Resor till Grosseto

Provinshuvudstaden Grosseto ligger i inlandet innanför den betydelsefulla kuststaden Castiglione della Pescaia vid Toscanas sydliga kust nära gränsen mot Lazio. Här är landskapet härligt och stränderna har fin vit sand. Boka din resa till Grosseto med Escapeaway i dag!

Grosseto är den största staden i södra Toscana, ett område som ofta blir förbisett av turister. I stadens hjärta, som är omgärdat av en hög, välbevarad medeltida mur med sex bastioner, hittar du en vacker katedral, charmiga snirklande gator och vackra små torg som sjuder av liv med butiker och trottoarserveringar. Samtidigt har du i Grosseto en bra utgångspunkt för att utforska de omkringliggande gröna bergen eller naturparken som sträcker sig ner mot kusten med dess långa breda sandstrand - bara en kvarts körning bort.

Grosseto har omkring 82 000 invånare och är med andra ord på en storlek som innebär att du här kan hitta rikliga inköpsmöjligheter och en mängd av bra matställen. 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Grosseto och andra resmål i Toscana där du bor på handplockade hotell under din semester. Vill du hellre hyra en villa eller bo i en semesterlägenhet så erbjuder vi även ett bra urval av noga utvalda semesterbostäder och villor i detta område av Toscana.

Boka din resa till Grosseto som ett komplett paket inklusive hotellvistelse, flygresa och bilhyra. Du kan resa från alla flygplatser som till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Grosseto som passar dig och dina resplaner - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Grosseto, enbart de med fina recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Pisa
>> Se alla våra hotell i Toscana

Hotell i Grosseto

Information och fakta

Ska du åka på semester till Grosseto så har jag här sammanställt lite information och fakta åt dig i en liten resguide över resmålet. Ytterligare inspiration hittar du på vår blogg där vi skriver om erfarenheter från våra egna resor till Italien, du kan bland annat läsa om ämnen som vädret när du reser, om kulturlivet, den lokala maten och vinet, få tips på utflykter och mycket mera...

Grosseto har en lång historia som sträcker minst tillbaka till Medeltiden. Staden nämns för första gången i dokument från år 803, och under loppet av de efterfölgande århundradena utvecklar staden sig till att bli en av Toscanas viktigaste städer. År 1151 svor invånarna trohet till stadsstaten Siena och först 1559 tog familjen Medici herradömet över Grosseto. Medici var en mäktig familj som idag är mest känd för att ha suttit på makten i den toskanska huvudstaden Florens. Kort tid efter maktskiftet blev Grosseto på grund av dess position i den södra delen av territoriet bland annat förstärkt med en ny kraftig 2,5 kilometer lång stadsmur, vilken tog 19 år att bygga. En stor del av denna bastanta medeltidsmur står kvar än idag och du kan även gå en tur uppe på den.

Är du intresserad av att utforska staden och områdets historia så är det väl värt att besöka de arkeologiska utgrävningarna i Roselle, som ligger en kvarts körning norr om staden. Du hittar även intressanta utställningar på "Museo archeologico e d’arte della Maremma" inne i Grosseto.

La Maremma

För de flesta av oss utgörs själva begreppet Toscana av det vackra böljande landskapet med sina kullar, cypresser och rustika vingårdar samt inte minst de kulturella upplevelserna i regionens många idylliska medeltidsstäder - stora som små. Färre av oss förknippar Toscana med härliga sandstränder även om regionen faktiskt har flera hundra kilometer sandstrand. Reser du till Grosseto under sommarhalvåret så får du absolut inte glömma dina badkläder. 

Får du lust en dag att bada i havet så tar det inte mer än 15-20 minuter att köra ner till exempelvis Marina di Grosseto, varifrån en bred sandstrand sträcker sig både mot norr och mot söder. Här finns så gott om plats att inte ens i juli och augusti, när italienarna själva strömmar till vattnet, blir det någon trängsel här. 

Detta kustnära område, La Maremma, som ursprungligen huvudsakligen bestod av våtmarker rymmer idag inte bara fina badstränder. Även om man ända sedan etruskernas tid har dränerat våtmarken för att skaffa lantbruksjord och betesmark så finns här fortfarande fickor av orörd natur. Ett av de mest självklara utflyktsmålen från Grosseto är till exempel den omkring 100 km² stora Maremma Naturpark, där kan du gå på upptäcktsfärd längs vandringsstigar av varierande längd och uppleva ett enastående rikt djur- och växtliv. Under högsäsong kan den centrala delen av parken och vandringslederna enbart besökas tillsammans med guide.  

Restauranger och butiker

Både i den historiska stadsdelen och utanför de imponerande medeltidsmurarna hittar du massor av restauranger, trattorior och vinbarer. De gastronomiska upplevelserna är ju trots allt för de flesta en stor del av nöjet med att resa till Toscana. I Grosseto kommer du få rikligt med möjligheter att fördjupa dig i det lokala kökets specialiteter, oavsett om du bara är sugen på en enkel brödsallad, Panzanella, eller en skål av den rustika fisksoppan Cacciucco så hittar du det här. Reser du med barn kommer ni säkert även någon kväll per automatik hamna på en av stans pizzerior. 

Medan det ligger många små, spännande butiker på de smala gatorna i stadens gamla centrum och särskilt på Corso Giosuè Carducci, så hittar du flera supermarkets lite längre ut. Det finns flera av dem så oavsett i vilken del av Grosseto du bor finns det som regel en inom gångavstånd. Du får heller inte missa veckans marknad på Piazza Esperanto (torsdag förmiddag) och inte heller blomstermarknaden på Piazza de Maria. 

Transport

Vill du flyga till Toscana så finns det flera möjligheter. Det ligger faktiskt en liten flygplats precis väster om Grosseto men den används bara av mindre privatflyg och charterflyg. De mest trafikerade internationella flygplatserna i regionen är de som ligger vid Pisa, Florens och Bologna, av vilka framför allt de två första är relevanta när du ska resa till Grosseto. Det kan även vara en god idé att se på flygförbindelser till Rom, varifrån det finns bra transporter vidare till Grosseto.

Grosseto är en stationsort för järnvägen som går mellan Genua och Rom. Denna järnväg är en av huvudlinjerna i det italienska järnvägsnätet. Stationen i Grosseto, som ligger vid Piazza Guglielmo Marconi precis norr om den gamla stadsdelen är dessutom endstation för en förbindelse till Siena, där kan du efter ett byte åka vidare in i det centrala Toscana.

Även om det finns goda möjligheter att åka till och från Grosseto med tåg, så är det i de flesta fall en fördel att ha tillgång till bil när du tillbringar din semester här. Trots tåg- och bussförbindelser så ger en bil nästan alltid större möjligheter och frihet att själv bestämma tempot för ditt resande samt möjligheten att utforska sevärdheter och städer som ligger lite mer avsides.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar