minst vinodlingar och olivlundar, vilka inte enbart skapar förutsättningar för gastronomiska upplevelser som vingårdsbesök och tryffeljakt. Landskapet är även som gjort för att utforska på cykel- eller vandringsturer. Till de lite längre utflykterna är det perfekt att utnyttja Montaiones placering precis mitt mellan Florens, Siena och Pisa till att utforska dessa fantastiska kulturstäder som alla ligger inom rimligt köravstånd.

Trots det förhållandevis korta avståndet till några av Italiens mest kända resmål och sevärdheter blev Montaione fram tills för några få år sedan i stor utsträckning förbisett av turister. Det var först under 90-talet som besökare började få upp ögonen för att denna lilla stad på en kulle har en speciell orördhet som man kanske kan sakna i de mer populära städerna. 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Montaione och andra resmål i Toscana där du bor på handplockade hotell under din semester. Vill du ha en större frihet och mer plats så erbjuder vi även en rad noga utvalda lägenheter i området och du kan dessutom välja att boka en villa om ni är många som reser tillsammans.

Boka din resa till Montaione som en komplett paketresa inklusive flyg, hotell och bilhyra, eller nöj dig med att boka din hotellvistelse genom Escapeaway om du själv vill arrangera din resa till Toscana. Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland handplockade och noga utvalda hotell i Montaione, bara de som fått fina recensioner. Kombinera hotellen med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

>> Läs även om resor till San Gimignano
>> Få tips till en bra familjesemester i Toscana här

Hotell i Montaione

Populära hotell i Montaione

Italien, Toscana, Montaione
9,0
Fantastiskt
306 omdömen
  • Närmaste flygplats: 56 km
  • Avstånd till centrum: ca. 7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Montaione
9,2
Fantastiskt
239 omdömen
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Montaione
  • Närmaste flygplats: 56 km
  • Avstånd till havet: ca. 75 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har jag kort beskrivit några av de många upplevelser som väntar dig på en resa till Montaione. Vill du läsa om andra intressanta sevärdheter i Toscana så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där hittar du intressanta artiklar om denna och andra regioner i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Perfekt utgångspunkt för utflykter

Beläget mitt i hjärtat av Toscana innebär att Montaione är den perfekta utgångspunkten för att besöka regionens mest kända städer så som Florens, Lucca, Pisa och Siena. Det tar dig till exempel inte mer än ca en halvtimme att köra till San Gimignano, och där få uppleva stämningen i den vackra medeltida staden och då gärna mot slutet av dagen då alla dagsturister har åkt vidare.

Mätt efter kulturhistoriska sevärdheter kan Montaione nog inte mäta sig med de tidigare uppräknade städerna, men du bör ändå ta dig god tid att gå runt i Montaione. Även om en stor del av staden fick återuppbyggas efter Andra världskriget kommer du tydligt känna när du går runt på de gamla gatorna att detta är en stad med en lång historia. Montaione nämns för första gången som stad i ett dokument från 981 under namnet "Montacunni", och den lilla kyrkan Pieve di San Regolo, som ligger utanför stadsmuren nämns i ett dokument från 1198.

Är det kulturella och historiska upplevelser du söker så behöver du faktiskt inte förflytta dig särskilt många kilometer från stan för att utforska ett pärlband av gamla kyrkor, palats och andra små charmiga medeltida städer. Har du tillgång till bil (vilket starkt rekommenderas) så ger det dig otaliga möjligheter till intressanta och spännande utflykter. Parkera i städernas utkant och avsätt ett par timmar till att gå en tur i de smala gränderna mellan de rustika gamla byggnaderna och längs vägen titta in i konsthantverksbutiker samt slå dig ner för att avnjuta en god kopp kaffe eller en uppfriskande glass vid något trevligt torg.

Aktiv semester för hela familjen

Montaione lämpar sig även väl för en aktiv semester där du till exempel beger dig ut på upptäcktsfärd med cykel i det omkringliggande området som utöver en rik kultur även är känt för sina vackra landskap som genomkorsas av talrika cykelstigar. Ta med eller hyr en mountainbike och följ cykelleder längs grus- och jordstigar, genom vinodlingar och olivlundar eller följ ett utmanande "singletrack" genom skogen. Även om du beger dig ut på de asfalterade vägarna så kan du njuta av en cykeltur med ganska lite annan trafik.

