Gatumarknader i Florens

Här befinner vi oss i lädervarornas paradis, är du exempelvis i behov av en läderjacka, så har du kommit till rätt stad! Utbudet är enormt och Florens är känt för sin höga kvalité av lädervaror, som även är något billigare än vad vi är vana vid i Norden.

Dock ska man inte tro att ett "special price for you" betyder rena giveaways, då staden är känd för att ha riktigt många turister. Och där det finns turister, finns det som regel också en och annan försäljare, som har hittat ett sätt att lägga på lite extra på "turist"-priserna! Men man kan dock fortfarande "pruta" ner priserna, då konkurrensen mellan försäljarna är hård. Så hittar du en läderväska som du bara MÅSTE ha, är italienska glosor som ”quanto costa?” ("Hur mycket kostar den?") och ”no, è troppo caro” ("nej, det är för dyrt") riktigt bra att kunna.

På flera av de florentinska marknaderna vimlar det av italienska kvalitetsprodukter - både lädervaror och matvaror. Det är nödvändigtvis inte billigare än i butikerna, men det är helt säkert en upplevelse att få vara del av det pulserande liv som utspelar sig här. Utbudet på marknader är stort men vi kan speciellt rekommendera San Lorenzo, Mercato Centrale och Sant’ Ambrogio.

San Lorenzo: Den enormt stora utomhus marknaden - som är stadens största - ligger i centrala Florens på gatorna runtom kyrkan San Lorenzo, och har öppet från tisdag till lördag (inkl båda dagarna ) från kl.10.00 till 19.30. Här säljs allt du kan tänka dig från souvenirer, solglasögon, kläder, skor och mycket mer, dock är marknadens största styrka alla typer av lädervaror i god italiensk kvalité.

Stånden där de säljer skinnjackor, har dessutom deras "riktiga" butiker bakom där man har möjlighet att utforska mer. Innan du slår till är det dock bra att veta att det finns massor av butiker runtom i staden, där du kan få riktigt bra kvalité till mycket fördelaktiga priser, och ofta är personalen i dessa butiker mindre aggressiva till att sälja, vilket man kan uppleva på marknaderna. Beslutar du dig för att investera i en skinnjacka eller väska på San Lorenzo , så kom ihåg den italienska frasen: ”no, è troppo caro”, vilket kan bidra till ett billigare köp.

Mercato Centrale di San Lorenzo: I de centrala delarna av San Lorenzo hittar man även stadens största inomhus matmarknad, Mercato Centrale, den har öppet från måndag till lördag (inkl båda dagarna) mellan kl. 7.00 och 14.00. Byggnaden är utav järn och glas från perioden 1870 till 1878, man var då tvungen att riva ett helt kvarter för att göra plats åt detta fantastiska verk. Arkitekten är Giuseppe Mangoni - som för övrigt är den samma, som står bakom den berömda Galleria Vittorio Emmanuele ll i Milano - Med de stora glasytorna får man en känsla av att vara i naturen när man besöker marknaden.

På bottenplan hittar du fisk, kött, ost, charkvaror, pasta och bröd samt barer, medans frukt, grönsaker och nötter finns på första våning. Det är en fröjd för ögat att njuta av de aptitretande och dekorativa presentationerna och det är svårt att inte låta sig frestas av alla erbjudna färska och färgstarka läckerheter. Blir hungern för stor, kan du dock alltid få dig en måltid på den cafeteria - liknande ”Nesbone”, som har funnits i byggnaden sedan 1878. Det är ett av Florens billigaste matställe. Du bör även prova deras lokala soppa, "zuppa di ferro", eller en smörgås med kokt kött, panino al lesso, och glöm inte husets vin, som kan serveras både i glas och karaff!

Om vädret tillåter är det särskilt trevligt att köpa med mat från någon av de många aptitretande matstånden, för att sedan njuta av en picknick på någon av Florens många vackra platser.

Sant’ Ambrogio: Önskar du uppleva en marknad som inte är full med (andra) turister, ska du besöka Sant’ Ambrogio´, som ligger i området Santa Croce ved Piazza Ciompi.

Här möter du lokalbefolkningen samt de lokala försäljarna, de med hög röst och med utpräglad toscansk dialekt som erbjuder olika typer av matvaror. Det är som att komma till en mini-version av Mercato Centrale fast mer stämningsfylld - kanske just för att den är mindre. Du kan köpa allt från charkvaror, till lokalt skördad frukt och grönt, men också kläder, antikviteter och andra mer eller mindre användbara saker.

Här finns även ett urval av matställen, där man blandat annat kan prova den florentinska specialiteten, trippa (komave). Marknaden har öppet från tisdag till lördag (inkl båda dagarna) från kl. ca.7.00 till 13.00.