Cityresa till Florens

Res med Escapeaway på storstadssemester till magnifika Florens

Toscanas huvudstad Florens är ett perfekt resmål för en cityresa eller förlängd weekend för två, eller dem med lite större barn. Se det stora urval av hotell och semesterbostäder.

Florens - smaka på namnet. Vad får det dig att tänka på? Konst? Kultur? Mat? Vin? Skönhet? Historia? Shopping? Storstadsliv? I så fall har du rätt. Florens, regionhuvudstad i en av Italiens vackraste områden, norditalienska Toscana har allt du kan önska för en perfekt långhelg eller storstadssemester.

Res på storstadssemester till renässansens vagga

Florens historiska centrum är relativt litet, men välpackat med sevärdheter och upplevelser. Detta gör det enkelt att utforska staden till fots, och utforska Florens är verkligen ett sant nöje som tar dig tillbaka i tiden.

Florens historia är lika magnifik som det är turbulent. Staden var en av de mest välmående under Medeltiden, och anses vara födelseplatsen för renässansen. Renässansen var ett andligt uppvaknande inom konst, kultur, litteratur, teknik och utbildning som svepte över Europa från åren omkring 1400 till ungefär 1700. Uppvaknandet handlade i korthet om att människan inför Gud var centrum för vår världsbild. Detta skapade grunden för en stor del av vårt moderna tänkande i nutid. Sett i detta ljus, kan Florens betydelse för Europa och hela västvärldens utveckling knappast överskattas.

Florens var flera gånger, under 15- och 1600-talet under den mäktiga familjen Medici, som på imponerande vis kämpade från rikedom till kunglig status. Familjen har också fostrat flera påvar. Under en kort period på 1800-talet var Florens huvudstad i det som då kallades "Kungariket Italien", och staden har varit ramen för flera revolutioner.

Sevärdheter i Florens

Upplev florentinernes känsla för affärer på Ponte Vecchio
Du glömmer aldrig den fascinerande synen av Ponte Vecchio ("Den gamla bron") där du kommer att känna dig hänförd till en äventyrlig, italiensk medeltid. Det är nämligen fortfarande bra håll igång i butikslivet på bron, där generation efter generation av olika aktörer sedan Medeltiden har haft sina butiker. Tidigare var det vanligt att butikerna byggdes på broar, men denna tradition har i stort sett försvunnit. I Florens har man dock bevarat den, vilket bidrar till att ge staden en klassisk charm.

I äldre tider slog florentinarna vägen förbi Ponte Vecchio när de skulle köpa kött. Det var här slaktarna höll till. Idag är det främst smycken, ädelstenar, konst och souvenirer som du kan köpa när du njuter av en tur på den stämningsfulla Ponte Vecchio.

Brons historia är rik som Florens egen och många märkliga omständigheter i samband med det:
Till exempel, alla broar i Florens bombades av tyskarna under Andra Världskriget, med undantag av Ponte Vecchio. Det sägs att bron blev skonad som följd av direkt order från Adolf Hitler.

Uttrycket "konkurs" tros också i gamla tider för att ha uppstått bland Ponte Vecchios butiksägare. Berättelsen handlar om en affärsman som inte kunde betala sina skulder, och därför fick sitt bord (på italienska: "banco") förstört (på italienska: "rotto") av soldater. Bordet använde han för att lägga fram sina varor på där han satt på bron och sålde. När han inte längre hade ett bord, kunde han inte sälja sina varor, och därmed hade han ingen verksamhet. Den stackars mannen var i konkurs. Uttrycket kan emellertid också spåras tillbaka till "Banca" (bank) "rotta" - alltså "förstörd bank".

