Resor till Maremma

En semester i Maremma inbjuder till upplevelser

Res med Escapeaway till den sydvästra delen av Toscana som även är känd som Maremma. Här väntar en storslagen natur ledsagad av framstående viner. Du kommer trivas!

Maremma är inte ett avgränsat och precist område, men utgörs av landområde som hör till flera provinser i Toscana samt en del av regionen Lazio som ligger söder om Toscana. Den norra delen av Maremma präglas av flera kullar där man finner de klassiska fästningsbyarna medan sträckan längs Det Tyrrenska Havet bjuder på både vackra sandstränder och klippor. Längst mot söder är landskapet mer platt och här odlas goda grönsaker i stor stil.

Fram till Det Andra Världskriget var området primärt ökänt bland toscanarna för malaria och hårda livsvillkår men idag, pga framsteg och välstånd finns det inga malariamygg kvar men vilken tur den stora rustika charmen ännu finns kvar. Landskapet i inlandet påminner inte mycket om det välkända Chianti, men vackert och betagande är det ändå. De flesta byar är små men inbjudande och Pitigliano, Sorano och Massa Marittima förtjänar ett eller flera besök.

Högklassiga viner och fina stränder i Maremma

Det är även här som det nya "Klondyke" för vinodling har uppstått omkring den charmiga lilla byn Scansano. Morellino di Scansano har i många år varit ett gott och robust vin men under de senaste åren har talrika vinmagnater köpt upp land i området och kvaliteten blir högre och högre för varje år.Stränderna är generellt sett mycket mindre nersprungna än dem man finner längre norrut i Toscana, då det först och främst är italienarna själva som kommer hit, inte turister.

Karta över Maremma

Klicka på kartan här under och få en översikt över Maremma och se vilka hotell, hus och semesterlägenheter vi kan erbjuda i området. Du kan också se en lång rad attraktioner och utflyktsmål i översikten.

Transport

Det finns inga stora flygplatser i själva Maremma, men det är enkelt att flyga till t.ex. Roms stora internationella flygplats Fiumicino som ligger närmast, då den praktiskt taget ligger placerat väster om storstaden och med direkt tillgång till motorvägen E8 som följer kusten norrut direkt till Maremma. Det ska dock sägas att körtiden endast är ca. 20 minuter längre från den andra flygplatsen i Rom som heter Ciampino.

Flygplatserna i Florens och Pisa kan också användas och i alla tillfälle rekommenderar vi att man hyr en bil, så man själv kan sätta tempot för resan. Det är också möjligt att ta tåget från alla tre nämnda flygplatser, och de italienska järnvägar är generellt välfungerande, men du ska förvänta att det tar något längre tid då de inte kör höghastighetståg i området.

Det är naturligtvis också möjligt att ta på egen biresa till Maremma. Räkna med drygt 20 timmars effektiv körning då det är ca. 2.000 km hit ner från södra Sverige. Många väljer i den förbindelse att ta en övernattning i Tyskland eller Norditalien på vägen.

Utflykter och sevärdheter i Maremma

En semester i Maremma är först och främst en njutning för flera sinnen, som sätter pris på naturens dofter och ljud. Här är det bl.a. möjligt att besöka regionalparken Uccellina, med fina kullar som klättrar upp från kusten, medan man kan inta naturen liggande i en solstol i Castiglione della Pescaia.

Har man lust till lite mer stad är en tur till Siena ett upplagt val för en dagsutflykt, och flyger du till/från Rom kan det rekommenderas att ta ett par dagar här i förbindelse med antingen ut eller hemresan. Behöver vi säga Peterskyrkan, Colosseum och Vatikanen? Se vår översikt över sevärdheter och attraktioner i Rom här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Maremma