San Giovanni battista- fest för Florens skyddshelgon

San Giovanni battista, eller Johannes döparen som han heter på svenska, är Florens skyddshelgon och som många andra städer i Italien så håller man i Florens en fest i hans ära den 24 juni varje år.

Denna tradition startade under 1300- talet då man även började bygga på ”Il Battistero” framför Florens domkyrka. Festligheterna pågår under hela dagen bl.a. med en mässa under morgonen och en kortege med florentinare utklädda i traditionella historiska kostymer.

Höjdpunkten på dagen är dock kl. 22 på kvällen då man från Piazzale Michelangelo skjuter fyrverkerier och många av stadens invånare och besökare går ner till floden Arno’s breddar för att bäst kunna se fyrverkerierna.

Man ska ha i åtanke, om man besöker Florens denna dag, att det är en helgdag och många affärer m.m. kan hålla stängt.


Calcio storico – historisk fotboll: Under månaden fram till San Giovanni-festen den 24 juni så spelas det calcio storico- historisk fotboll på Piazza Santa Croce i Florens historiska centrum.

Denna form av fotboll har antika rötter och många anser den vara den form som sedan blev det vi idag kallar fotboll, fast calcio storico många gånger mer kan liknas vid rugby mer än fotboll. Spelet har rötter i den form av fotboll som spelades av antikens greker och romare. Under Medeltiden så spelades det denna typ av fotboll på gator och torg i Florens men då det ibland kunde gå lite våldsamt till så beslutade stadens styrande att man skulle hålla dem under mer organiserade former.

Många spelare var stadens borgare och även några framtida påvar var med i detta stora event. Spelet går ut på att de fyra större och äldsta kvarteren i Florens (”De vita” från Santo Spirito kvarteret, ”De blå” från Santa Croce, ”De röda” från Santa Maria Novella och ”De gröna” från San Giovanni) möts och vinsten är äran av att ha besegrat de andra kvarteren.

Man har hållit kontinuerliga turneringar i detta spel under århundradena men med vissa, ibland längre, avbrott som från 1700 talet fram till 1930 – talet då man tog upp spelen igen. Spelet är även idag en ganska våldsam historia, så pass att år 2006 så avbröts matchen redan efter få minuter mellan ”de vita” och ”de röda” lagen. År 2007 beslutade Florens borgmästare att man inte hålla matchen då man inte kunde garantera spelarnas säkerhet men spelen återupptogs igen 2008 med nya regler och under lite mindre våldsamma former.