Reser du till Montaione med familjen så kan ni även bege er ut på en guidad ridtur längs de otaliga stigarna ute på landet, vilket ger en bra känsla för det toskanska lantlivet och där ni från hästryggen kan beundra Montaione-landskapet i all sin prakt.

Även för golfspelare är en semester i Toscana intressant. Regionen har nämligen en hög koncentration av golfbanor, och bor du i Montaione, har du 4 golfbanor i din omedelbara närhet. I Castelfalfi ligger till exempel den prestigefyllda Castelfalfi Golf Club med både en 9-håls och en 18-håls bana.

Inspiration och fakta

Här får du lite nyttig information om Montaione vilken förhoppningsvis kan fungera som inspiration till din semester i denna toskanska stad på landet. Informationen är enbart tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare tips till din resa så rekommenderar jag att du även besöker vår blogg där du hittar många intressanta artiklar om Toscana och våra övriga resmål i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Restauranger och shopping

Trots stadens ganska beskedliga storlek och det faktum att den tills för inte så länge sedan var ett förbisett resmål, så finns det nu ett bra urval av restauranger och trattorier i Montaione - både inne i det gamla, historiska centrumet och runt omkring i närområdet. På de flesta av matställena består menyn huvudsakligen av traditionella rätter med den världsberömda vita tryffeln som växer i områdets skogar. Om du någon dag bara har lust till något snabbt att äta, eller om du reser med barn som kanske inte är så nyfikna på nya maträtter så är det perfekta valet en läcker pizzaer - eventuellt som take-away.

I Montaiones gamla centrum hittar du lätt någon trevlig souvenir i någon av de små butikerna där man säljer kläder, lokalt konsthantverk och områdets delikatesser. En av de bästa shoppingupplevelserna i den lilla staden får du på utomhus marknaden, som i Montaione hålls varje fredags morgon och i samband med olika festivaler, speciellt på sommaren. Här ges det rikligt med möjligheter till att köpa lite lokalt vin, olivolja, bröd, vit tryffel, ost och salami som dessutom många gånger har vunnit priser åt staden.

För de dagliga förnödenheterna kan du dessutom handla i någon av stans två supermarkets eller eventuellt köra till grannstäder som Castelfiorentino och Empoli, som har ett ännu större urval av butiker. 

Transport

Det är lätt att  resa till Montaione, som tack vare sitt läge nära städerna Florens, Siena och Pisa har ganska nära till både motorvägsnätet, järnvägar och de större flygplatserna i Toscana. Den sista biten fram till stan går dock längs mindre och tidvis ganska slingriga vägar. Det lättaste sättet att ta sig till Montaione på är med bil, men man kan även ta ett tåg till Castelfiorentino för att sedan åka de sista 10 kilometerna med taxi eller buss. 

Vill du inte köra hela vägen till Italien från Sverige så går det utmärkta flygförbindelser till både Florens och Pisa där du kan ha en hyrbil klar redan på flygplatsen. Flyg och hyrbil är det absolut snabbaste och mest bekväma sättet att ta sig till Montaione på. Samtidigt är en hyrbil närmast ett måste för att få ut mesta möjliga av din semester och du vill utforska resten av regionen.

Väder och klimat

Sommarmånaderna i Montaione är liksom i stora delar av Toscana soliga och varma med dagstemperaturer som genomsnittligen ligger omkring 32 grader. Under den varmaste perioden från slutet av juni till början av augusti kryper termometern dock ännu högre upp, men tack vare sitt läge uppe på en höjd så blåser ofta en behaglig bris och känns därför inte allt för varmt. 

Reser du till Montaione för att vara aktiv på din semester så är våren och hösten med sina något lägre temperaturer (vanligtvis 20 till 25 grader) perfekta. En resa hit under sensommaren eller hösten ger dessutom en möjlighet att uppleva vin- och olivskörden samt delta i tryffeljakt. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Montaione?

8,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 91 recensioner