Möt renässansmänniskan David på din cityresa till Florens
Flera av världens viktigaste konstverk kan ses i Florens. En av dem är marmorstatyn David, som utformades mellan 1501-1504 av skulptören Michelangelo. David skildrar en ung, stilig man, som på en gång är lugn och aggressiv: Hans ansiktsuttryck är lugnt men hans näsborrar är något vidgade, pannan rynkad och ögonen trotsiga. Hans händer och huvud är relativt stora jämfört med resten av kroppens proportioner, som symboliserar styrka och visdom. I renässansen fanns ett starkt fokus på intellektet och det andliga, som var inspirerad av de gamla grekiska filosoferna.

David står som en symbol för den perfekta renässansmänniskan som är intelligent men också stark; vilande i sig själv, men också redo att slåss, om det kommer fiender. Han är essensen av mänsklig skönhet som man uppfattade det i renässansen - både inre och yttre. Du kan beundra David statyn på Accademia di Belle Arti di Firenze.

Korta stadsresor till Florens?

Då Florens historiska centrum som skrivet ovan är relativt litet, är en förlängd helg faktiskt en riktigt bra tidsram som ger en oförglömligt underbar vistelse i Florens.

Du ska inte missa Ponte Vecchio, och Michelangelos mästerverk David är naturligtvis också ett måste. Den överväldigande skönhet Boticellis målningar låter dig sugas in i Uffizi museet.

Gör det mesta av din storstadsvistelse: Upptäck Florens till fots
Men om du verkligen vill njuta av din förlängda weekend i Florens rekommenderar vi dig att undvika checklist-metoden där du går från sevärdhet till sevärdhet. Florens upplevs bäst på lugna promenader, till exempel i det tillbakalutade Oltrarno kvarteret. Här hittar du många små, unika butiker, där hantverkare tillverkar sina varor. Gå även förbi stadens livliga marknad Mercato Centrale, som liknar en sydländsk version av våra saluhallar - bara större, mer historiskt och med många fler möjligheter att glädja ögat och gommen. Insup atmosfären och överväg om du ska utnyttja möjligheten att smaka något gott - men inte helt billigt - från det lokala köket. Prova till exempel tryffelbaren på andra våningen eller vad sägs om ett glas toskanska rödvin och ett snabbt tilltugg innan middagen?

En romantisk mini-kryssning i gondol nedför floden Arno är också ett fint sätt att få en översikt över staden, medan du kopplar av. På vissa av turerna serveras du ett glas Prosecco, och många av guiderna berättar ofta några färgstarka berättelser om vad som hänt i Florens genom tiderna.

Och vad du än gör, missa inte de många trattorior, gelateriaer och vinbarer som gör livet i Florens så angenämt - eller "dolce" (söt) som italienarna säger. Nedan berättar vi mer om vad du kan förvänta dig av gastronomisk njutning i Florens.

Lokal gastronomi ger din storstadssemester i Florens extra “dolce”

Toscana är mycket troligt det ursprungliga hemmet för italiensk matkultur som vi känner det i dag, och regionens viner är världsberömda för sin kvalitet. I Florens kommer du inte att missa möjligheter att njuta av utsökt italiensk mat i alla prisklasser, och ditt glas vin till maten kommer ofta vara en upplevelse i sig.

Sitt ner vid ett bord med klassisk rödvit duk på något av Florens många charmfyllda trattorior och njut av den berömda Bistecca Fiorentina (T-bone stek) eller gryta med viltkött, där kocken tillbringat timmar med att förbereda. Ett glas eller två av det lokala, smakfulla Chianti kommer inte att göra dig besviken under den gastronomiska resan.

Många av de lokala ingredienser florentinare idag använder i sin mat har inte förändrats under århundraden. Smaka läckra tilltugg eller förrätten pappa con pomodoro (brödbitar vända i färska tomater) och föreställ dig att denna maträtt gått i arv från generation till generation genom Florens historia.

Ser fram emot en storstadssemester i Florens med Escapeaway - Vi är dina experter i Italien.

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Florens

Populära hotell i Florens

Italien, Toscana, Florens
8,8
Mycket bra
853 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Florens
9,3
Fantastiskt
1713 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till havet: ca. 90 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Florens
9,1
Fantastiskt
324 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)