Resor till Foiano della Chiana

Här står vi åter framför en av Toscanas otaliga okända men spännande mindre byar. Här finns både byggnader från medeltiden och renässansen (och diverse senare perioder), här finns ett litet rart historiskt centrum var det finns ett par matställen och caféer och så hävdar invånarna själva att deras karneval är världens äldsta men det ska man visst vara från byn för att tro på.

Byns rötter har historiska dimensioner och i 1337 kommer byn under Republiken Florens som ser till att förstärka byns åttakantiga försvarsmur, som är uppförd i röd mursten med många höga torn. Efter Italiens enande är Foiano bland de första byar som väljer ett byråd med folkligt flertal. Och det är varken första eller sista gången invånarna i Foiano della Chiana väljer att gå deras egen väg - även under den fascistiska diktaturen fanns det krafter som motarbetade och kämpade för det som de håller av.

Sevärdheter i byn: Bland byns kyrkor är det i första hand värt att besöka kyrkan SS. Trinità från 1400-talet. Kyrkan är sevärdig för sin rena renässansarkitektur och är en sann juvel p.g.a sin mystik. I kyrkan S. Eufemia från slutet av 1600-talet kan vi framhäva det konstfärdiga kassettak. Av byns palats är Palazzo Comunale från 1400-talet och Palazzo Granducale från 1600-talet (byggt till förmål som jaktslott för Ferdinand II de´ Medici) också sevärdiga.

Byfester och andra arrangemang:
- Karnevalen i Foiano omtalas som sagt i byn som den äldsta i Italien eftersom det finns dokumenter tillbaka till 1539 – men dock har karnevalen i Fano söder om Pesaro i Marche rötter enda tillbaka till 1347, varför den troligtvis vinner. Men karnevalen i Foiano är bestämt en sevärdig och färgrik händelse. En liten lustig detalj med denna karneval är att man har valt att bevara den gamla traditionen att testamentera. Det vill säga att byns invånare läser upp de bra och mindre bra saker som hänt under året som gått och därefter hålls en begravning för vintern som håller på att ta slut. För ytterligare information, se här: http://www.carnevaledifoiano.it
- År 1873 blev den filharmoniska orkestern P. Mascagni etablerad. Idag har den 52 musiker som varjet år framför klassiska koncerter under koncertveckan i juni Settimana Musicale.
- Dessutom hålls det marknadsdagar med försäljning från lokala producenter och konsthantverkare, en tradition man har bevarat från medeltiden då det hölls marknadsdagar med fasta intervaller: Fiera del Fiore e dell’artigianato artistico – hålls den tredje lördagen och söndagen i april och är en av de största vårmässor i provinsen för dem som har gröna fingrar och de gastronomiskt passionerade.
- Pumpafesten eller Festa della Zucca började på initiativ av en lokal handelsman i 2002 och hålls den sista söndagen i oktober. Naturligtvis innebär detta tävlingar mellan producenter t.ex. vem som har den tyngsta pumpan: Pesa La Zucca! Foiano (väg pumpan!) drar till sig många passionerade producenter och ännu fler åskådare. Det är som man nog kan föreställa sig en orange händelse!

Förslag till utflykter: Belägen nära motorvägsavfarten Valdichiana (4 km), och med endast 28 km till Arezzo, 54 km till Siena och 56 km till Perugia är detta en perfekt utgångspunkt för de upptäcktsresande. Vi kan dessutom rekommendera följande utflykstmål: Trasminenosjön, Castiglion Fiorentino, San Quirico d’Orcia, oststaden Pienza, vinstäderna Montepulciano och Montalcino samt Cortona m.fl.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Foiano della Chiana

Vad tycker gästerna om i Foiano della Chiana?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner