Puccini Festival

Det är en enastående upplevelse att gå på teater här. Vi befinner oss vid sjön Lago di Massaciuccoli som ligger mellan Lucca och havet.

Hit kom Giacomo Puccini för första gången som ung man 1891 innan han slog igenom som Italiens dåvarande största operakompositör. Han förälskade sig med det samma i naturen, inte minst på grund av fågellivet för Puccini var en ivrig jägare. Han hyrde några rum och slog sig ner vid sjön. Under de kommande åren skapade han ( åven här vid sjön) några av sina största sucesser - Manon Lescaut (1893) och La Bohème (1896) och kunde därför köpa sig ett hus eller rättare sagt ett gammal vakttorn vid sjöns kant. Han renoverade tornet och flyttade in och han bo här i några år innan sin död 1924. Han skrev bl.a. Tosca (1900) och Madame Butterfly (1904) och efter hans död blev både han och hans hustru begravna i det lilla kapellet deras son lät uppföra vid sidan av huset som idag är ett museum.

Kort tid innan hans död skrev Puccini ett brev till en av sina vänner, Giovacchino Forzano om jakten vid sjön och om hur han gärna skulle vilja se en av sina operor uppföras vid sjön. 1930 blev denna dröm verklighet och Puccini- festivalen föddes. Sedan dess har man varje år uppfört operor i en friluftsteater med sjön som enaståend bakgrunf och den mörka natthimlens stjärnor har tindrat i kapp med stjärnorna på scenen. Nästan alla de största har sjugit här: Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Josè Carreras, Tito Gobbi, Renata Scotto, Eva Marton, Katia Ricciarelli, Monserrat Caballé… listen är oändlig.

Idag finns här plats till 40.000 gäster varje kväll och i motsats till andra sommarfestivaler så är alla platser här numrerade och det finns även nog med parkeringsplatser till alla. Om du har besökt Arenen i Verona ska du nog förbereda dig på en anna upplevelse på Puccinifestivalen. Hit kommer många fler Italienare och få turister och detta betyder ( och ursäkta att vi säger det) att klädseln är mycket mer elegant. Var man i Verona ibland kan få känslan av att vara på en fotbollsmatch eller liknande folkfest, så är man här vid Torre del Lago utan diskution på en opera. Lägg därtill till de praktfulla , milda sommarkvällarna och de vackra uppsättningarna så förstår du att en kväll vid Torre del Lago är en upplevelse för sig.Läs mer på www.puccinifestival.it