Resor till Garfagnana

Slow food och gästfrihet

Vi befinner oss ovanför Lucca och ska vi vara helt korrekta så heter det Valle del Serchio och Garfagnana, var det första betecknar det långa första stycket av floddalen och upp till "huvudstaden" Castelnuovo Garfagnana.

Det skulle vara en överdrift att hävda att någon del av Toscana var "okänd" eller turist-fri. Regionen har under de senaste åren upplevt ett massivt intresse av resenärer och i dag finns det semesterboenden, utförsäljning av olika produkter och lokala turistinformationer i varje hörn av Toscana.

Du slipper turistmassorna

Detta betyder dock inte att turismen är jämtfördelad, så var det är långt mellan de äkta bönderna i Chianti och var man ska vara riktigt lyckligt lottad för att inte hamna på en restaurang med en massa andra turister i Siena, så finns det ställen var det autentiska är mer utpräglat och var det är väsentligt längre mellan de besökande. Garfagnana är ett sådant område.

Frodigt och varierande

Vi befinner oss ovanför Lucca och ska vi vara helt korrekta så heter det Valle del Serchio och Garfagnana, var det första betecknar det långa första stycket av floddalen och upp till "huvudstaden" Castelnuovo Garfagnana. Så länge du kör nere i dalen så kan stället verka lite tråkigt för tillgången till vatten och den platta vägen har gjort att många fabriker byggts här. Men så snart du tar dig upp på kullarna och in genom de små dalarna som går ut på båda sidorna så förändras intrycket radikalt och här möts du av ett frodigt landskap med majestätiska berg, pittoreska små landsbyar och överallt blir man konstant påminnd om den historiska storheten med slott, borgar och fästningar.

Smaka på regionen

Var man längre ner i Toscana kan framhäva vinet när man talar om de lokala produkterna, så präglas Garfagnana av (ekologiska) spletmarker, olivolja, ett otal spännande ostar, charkuteri av mycket hög kvalitet och mycket, mycket mer. Man äter gott och varierat i Garfagnana.

Aktiviteter för förbränning av kalorierna

Det är därför tur att området har så många möjligheter för att bli av med de extra kalorierna igen. Speciellt vandringsturer är i särklass här och på inget annat ställe i Toscana finns det så många välutmärkta stigar som här. De utgår från byarna, löper förbi gårdarna och ja, de är överallt helt enkelt. Här finns även erbjudanden om mountainbikes, ridning, rafting, klättring och i stort sett alla typer av frilufsaktiviteter.

Gästfrihet

Pricken över i' t är det hjärtliga tillmötesgåendet man möter överallt här. Var man längre ner i Toscana kan få känslan av att befolkningen är lite trötta av turisterna och att "maskineriet" är lite för välsmort så betraktas varje kund som en gäst här i Garfagnana, som på många sätt och vis förblir det gamla ospoilerade Toscana.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Garfagnana