Resor till Iano

Byn härstammar tillbaka till 1004, var greve Ildebrando Aldobrandeschi nekade avstå kyrkan S. Andrea in Alliano till biskopen av Volterra. När du idag går igenom huvudgatan, kommer du uppleva att väldigt lite har ändrats sedan dess. De pittoreska gamla husen är byggda av tegelsten och travertin, som detta område är så rikt på.

Man hör första gången talas om denna lilla landsby i ett dokument från 1004, när greven Ildebrando Aldobrandeschi nekade avstå kyrkan S. Andrea in Alliano till biskopen av Volterra. Det finns dock åtskilliga spår som tyder på att byn har etruskiska anor och på så sätt redan existerade omkring år 500 f. Kr. och de många fossil- och mineralfynd i området antyder till och med ett ännu äldre ursprung.

Smått men gott
När man idag går igenom huvudgatan, upplever man att väldigt lite har ändrats sedan dess. De pittoreska gamla hus är byggda av tegelsten och travertin, som detta område är så rikt på. En annan känd mineral i detta område är onyx som man dessutom både utvinner och förarbetar här.

Bortsett från de stämningsfulla byggnaderna finns det inte mycket att uppleva i Iano men här finns både en restaurang (som också gör goda pizzor) och ett minimarket, det finns ännu en hantverkare som fortsatt utför arbete i de hårda stenarna. Byn är belägen i Montaione-området i ett viktigt skogområde mellan Valdelsa och Caldera. Under Medeltiden var skogen betydligt större än idag och hette Camporenaskogen. Träden som fälldes här, spelade en viktig roll i den kända glashantverksindustrin vid Montaione och Gambassi.

Byfester

I byn hålls allt från motortävlingar till marknadsdagar till modeshow och koncerter sommaren över.

Aktiviteter

Medan man befinner sig i Iano är det perfekt att ge sig ut på cykling och trekking och gillar man golf kan man spela det här. Tack vare de mjuka kullarna är det möjligt att utforska naturen och territoriet på ett utsträckt nätverk av stigar som både kan användas på mountainbikes och för promenad. För ca. 3 euro kan man få en guide som beskriver svårighetsgraden på de olika ruterna. Guiden finns på turistkontoret i Montaione.

För golfspelare kan vi upplysa att man ca. 9 km. från Iano finner Gold Club Castelfalfi; en 18-håls bana med en längd på 6.645 meter. Älskar man hästar, arrangeras det ridturer i området. Man ska endast hänvände sig till Gelsomino Ranch eller Pistolese Ranch, båda belägna i Montaione kommun.

Förslag till utflykter

- Montaione är perfekt belägen för utflykter i området och man kommer lätt hit tack vare ett bra vägnät, snabba motorvägar och närliggande tågstationer. På en timme i bil kommer man till de berömda städerna Florens, Siena, Pisa och Lucca, och inte att glömma San Gimignano och Volterra som bara ligger ca.30 minuter bort.
- Önskar man bli inom kommunens gränser finns det flera historiska utflyktsmål att besöka, bland annat Villa da Filicaja belägen i Sant'Antonio som blev donerad av familjen Medici till poeten Vincenzo da Filicaja i 1400-talet. 2 km. därifrån ligger en romersk cistern från 200-talet. Cisternan är 27 meter lång och indelad i tre kar som kunde rymma upp till 400 liter vatten som tillfördes från källan Poggio all'Aglione. Av religiöst intresse kan nämnas Sacro Monte eller Gerusalemme di Toscana i San Vivaldo, som är en samling kapeller som blev byggda av fader Tommaso från Florens i 1500.
För ytterligare information, se här: www.sanvivaldointoscana.com

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Iano