Kultursemester i Toscana

Toscana är både backiga landskap med cypresser och vinrankor på markerna, samt fascinerande kulturupplevelser i alla de trevliga medeltidsstäderna. En kultursemester i Toscana är som att öppna en levade historiebok från etruskernas vardag till nutidens politiska scen. Renässansen, som i hög grad präglade historien, inte bara i Italien utan i hela Europa, är i hög grad fortfarande närvarande i Toscana. Florens var central punk under Renässansen och levde gott av Medici-dynastins välvilja. I många av Toscanas kyrkor, gallerier och museum kan du uppleva verka av de främsta konstnärerna - från Donatell och Botticelli till Leonardo da Vinci och Michelangelo. Sistnämnda växte upp i Florens, och det var här han skapade sina mest berömda skulpturer, David och Pietà, i marmor från Carrara. 

Är det för långa köer av turister i Florens under högsäsongen, kan du du lägga en del av kultursemestern i Siena, som är en av de vackraste och bäst bevarade medeltida städerna i Europa. I Siena hittar du ett stort antal enastående konstverk och här finns också den mussel-formade rådhusplatsen, Piazza del Campo, där det vartannat år avhålls hästkapplöpning. Pisa och Lucca har också sina attraktioner. Mest känt är kanske det lutande tornet, framför vilket hubdratals turister varje dag poserar, så att de på bilden ser ut att hindra tornet att falla.

Är du musikalisk, finns det också mycket att komma till i Toscana. Regionen bjuder på flera operafestivaler, och det finns alltid en konsert eller ett teaterstycke på programmet i regionens större städer. Toscansk gastronomi är i särklass, liksom de toscanska vinerna som är några av de bästa i Italien. Lyssna till den toscanska dialekten över ett glas vin, som under tiden har skapat och format det officiella italienska språket.

Toscana är så fyllt med historia och kultur, att det bara i denna regione finns hela sju platser som är upptagna på UNESCOs världsarvslista. Det är stadskärnorna i Florens, Siena, San Gimignano och Pienza, torget framför katedralen i Pisa, Val d'Orcia samt Medici-villorna med deras trädgårdar. Toscana har över 120 skyddade naturområden, och denna unika koncentration av enastående kultur och vacker natur lockar varje år miljoner av turister. Oavsett om du är fascinerad av arkitektur, musik, konst eller historia, så kommer du på din kultursemester bli lverraskad över alla de pittoreska landsstäderna och Toscanas oöverträffade rikedom av konst. Och så de vidunderliga landskapen som sträcker ut sig så långt ögat kan nå. En semester med kultur i Toscana är balsam för själen.

Se det stora urvalet av resor till Toscana här

>> Läs mer om kulturresor

Karta över Toscana

Populära hotell i Toscana

Italien, Toscana, San Gimignano
9,5
Fantastiskt
796 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Forcoli
9,0
Fantastiskt
21 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Sinalunga
  • Närmaste flygplats: 124 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)