Resor till Gambassi Terme

Som namnet antyder är Gambassi Terme en termal stad med massor av bra källvatten (men här produceras även gott vin). År 1977 förnyade staden sitt namn, således att det framgick att staden rådde över kurbad, framför att endast vara känd för sin tusenåriga tradition för lantbruk och hantverk. Lyckligtvis har staden dock aldrig genomgått den massiva "industrialisering" av kurbadsorterna som flera andra toscanska städer upplevt med hundratals hoteller med ytterst svängande kvalitet som följe.

Gambassi Terme var som sagt känd för sitt lantbruk och sina duktiga hantverkare, men också under medeltiden för sitt grannskap till pilgrimsrutten Via Francigena. Nyligen har man funnit fyra ugnar och en platta av orent glas efter ett aktivt glasverk som kan dateras till 1300-talet. Man har bildat sig en idé om att här existerat ett riktigt litet samfund av glasblåsare – och glasblåsare från Gambassi var kända och efterfrågade i hela Italien. Med bakgrund av det arkeologiska arbetet har man funnit flera ställen var man menar att det funnits glasverk från medeltiden och intill idag. Närvaron av detta viktiga hantverk har varit känt länge, men man visste tidigare inte var precis de låg eller vilka produkter de framställde – det visade sig vara glas och flaskor. Fynden kan idag ses på Palazzo Civile, på huvudsätet för den arkeologiska gruppen och delvis på en permanent utställning i Gambassi Terme.

I Gambassi Terme går allt ännu efter den gamla, vanliga rytmen och antalet av turister är ytterst begränsat. Med sina ca. 5.000 invånare finns här dock ett bra urval av restauranger och butiker.

Sevärdheter

Castrum novum eller det historiska centrum blev byggt av biskopen från Volterra Ugo år 1170 efter förfrågan från den växande kommunen. Många av stadens riktlinjer eller borgarnas rättigheter blev fastställda av familjen Tignosi, även om det delvist hörde till biskopen. Fram till 1294, var staden underlade sig Florens, var det inbördes stridigheter omkring vem som var berättigad till makten över staden.
Av borg städerna i området är Gambassi den som bibehållt sitt försvarsverk intakt längst – fram till början av 1400-talet. Det nuvarande historiska centrum i Gambassi avslöjar många medeltida lämningar.

Förslag till utflykter: Staden ligger inte långt från huvudvägen som förbinder Poggibonsi med Empoli och Fi-Pi-Li-motorvägen. Det är 10 km till Certaldo, 20 km till den berömda och välbesökta staden San Gimignano, 23 km till Tavarnelle Val di Pesa och 35 km till den sevärdiga Volterra. Slutligen är det ca. 52 km till vackra Siena, 55 km till kulturskatten Florens och 70 km till det lutande tornet i Pisa. Man kan ta buss till staden via Castefiorentino, Certaldo, Empoli, Volterra och Florens. Närmaste tågstation finns i Castelfiorentino (ca. 10 km).Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Gambassi Terme

Vad tycker gästerna om i Gambassi Terme?

10,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner