Resor till Lucca

Cyklisternas och musikälskarnas stad. Fantastiska resor till Lucca - med flyg, hotell och hyrbil.

Lucca är en helt unik plats: vacker, rik, allsidig, lugn och behagligt avslappnande. Nu kan du resa med Escapeaway till Lucca i Toscana och skämma bort dina sinnen från morgon till kväll, bo på utvalda hotell och spendera semestern i ditt eget tempo.

Lucca är så pittoresk, romantisk och välskött att det är svårt att undgå bli förälskad i staden. Den intakta stadsmuren skapar en speciell atmosfär och gör staden till en av de vackraste i Toscana. Luften är frisk för bilar finns det inte plats för innanför murarna.

En ovanlig stad med skön atmosfär

Lucca är i många avseenden en ovanlig stad. Du hinner knappt in i staden förrän du upptäcker dess originalitet, för ingen annan italiensk stad av denna storlek har fortfarande en så intakt försvarsmur. Muren är imponerande och härstammar från 1600-talet och dess 4,1 km stora cirkel bryts endast på få ställen av de gamla portarna. Idag används muren som rekreativt område, folk promenerar, springer och cyklar här i skuggan av de smala popplarna som växer längs med grusvägen hela vägen runt.

När vi nu ändå pratar cyklar, så utgör invånarnas förhållande till detta transportmedel även ett kapitel i deras enastående natur. Då cykeln i största delen av Italien primärt betraktas som ett funktionellt motionsredskap som tas fram i weekenden och då mest av män i alla åldrar som flåsar runt på landsvägarna i färggranna kläder, så är den för "luccheserna" det naturliga dagliga transportmedlet. Du möter således förhållandevis få bilar och mopeder inne Luccas gamla centrum, men dess flera cyklister i alla åldrar än vad man kanske är van vid jämfört med andra italienska städer. Konsekvenserna av detta, för säkerheten, luftens kvalitet och larmnivån, behöver visst ingen närmare förklaring.

Stilrena omgivningar och välbärgade invånare

Här är det även tal om en särdeles välbärgad stad, vilket du tydligt kommer att märka när du strosar runt bland stadens trånga gator och gränder. Den ena häftiga klädbutiken avlöser den andra och befolkningen är även utpräglat välklädd och elegant. Butikerna och caféerna i staden harmoniserar med invånarnas stil och du ska utanför Toscana till Piemonte för att finna så många vackra och stämningsfulla caféer, varav många har en historia som går tillbaka till 1800-talet. Även när det gäller matställen kan staden erbjuda en rad spännande möjligheter och även raffinerande restauranger som Giglio och Buca di Sant'Antonio , som har förbluffande moderata priser i förhållande till städer som Siena och Florens. Elaka tungor hävdar att detta beror på "lucchesernas" gnidenhet.

Opera för hela slanten - Puccini under bar himmel

Kulturellt sett är Lucca värd inte bara ett utan flera besök. Du får aldrig glömma att Giacomo Puccini föddes och växte upp här, och skrev sina första musikaliska verk i staden. Plakat och postkort med reproduktioner av operaplanscher finns överallt och i huset där mästaren föddes finns idag ett litet museum över hans liv och verk. Har du tur kandu uppleva någon av hans operor i stadens praktfulla operahus, Teatro del Giglio som genom årtionden sett många av de största operasångarna och var atmosfären är oslagbar. Priserna är rimliga och uppsättningarna är oftast mycket bra, synd bara att det är så få av dem varje år.

Kommer du hit om sommaren bör du inte missa en kväll på Puccini-festivalen som arrangeras vid sjön Massaciuccoli, och som ligger 18 km från Lucca. Här vid sjön bodde Puccini största delen av sitt liv och endast några få veckor innan hans död 1924 skrev han till sin gode vän Giovacchino Forzano att han skulle kunna tänka sig att få någon av sina operor uppförd vid sjön. Detta uppnådde han aldrig, men endast 6 år senare uppförde man för första gången La Bohème framför Puccinis villa. Idag är detta en årlig tradition som mellan juli och augusti arrangeras ungefär 15 gånger. Det är i första hand fyra olika operor, främst Puccini, men lustigt nog även verk av Mascagni, Leoncavallo eller Bizet framförs här.  Hit kommer den välklädda lokala befolkningen och då man i Verona ibland kan få känslan av att vara på en fotbollsmatch, är stämningen här mycket närmare en normal italiensk operaföreställning.

Inte bara opera

Lucca bjuder också på många andra musikupplevelser. Om sommaren arrangeras flera konserter med stora internationella namn på den helt enastående Piazza dell' Anfiteatro. En oval plats vars form tyder på att här en gång låg en romersk amfiteater. I Lucca finns också flera konstutställningar, både permanenta och tidsbegränsade där en del arrangeras i någon av de många inaktiva kyrkorna som finns i staden.

Hotell i Lucca

Populära hotell i Lucca

Italien, Toscana, Lucca
8,7
Mycket bra
1661 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 25 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Lucca
9,4
Fantastiskt
854 omdömen
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Toscana, Lucca
9,1
Fantastiskt
783 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

En flexibel resa till Lucca med prisgaranti

Escapeaway har Sveriges bästa urval av hotell och semesterlägenheter i centrala Lucca. Samtidigt ger vi dig tillgång till flygresor med alla flygbolag, så att du själv kan sätta samman din resa precis så som du önskar, med valfri avresedatum och reslängd. Och som om det inte skulle vara nog, täcks du också av resegaranti när du bokar en resa till Lucca som en paketresa, där både transport och semesterbostad ingår. Du får med andra ord det bästa från två världar. 

