Resor till Gromignana

Avsides och fridfullt - välkommen till Gromignana

Högt upp i Toscanas nordliga backar hittar vi Gromignana av oansenlig storlek - det går knappt att ens kalla det för en stad. Men här får du idyll och lugn och ro för pengarna.

Gromignana är ett litet bysamfund, beläget i backarna på en höjd av 576 meter över havet, precis norr om den plats där Lima-floden från öst flyter samman med Serchio-floden från norr, närmare bestämt vid Bagni di Lucca. Gromignana tillhör Coreglia Antelminellis kommun och är en del av det historiska området Garfagnana. Från flodnivån i dalen Valle del Serchio vid Ghivizzano är det cirka 6 km brant och kringlig körsel upp till Gromignana. 

Det idag lilla bysamfundet, har en lång historia bakom sig. Det nämns för första gången år 983 då det kom under den longobardiska familjen Ronaldinghis styre (nära staden har man hittat ruiner ända tillbaka till romartiden). Under 1200-talet styrdes staden av republiken Lucca som la staden under administration av Coreglia Antelminelli. Idag är det dock inte mycket kvar av dess historia, utöver ruinera av den fästning som blev ödelagt 1429 under ett angrepp.

Det finns naturligtvis också en kyrka med tillhörande kyrkotorn till de knappa 100 invånarna i staden. Rent frankt är Gromignana mer en utspritt bebyggelse än en stad, men området har en charm och är du på jakt efter lugn och ro har du kommit till rätt ställe. 

Karta över Gromignana i Toscana

Genom att klicka på kartan här nedan kan du zooma in och ut och enkelt se vilka semesterbostäder som finns tillgängliga i området. Du har också möjligheten att se annan information, som t.ex. avstånd till flygplatser och andra städer i Europa.

Semesterbostäder runt Gromignana

Det är populärt att spendera semestern i denna del av Toscana, där bergen är lite mer råa och naturen omsluter vägarna, stigarna och husen. Använd sökmaskinen på toppen av sidan, eller klicka på fliken "Semesterbostäder" för att se vad vi kan erbjuda i området - allt från agriturismo till semesterhus, hotell och lägenheter.

Transport

Närmsta flygplatser är Pisa (70 km) och Florens (95 km). Observera att, även om det är motorvägar runt de större städerna, så är den sista turen upp till Gromignana riktigt krokig, så räkna med längre körtid än om du skulle köra samma distans här hemma. Från närmsta grannstad, Ghivizzano, kan du ta tåget in till Lucca - en bra idé om du vill ha en stressfri tur och inte behöva tänka på parkering. Järnvägen kan också nyttjas till en utflykt i andra riktningen, mot Fornaci di Barga och vidare upp i dalen.

Restauranger och Shopping

Det finns inget handelsliv i själva Gormignana, så alla inköp föregår i dalen, där möjligheterna i gengäld är rikliga. I denna relativt öppna del av dalen, ligger byarna efter varandra, på en sträcka av cirka 15 km. Närmsta inköpsmöjlighet är vid floden i Ghivizzano, medan man i grannstäderna Piano di Coreglia och framförallt i Barga finns många bra restauranger. Det största utbudet i området hittar man i kulturstaden Lucca, som ligger cirka 35 km söderut. Här kan man njuta både av mat, flotta butiker och en extraordinär stadskärna.

Attraktioner och sevärdheter

Först och främst måste ni besöka Lucca, som är den stora attraktionen i området. Men när det är gjort, så är närområdet, framförallt själva Garfagnana, en källa till evig utforskning. Också den medeltida staden Barga, endast 5 km från Gromignana. Dalen är perfekt till naturupplevelser, oavsett om det gäller rafting, vandring eller kanske den "nya" inne-sporten canyoning.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Gromignana