Vatten-palio i Livorno

Palio Marinaro - första söndagen i juli

Palio Marinaro - vilket betyder "Palio på havet" - är en festdag, vars ursprung möjligen går tillbaka till en händelse år 1766 då staden med anledning av ett besök av Toscanas storhertig, arrangerade en roddtävling.

En palio är en kapplöpning mellan en stads olika kvarter eller stadsdelar, som i regel bygger på traditioner ända tillbaka till medeltiden. En palio föregår ofta till häst, men den kan också ta andra former. I Livorno är hästarna ersatta av stora roddbåtar.

Palio på havet

Palio Marinaro - vilket betyder "Palio på havet" - är en festdag, vars ursprung möjligen går tillbaka till en händelse år 1766 då staden med anledning av ett besök av Toscanas storhertig, arrangerade en roddtävling.

Dagens program

Palion avhålls första söndagen i juli, en dag som står helt i regattans tecken. Publiken samlas redan på förmiddagen på Terrazza Mascagni, promenaden vid hamnen, där de kan följa några av de mindre viktiga tävlingarna, som till exempel tävlingen för personer under 18 år. Roddarna ska avlägga 2200 meter, men med tre vändningar under vägen, så att publiken kan följa tävlingens utveckling hela vägen. Efter siestan är det flera tävlingar, och vid 18-tiden, har man nått fram till de två stora och prestigefyllda tävlingarna; 4 remi (4 åror) som startar vid kl 18, och den stora finalen 10 remi (10 åror) som startar en timme senare (så hinner man att hylla vinnarna, innan man vid 21-tiden ska hitta ett ställe att äta på för kvällen...)

Stadsdelarnas kamp

Palion är en kamp mellan stadens 16 rioni, stadsdelar. Varje rione står för en båt, antingen i den lilla eller den stora finalen. Den lilla finalen föregår i båtar med fyra åror, de så kallade gozzette, medan det avgörande löpet föregår i båtar med tio åror, som kallas gozzi. Om en stadsdel är med i den lilla eller stora tävlingen beror på resultatet året innan. Vinnaren i löpet med fyra åror stiger upp i den stora finalen till näta år, medan förloraren i det stora loppet åker ner. Det är förbundet med stor prestige, om man som stadsdel är med i det stora eller lilla loppet, och självklart allra mest om man vinner den stora finalen. Och det är fritt fram att håna kvarteren sinsemellan.

Andra regattor

Palion är den mest prestigefyllda av Livornos många regattor. Det har med tiden tillkommit flera tävlingar med namn som Trofeo Gaetano och Coppa Barontini. Det flesta tar plats i juni, men det finns också en i april och en i maj.