Var ska du bo i Lucca?

I stort sätt alla Escapeaways semesterbostäder i Lucca ligger inom murarna till den gamla stadsdelen. Vi anser, att det är här du bäst upplever Lucca, som är en elegant och lugn stad, med plats till fotgängare och cyklister. När du reser till Lucca med Escapeaway, försäkrar vi att alla våra hotell och lägenheter i staden lever upp till den standard som våra skandinaviska gäster förväntar sig.

Resor till Lucca med flyg från bl.a. Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

Använd sökmotorn för att hitta den semesterlägenhet, eller det hotell, som du gärna vill bo på i Lucca. Därnäst hjälper vi dig att hitta rätt flygbiljett till rätt pris, oavsett om du önskar att resa från t.ex. Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Det finns många möjligheter att hitta direktflyg, och ännu fler möjligheter om du accepterar en enkel mellanlandning, när du flyger till flygplatserna i Pisa eller i Florens, som är de som ligger bäst till i förhållande till Lucca.

Då din flygning föregår med reguljärflyg, är reslängden flexibel, men du är täckt av resegaranti om du bokar en paketresa - även din hyrbil om du bokar den hos oss i samband med ditt flyg och ditt hotell.

Inkludera en hyrbil i din paketresa

När du bokar din hyrbil i samband med att du bokar ditt flyg och ditt hotell hos oss, inkluderas den i din paketresa och är därmed omfattad av resegarantin. Samtidigt tittar vi på priser från samtliga biluthyrningsbolag på flygplatsen, och skaffar dig därför det bästa priset på din hyrbil. Generellt är det relativt billigt att hyra bil i Italien, men precis som med det mesta - ju tidigare du är ute, desto bättre blir priserna. Vi rekommenderar därför att du bokar din hyrbil samtidigt som du bokar hotell och flyg, så har du budgeten under kontroll.

Stadens historia
Lucca grundades av de sägenomspunna etruskerna, men troligen existerade det en ligurisk bosättning redan innan etruskerna kom till området - och det finns spår även ännu tidigare än så. År 180 f.Kr. blev staden en del av Romarriket, vilket man än idag kan se, bland annat i form av stadens romerska gatustruktur, och två av stadens centrala torg, Piazza San Michele (som ligger ovanpå ett antikt romerskt forum) och Piazza dell' Anfiteatro (som är byggt ovanpå en gammal romersk amfiteater).

Senare kom staden bland annat under lombardiskt herradöme, innan den år 1160 blev en självständig stadsstat, en status som den lyckades upprätthålla i nästan 500 år - dock ofta med häftiga kamper mot främmande makter som ibland lyckades ta över staden (år 1529 blev staden t.ex. köpt för 250.000 dukater av Veronas stadskung, som dock endast regerade över staden i nio månader innan den kom under Pisas herradöme). År 1799 tvingades Lucca överge sig till Napoleons armé innan den blev ett hertigdöme år 1817. År 1861 blev staden en del av Kungariket Italien.

Sevärdheter i Lucca

Den berömda komponisten Giacomo Puccini föddes i Lucca, växte upp i staden och tog sina första musikaliska steg i den, vilket du kan lära dig mer om i hans födelsehem där man idag har inrett et litet museum, Puccini Museo, om hans liv och verk.

Av andra större sevärdheter - utöver den redan nämnda muren - kan nämnas Palazzo Ducale, vars ursprungliga form härstammar hela vägen tillbaka till 1370; palatset Palazzo Pfanner, som härstammar från mitten av 1700-talet; tornet Torre Guinigi som är stadens högsta och mest spektakulära torn; den vackra botaniska trädgården Orto Botanico Comunale di Lucca; stadens katedral Duomo di San Martino, den romerska-katolska basilikan Basilica di San Michele in Foro; de två redan nämna torgen Piazza San Michele och Piazza dell'Amfiteatro samt torgen Piazzale Verdi och Piazza Napoleone.

Aktivitetsmöjligheter

Cykling är kanske inte det första du sammankopplar med italienska städer av en viss storlek, men i Lucca förhåller det sig annorlunda: här transporterar sig både många lokala invånare och turister på cyklar, och du kan t.ex. cykla i skuggan av de slanka poppelträden som kantar grusvägen vid försvarsmuren hela turen runt, eller så kan du åka på en cykeltur i området utanför staden.

För de som är mer kulturellt intresserade, är Lucca en stad som bjuder på många aktiviteter och upplevelser, t.ex. i form av den årliga sommarfestivalen Lucca Summer Festival, som varit värd för konserter med stora internationella namn (t.ex. Ray Charles, Elton John m.fl.) och tar plats på stadens torg. En tur till stadens praktfulla operahus, Teatro del Giglio, som genom årtionden har varit kuliss för flera av de största opersångare, är också ett måste - nästan oavsett om du är intresserad av opera eller inte.

Om du inte kan få nog av italiensk opera i allmänhet, och Puccinis verk i synnerhet, så håller man i slutet av juli till mitten av augusti den berömda Puccini-festivalen vid sjön Massaciuccoli, endast 18 km från Lucca.

Boka din resa till Lucca online och få det bästa priset

Använd sökmotorn på toppen av denna sida för att hitta din resa till Lucca till det bästa priset. Vi garanterar att du får lägsta möjliga pris på både hotell, flygbiljett och hyrbil, och dessutom kan du dra fördel av vår stora kunskap om Italien.

Boka din resa till Lucca redan idag, hos Lucca-specialisten Escapeaway!

Vad tycker gästerna om i Lucca?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 39 recensioner