Resor till Livorno

Livorno är Toscanas viktigaste hamnstad och ligger nära flera av regionens mest besökta städer så som bland andra Pisa och Lucca och det är heller inte långt härifrån till Toscanas mest populära badorter. Boka din resa till Livorno med Escapeaway i dag!

Reser du till hamnstaden Livorno kommer du få uppleva en klassisk medelhavsmiljö med en omisskännlig toskansk atmosfär. På en promenad runt längs de talrika kanalerna, som säkert kommer leda dina tankar till en annan berömd italiensk stad, och på de smala gatorna kan du beundra välbevarade renässansbyggnader eller titta inom något av stadens intressanta museer. Det döljer sig naturligtvis även en hel värld av spännande kulinariska upplevelser på de många restaurangerna i Livorno, där det inte överraskande ofta är många läckra fisk- och skaldjursrätter på menyerna. 

Tillbringar du din semester i Livorno har du dessutom några av Toscanas bästa sevärdheter och attraktioner inom räckhåll. I norr lockar strandlivet längs den 30 kilometer långa toskanska rivieran, Versilia. På vägen dit kan du besöka det lutande tornet i Pisa. Du bör även avsätta en dag till att göra en tur väster ut in i landet till Florens för att där utforska en sann skattkammare av historiska byggnadsverk och konstskatter.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Livorno och andra resmål i Toscana där du bor på handplockade hotell under din semester. Åker du till Toscana med Escapeaway kan du utöver hotell även välja att boka en villa eller en semesterlägenhet, om du själv vill stå för matlagningen och dessutom ha mer plats.

Använd sökmotorn högst upp här på sidan och välj först om du vill resa till Livorno från flygplatsen i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - sedan hittar vår intelligenta sökmotor de bästa priserna på flygbiljetter åt dig till exempel till Pisa flygplats. Välj därefter ett hotell i Livorno som fått fina omdömen och som passar dig så sätter vi ihop en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till ett pris du inte hittar bättre någon annan stans. Komplettera bokningen med en hyrbil för optimal frihet och flexibilitet på resan.

>> Läs även om resor till Siena
>> Prova på en vistelse på ett Agriturismo i Toscana

Hotell i Livorno

Information och fakta

Ska du åka på semester till Livorno så har jag sammanställt lite information och fakta åt dig i en resguide över området. På vår blogg hittar du dessutom ytterligare inspiration, där skriver vi om våra egna erfarenheter från resor till Italien och du kan bland annat läsa om ämnen som vädret i Toscana när du reser, få tips om sevärdheter och utflykter, vi skriver om den lokala maten och vinet, kulturlivet, naturen och mycket annat...

Livorno är med sina omkring 158 500 invånare den tredje största staden i Toscana. Grunden till stadens multikulturella atmosfär lades redan på 1500-talet då Livorno utsågs till frihamn (ett tullfritt område), som det första i världen. Det lockade under de efterföljande århundraden handelsmän från stora delar av världen till staden och dessa handelsmän medförde förutom exotiska varor även nya seder och bruk. Livorno blev därför känt i resten av Europa som en ovanligt färgrik stad. I dag kan man fortfarande förnimma denna storhetstid i den gamla stadsdelen med sina kanaler och vackra gamla byggnader. 

I dag är Livorno fortfarande Toscanas viktigaste hamnstad och huvudstad i provinsen med samma namn. Hela Livorno-provinsen, som gränsar mot Pisa-provinsen i norr och Grosseto-provinsen i söder, har 330 000 invånare. Både lokalbefolkningen och besökare njuter under de varma sommarmånaderna av provinsens långa kustlinje med sina många badstränder. Du behöver inte förflytta dig långt för att få ett uppfriskande dopp. Omedelbart söder om hamnen ligger till exempel flera små stenstränder (badskor rekommenderas) och friluftsbad. 

Många av stadens äldsta byggnader ödelades under Andra världskriget men det finns fortfarande mycket att se för dig som är historiskt intresserad. Till höjdpunkterna hör Fortezza Vecchia (det gamla fortet), som dominerar den gamla hamnen samt flera vackra kyrkor. För familjer med mindre barn är det även upplagt att besöka Acquario di Livorno eller det naturhistoriska museet för att studera både nutidens och forntidens djurliv. Utnyttja även möjligheten att se staden från ett lite annat perspektiv på en kanalrundtur.

