Resor till Impruneta

Impruneta ligger 10 km söder om Florens längs vägen till Siena. Det är en charmerande gammal stad med många minnen från forntiden och alltid varit under Florens inflytande och herredömme.

Bland de många sevärdheterna kan nämnas:
- Den romanska Basilica di Santa Maria, som blev byggd år 1060. Den romanska stilen karakteriserar ännu både kryptan och klocktornet.. Den blev ombyggd under 1300-talet för att kunna gästa de många pilgrimmar som kom hit för att be till den mirakulösa ikonen av den heliga Madonnan. Härefter blev den under renässansen ombyggd med murar och vakttorn i hörnen. Den nuvarande porten blev byggd i 1634 efter artitekten Alessandro Sallers ritningar. Under 2a världskriget blev de omkringliggande barockbyggningarna förstörda och idag framstår kyrkan efter en omfattande restaurering av dess ursprungliga romanska form som enkel och högtidlig.
- Kyrkan Chiesa di San Lorenzo i Colline, härstammar från 1100-talet och hörde under Basilica di Santa Marias socken. Kyrkan har med tiden blivit ombyggd men den har ännu kvar de ursprungliga cavalletti-taken.
- Kyrkan Chiesa di San Miniato i Quintole är en fin liten kyrka karakteriserad av en elegant och sober byggstil. Den ursprungliga inredningen från 1300-talet presenterar idag utsmyckningar även från senare perioder då kyrkan blev ombyggd flera gånger. Det samma gäller klocktornet.
- Kyrkan Chiesa di San Pietro i Gersolé blev byggd av adelssläkten Gherardini under 1300-talet. Den hette ursprungligen San Pietro in Gerusalemme. Kyrkan blev helt restaurerad under 1800-talet och berövad sina konstverk. Den är dock värd att besöka, om inte annat så för den vackra belägenheten på toppen av en kulle. Bredvid kyrkan finns ett gammalt slott som nu är ombyggt till en villa.
- Gömd mellan cypresserna står ännu borgen Montalto som nästan nått till våra dagar helt intakt. Den beskyddade den gamla vägen som förband huvudvägen till Volterra med Grassina och Bagno a Ripoli. Borgens huvudbyggnad blev byggd omkring år 1000 dock blev tornet ombyggt och sänkt omkring år 1400. Borgen tillhörde i första hand familjen Pergolotti, en rik handelsfamilj från Florens. Den blev renoverad av nästa ägare Bastiano Cianino och i slutet av 1600-talet blev den familjen Niccolinis egendom. Efter ännu flera ägarbyten är den idag ägd av familjen Vallecchi.
- I Mezzomonte ligger den eleganta Villa Corsini. Den blev byggd under 1500-talet och utvidgad ca. 200 år efter. Ursprungligen var den familjen Panciantichis egendom därefter övertog Giancarlo de’ Medici den och i 1644 kom den i familjen Corsinis händer. Dess vita framtoning utgör en typisk toscansk bild med de fina trädgårdar som är utsmyckade med keramik och statyer från 1700- och 1800-talet. I villan finns också flera freskomålningar från 1600-talet, bl.a. ett tak målat av Francesco Albani och ett av Giovanni da San Giovanni.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Impruneta