Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi är det viktigaste museet I Italien, ett av de mest kända I världen och var man kan finna världskända konstverk av mästare som Botticelli, Leonardo da Vinci och många fler. Här finner man vackert dekorerade salar uppdelade efter oliks skolor och stilar i kronologisk ordning.

När Cosimo de' Medici blev tillsatt som Florens överhuvud och efter att de vunnit staden Siena, så ville han år 1560 se till att alla de 13 viktigaste domarna i Florens satt på en och samma ställe i närheten av hans nya ämbetssäte Palazzo Vecchio. Man valde därför att bygga dessa nya kontor (uffici) mellan Piazza della Signoria och floden Arno.

Man överlät projektet till Giorgio Vasari, som lät bygga en U formad byggnad som alla tre är byggda på samma sätt och var den sista våningen var till för privat bruk för Cosimo de' Medici. Man påbörjade bygget 1560 och redan 1565 så hade man gjort klar de 3 byggnaderna. Den kortaste längan som tittar ut över Arno floden är en öppen loggia varifrån man ser ut över både torget och Arno floden, detta skulle ge en effekt av en teater med de två olika bakgrunder som scenografi. Här finner an en staty av Cosimo l, skapad 1585 av Giambologna.

Inför bröllopet mellan Franscesco (Cosimo´s son) och Giovanna d' Austria 1565 så bestämde sig Cosimo att låta bygga en hemlig korridor mellan Palazzo Vecchio och Palazzo Pitti, Medici familjens nya residens. Denna korridor som än i dag finns kvar går från Palazzo Vecchio, genom Uffizi, över Ponte Vecchio, in i San Felice kykan (var Medici familjen kunde vara med på mässor utan att behöva beblanda sig med de andra kyrkobesökarna) och till Boboli trädgården som tillhör Palazzo Pitti. Denna korridor som Vasari lyckades uppföra på endast 6 månader är idag stängd för allmänheten, och special tillstånd krävs för att kunna besöka den.

När Ferdinando l de' Medici sedan tog över styret av Florens så lät han installera l´Opificio delle Pietre Dure i en av vingarna av Uffizi, i dessa laboratorier, som än idag existerar som en renommerad skola för restauratörer, fanns guldsmeder, juvelerare, skulptörer, målare och trädgårdsmästare. Här lät man även installera samlingar av vapen och armatur i en av salarna. Med tiden så byggdes och utvidgades samlingarna, under åren 1696 och 1699 lät Cosimo lll ställa ut olika naturliga kuriositeter som mumier, inbalsamerade djur och värdefulla romerska statyer.

När Medici familjens era tillslut kom till sin ände, så gav man bort de stora samlingarna till Lorena dynastin med förutsättningen att de stannade i Florens, och detta löfte höll man. Då Pietro Leopoldo di Lorena öppnade museet för allmänheten 1769 så gjorde han några drastiska förändringar, man flyttade alla vapen och all vetenskaplig utrustning till de la Specola museet, på detta sätt skilde man konst och vetensklap åt och kvar i Uffizi blev målningarna, som med tiden blev uppdelat och systematiserat efter skola, antika statyer och mindre konstverk. Mellan åren 1842 och 1856 uppfördes de 28 statyer i marmor som man finner i nischerna på Uffizi´s yttervägg, här finner man kända Florentinare som Machiavelli och Giotto.

I Uffizi´s historia finns tyvärr även ett tråkigt inslag, den 27 Maj 1993 blev museet utsatt för ett bombattentat som dödade 5 personen och som allvarligt skadade en del av museet samt Vasari korridoren. I dag har man lyckats återställa den skadade delen samt de objekt som blev skadade, men en minnes skylt sitter nu där för att hedra de 5 oskyldiga personer som fick sätta livet till i en av Maffians attacker.

För att läsa mer om Uffizi museet samt för deras öppet tider se : http://www.polomuseale.firenze.it/english/musei/uffizi/
Här kan ni även förboka biljetter, vilket är högst rekommenderat i under högsäsong, kötiderna kan annars vara upp till 3-4 timmar.