Restauranger och shopping

Många reser till Toscana för de gastronomiska upplevelserna som kännetecknas av användandet av färska, lokala råvaror som är harmoniskt sammansatta. Kuststaden Livorno är dessutom känd för att utnyttja den rikliga tillgången av färsk, nyfångad fisk. Du får till exempel inte åka hit utan att smaka på den läckra cacciucco, fiskgryta med rostat bröd. Är fisk och skaldjur inte dina livrätter så finns det dessutom mycket annat gott. Den lokala kycklingen, galletto livornese, är med all rätt mycket populär. Men det finns även många rätter helt utan kött. Tycker du om sötsaker bör du smaka en bit av den goda kastanjekakan, Castagnaccio, som är typisk för det ursprungliga italienska köket.

Reser du i det övriga Toscana så är det inte ovanligt att se menyer med rätter vars namn slutar med alla livornese. Det vittnar om erkännandet av Livornos kök och du kommer även snabbt att förstå varför staden under många år har lockat till sig matentusiaster, "foodies" från hela världen. Sist men inte minst så finns det i Livorno även rikliga möjligheter till att smaka de goda lokala vinerna. 

På samma sätt som restauranger, trattorior och vinbarer ligger jämnt fördelade och utspridda över centrala Livorno, så hittar du även många minimarkets och supermarkets i stan. Du kan därför lätt hitta och köpa de dagliga förnödenheter du kan tänkas behöva och mer därtill, om du eventuellt själv vill laga till någon av dagens måltider. Besök även Mercato Centrale, som ligger i en vacker byggnad från slutet av 1800-talet. Här kan du köpa i stort sett allt som hjärtat (och magen) kan begära. Det är som regel en fördel att komma tidigt innan stället fylls av handlande, på så sätt kan du i lugn och ro gå på upptäcktsfärd bland de många butikerna och stånden med lockande frukter, grönsaker, bröd, kött och andra delikatesser. 

Väder och klimat i Livorno

Det är ingen tillfällighet att många av Florens invånare söker sig till Livorno under de varmaste sommarmånaderna. När temperaturen är som högst från juni till september är det här ute vid kusten vanligtvis ett par grader svalare än inne i landet och dessutom blåser här ofta en svalkande bris. Även om det är lite ostadigare och svalare så är våren också en bra tid att besöka Livorno. Det finns då mängder av färgglada blommor runt omkring i landskapet och på sena våren börjar även havet att värmas upp, även om det vid denna tid mest är nordeuropéer som vågar ta sig ett dopp. På samma sätt är sensommaren och den tidiga hösten också på många sätt en bra årstid då den lite lägre temperaturen gör det lite mer bekvämt att vara på sigthseeing. Från slutet av oktober och i november är det flest regndagar men ändå fortfarande många härliga dagar då både lokalbefolkningen och besökare njuter av att flanera en tur ner till Terrazza Mascagni för att njuta av utsikten över havet. Vintermånaderna är generellt lite mildare i Livorno än längre in i landet. 

Transport

Vill du flyga till Toscana så är det flygplatserna i Pisa och Florens som ligger bäst till i förhållande till Livorno. Från Pisa flygplats (Galileo Galilei International Airport) är det sen bara en halvtimmes körning till Livorno - lite mer med tåg. 

I själva Livorno går det regelbundet bussar mellan järnvägsstationen (Livorno Centrale), centrum av stan och hamnen. Staden är dock inte större än att det centrala kanalkvarteret kan utforskas till fots. Vill du hyra en bil är det som regel mest praktiskt att boka den hemifrån med avhämtning på flygplatsen. På så sätt slipper du sätta dig in i de lokala tidtabellerna och har större frihet att bege dig ut på utflykter till några av de många sevärdheterna och attraktionerna i resten av regionen. Naturligtvis kan du även välja att hyra en bil med avhämtning på ett uthyrningskontor inne i stan.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här