Canyoning i Garfagnana

Ett riktigt vattenäventyr i naturen

I Garfagnana betyder strömmar vackra vattenfall som forsande kastar sig ner för klipporna; helt ner i botten mellan två bergväggar (en canyon), som nästan stänger sig som en grotta; eller glider majestätiskt ner över en sluttning som med tiden blivit urholkad och skarpa hörn rundats till så att vattenflödet och bergytan fungerar som en rutschkana.

Vandring, ridning, cykling, skidåkning, golf och kanot är välkända aktiviteter i en storslagen natur, och är också bland de vanligaste formerna av utomhusaktiviteter i Garfagnana i norra Toscana.

Tackla naturens krafter

Men nu har våghalsiga och äventyrslystna fått ännu en möjlighet att testa krafterna med den enastående naturen med Canyoning - och det har ingenting att göra med kanoter, då ordet kommer från engelska ordet Canyon. På italienska kallas sporten torrentismo och kommer från ordet för flod / å. Det går i all sin enkelhet ut på att klättra och glida genom vattenlopp iklädd våtdräkt och klättringsutrustning som hjälpmedel. Det kräver inga extraordinära egenskaper i klättring eller liknande men du måste ha mod och lust..., att bli blöt. Annars är det fritt fram för både långa, korta, smala och tjocka.

En lek i vackra omgivningar

I Garfagnana betyder strömmar vackra vattenfall som forsande kastar sig ner för klipporna; helt ner i botten mellan två bergväggar (en canyon), som nästan stänger sig som en grotta; eller glider majestätiskt ner över en sluttning som med tiden blivit urholkad och skarpa hörn rundats till så att vattenflödet och bergytan fungerar som en rutschkana. Det är med andra ord lek i ovanligt vackra och natursköna omgivningar. Och platserna man helst ska besöka i Garfagnana, som är kända över hela världen är Marmitte dei Giganti och Orrido Botri. Här stöter man på landskapsfenomen där det ofta löper vatten i dalarna som är arkitekterna av obeskrivliga landskapsformer som canyons (raviner) och de så kallade jätte grytorna.

För nybörjare

Garfagnana väntar med andra ord med en oförglömlig upplevelse för de som vågar. För nybörjare är Forra dell'Ania och Rio Selvano både upplagda ställen att börja sitt canyoning-äventyr på, och du kommer att resa hem med oförglömliga minnen av de naturliga rutschkanor.

Kontakta en arrangör

Då canyoing inte är en individuell sport utan sker i grupper rekommenderar vi att du kontaktar en arrangör på plats, till exempel denna:
http://www.mareemontiadventure.com/sito/it/catalogo/catalogo.php?opencat=00%20Torrentismo%20-%20Canyoning