Resor till Massa Marittima

Massa Marittima ligger endast 20 km från Follonicas stränder på de frodiga kullarna norr om Grosseto. Stadens rötter går helt tillbaka till medeltiden och staden hade sin storhets tid från början på 1100-talet till mitten av 1300-talet. Många monument, kyrkor och palats vittnar om stadens historia.

Bland de många sevärdheterna kan vi nämna:

Chiesa di San Francesco som ligger på Via di San Francesco och som byggdes under 1200-talet efter att Sankt Frans hade besökt staden. Kyrkan är byggd i travertinermarmor med stora fönster men är idag något mindre på grund av flera jordskred. Man kan dock besöka tvärskeppet och den åttakantade apsis. På taket finns ett litet klocktorn.

Domkyrkan
Domkyrkan byggdes till minne av Sankt Cerbone som var biskop i Populonia från år 570 till 573. Kyrkan byggdes i början på 1100-talet men har med tiden blivit ombyggd och utbyggd.

Den gamla stadsmuren härstammar delvis från 1200-talet. Den följde de naturliga geografiska förhållanden. Under 1300-talet byggde sieneserna efter att ha erövrat staden ytterliggare en mur som skapade ett starkt försvarssystem som även inkluderade den imponerande Torre del Candeliere. Idag är halva muren nedriven. Detta började efter storhertigen givit ordern år 1744 för att istället göra plats åt det då nya sjukhuset Sankt Andreas. Idag kan man gå på muren från porten vid Piazza XXV Maggio till Sankt Frans' kyrka.

Torre del Candeliere
Torre del Candeliere var huvudtornet till den gamla fästningen som byggdes år 1228.

Nunneklostret Santa Clara
Nunneklostret Santa Clara byggdes under benediktinernas regler men efter mitten av 1200-talet kom det att hamna under klarissernas.

Utanför staden (ca. 30 minuters gång) finner man ruinerna av biskopens borg. Det är endast ruinerna av muren och borgen som reser sig upp från jorden och bildar ett pittoreskt landskap. Det berättas att man nådde fram till ett konkordat mellan guelferna, som hade lämnat Massa och sökt tillflykt i biskopens borg, och ghibellinerna som blivit i kommunen i 1276. Borgen blev härefter lämnad.

Staden erbjuder ett bra urval av restauranger, butiker, glassbarer, banker och t.o.m. tourist-points. Dessutom finns det goda parkeringsmöjligheter på vägen upp mot centrum - var det rekommenderas att man lämnar bilen - 1 timme kostar 1 euro.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Massa Marittima