Resor till Guardistallo

Guardistallo är inte en av de städer som får mest uppmärksamhet i Toscana även om den kallas för "ett smycke" i landskapet av de lokala för sin autentiska sötma och gästfria invånare.

Denna lilla sömniga stad med sina ca. 1.000 invånare belägen 278 m.ö.h. omkring 10 km från kusten, en gång centrum för skogshuggning, bjuder idag på ett trevligt centrum med ett par matställen och inköpsmöjligheter samt en underbar utsikt över det toscanska landskap.

Med bakgrund av några sten- och järnfynd som idag uppbevaras och framvisas på det arkeologiska museum i Florens, menar man att Guardistallo härstammar från 2400 - 1800 före Kristus. Och man är helt säker på närvaron av Longobarderna då dessa har efterlämnat tydliga spår i staden, bland annat i form av stadens namn: Guardistallo som de gav till stadens borg. Namnet består av en sammansättning av det italienska ordet för det germanska Warte eller Wardan och det germanska ordet Stall (som betyder ställe).

Den 14:e augusti 1846 blir de toscanska kuststäderna drabbade av en våldsam jordbävning som på få sekunder raserar hus, palats, kyrkor och torn. Guardistallo blev en av de mest berörda städerna eftersom ca. 70 % av husen och den högst belägna del av borgen förstördes helt eller delvist. Efteråt uppbyggdes och utbyggdes staden till den form och storlek som den har idag. I 1870 bygger man den nya kyrkan på havssidan av staden, uppkallad efter San Lorenzo och Agata, som är stadshelgon; nästan samtidigt byggs Villa Elena som var bostadspalats för familjen Marchionneschi - en av de viktigaste familjerna i Guardistallo - och stadens teater. Med referens till denna tid och det eleganta liv som stadens invånare levde, kallades Guardistallo för "la piccola Parigi" - Lilla Paris och stadens invånare för "Calze lunghe" - De långa strumporna.

Andra Världskriget

I slutet av Andra Världskriget, den 29:e juni 1944, svarar de tyska trupperna som är på tillbaka marsch, igen över för partisanernas aktioner i området. 63 personer, inklusive kvinnor och barn och stadens nyvalda borgmästare, blir nedskjutna utanför staden. Lite senare avvärjs ett liknande angrepp på 120 personer av stadens sockenpräst Don Mazzetto Rafanelli. Denna gest blir värdesatt med en guldmedalj. Guardistallo har dessutom tilldelats en medalj för sina frihetskamper och en bronsmedalj för de offer stadens invånare har gjort under Andra Världskriget.

Byfester

- I augusti hålls Festa di San Lorenzo och medeltidsnatten, som är en fest för stadshelgonen med parader i medeltida kostymer som går genom staden.
- I september hålls den tidigare religiösa, idag mer folkliga festen, Sagra del Fungo för årets svampskörd. Denna fest efterföljs i oktober av en Sagra della Polenta. I anledning av denna fest kläder staden sig i gula färger och det blir framvist tusen olika sätt att njuta en polenta på, både till lunch och middag och hela festligheten ackompagneras av musik.
- Året avslutas med en teaterkrubba, var stadens invånare och skolbarn deltar.

Förslag till utflykter

Från Guardistallo ligger man bra till för turer in i landet, inte minst till den spännande staden Volterra, men även för utflykter till Castagneto Carducci, badorten Castiglioncello och de vita och breda stränderna vid Vada, och naturligtvis San Gimignano, Colle Val d'Elsa, Siena, Certaldo och Pisa.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Guardistallo

Vad tycker gästerna om i Guardistallo?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner