Medici-villor

Medici-villorna är många av de bostäder som Medici familjen byggde eller övertog på de stora lantbruksmarkerna de ägde runt om Florens. Medici familjen spelade en avgörande politisk roll i Toscana i perioden från 1500 till 1800- talet. I tillägg till deras imponerande byggnader inne i Florens så valde de även att uppföra dessa residense på landet var de kunde vila upp sig, gå på jakt eller möta upp med filosofer, konstnärer och andra viktiga personer i Florens kulturella värld.

Villorna byggdes då Florens var högsäte för renässansen och för andra viktigta, kulturella och politiska begivengeheter. Villorna var vackra och mycket eleganta och rikt utsmukkade med konst, som t.ex. Boticelli’s ” Primavera” som målades till villan Castello nordväst om Florens, eller den ur berget uthugga Apeniniska giganten av Giambologna som man finner i parken till Villa Pratolino. Varje medlem av familjen Medici hade sin egen villa och beroende på årstiderna så flyttade de.

Generellt består villorna av en byggnad var fasaden skiljer sig från de andra villorna med få dekorationer och de har alla stora terrass som ligger ut mot de utsökta parkerna. Ett typiskt eksempel på en Medici-villa är Villa di Castello som var Cosimo di Medici’s mammas favorit villa. Villan renoverades och dekorerades av Cosimo själv då han tillträdde som storhertig av Florens 1537. Han gjorde både villan och parken ännu större än den från början var och just parken är imponerande och välbevarad med fontäner och små naturliga grottor med marmor statyer föreställande olika djur.

Alla Medici- villorna har bevarat sina ursprungliga drag och är enastående exempel på fiorentinsk byggnads teknik under både renässansen och baroken. År 2006 upptogs villorna på UNESCO’s lista över kulturarv och man kan besöka nästan alla villor eller deras parker då de flesta övertagits och sköts av Florens kommun.