Resor till Florens

Florens - allt på en gång. Härliga resor till Florens - Toscanas pärla.

På en resa till Florens, är det lätt att ställa sig själv frågan: är det här en riktig stad, eller ett levande museum? Svaret är faktiskt både ock. Florens är en liten storstad, med en lång rad otroliga sevärdheter, placerade inom endast ett par kvadratkilometer.

Florens är med andra ord en stad, du kan lära känna på djupet, på relativt kort tid och stadskärnan är perfekt till att promenera i och insupa alla glädjeämnen som en stad av denna karaktären automatiskt bjuder på. Även om du endast ett par dagar att spendera i staden, hinner du med sevärdheter som Galleria dell'Accademia, Il Duomo, Piazza della Signoria, Uffizierna, Ponte Vecchio och Giardino di Boboli.

Om du reser till Florens under sommaren, eller i samband med en helgdag, är det ofta köer till de flesta  av stadens museer - framförallt Uffizierna och Accademia - men upplevelserna är utan tvekan värt väntan, då du kan betrakta unika mästerverk på nära håll, och i otroliga omgivningar.

Guldera

Florens är huvudstaden i Toscana. Staden har varit ett kulturellt centrum sedan tidig medeltid. Boccaccio, Dante, Giotto, Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Brunelleschi ... från medeltiden till renässansen ser vi att en mycket stor del av västvärldens konstnärer, vetenskapsmän och arkitekter härstammar eller har studerat i Florens, som i de dagar var ett ekonomiskt och kulturellt centrum som hela Europa refererade till.

Världens största museum

Staden präglas fortfarande av den atmosfär och arkitektur som fanns under forna tider. Idag fylls stadens gator av turister som dock har svårt att hitta de ”riktiga” florentinarna. Om man reser till Toscana bör man förr eller senare besöka Florens: Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria, Uffizi galleriorna, kyrkorna Santa Maria Novella och Santa Croce, Palazzo Pitti med dess utställningar, domkyrkan med Brunelleschis kupol och Giottos klocktorn... Man behöver inte kunna namnet på alla de arkitekter, ingenjörer, konstnärer, stenhuggare etc.. för att bli överväldigad av Florens konstverk. Hela stadens historiska centrum är nästan ett museum i sig själv, men utan att vara tyst och trist!

Stadens andra sida

Det finns stor risk att du blir ordentligt hungrig och törstig av all denna kultur, men det finns det botemedel mot. Florens kan erbjuda något för varje smak, från internationell snabbmat till en restaurang med tre stjärnor från Guide Michelin. Lägg där till ett hav av utsökta vinbarer till folkliga torg och pubar. Det finns också ett pulserande nattliv, utmärkt shopping som går från de största märkena (Gucci härstammar från Florens) till marknad i parken Le Cascine samt stora konserter och mycket, mycket mer.

Hotell i Florens

Populära hotell i Florens

Italien, Toscana, Florens
8,3
Mycket bra
675 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Toscana, Florens
9,2
Fantastiskt
446 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Toscana, Florens
9,5
Fantastiskt
422 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

En flexibel resa till Florens med Escapeaway

Området omkring Florens är hjärteblod för oss på Escapeaway, och vi erbjuder fler än 100 semesterbostäder i Florens och närområdet. Så oavsett om du föredrar semesterlägenhet eller hotell, hjälper vi dig hela vägen. Kanske har du lust att arrangera ett besök av Florens med en tur till stranden utmed Toscanas västkust? Alla våra hotell och semesterboende är noga utvalda och handplockade samt besökta av våra medarbetare. På så vis säkrar vi att standarden lever upp till våra egna förväntningar - så vi inte gör dig besviken. En semester i Florens ska vara fri för bekymmer - och full av upplevelser.

Det är möjligt att reservera biljetter online, till alla 13 statliga museum, "Musei Statali", härunder bland annat Uffizierna, Galleria dell'Accadmia, Palazzo Pitti, Museo del Bargello, Museo Archeologico och Medici-kapellen. För att komma in på Uffizierna eller Accademia under högsäsongen, bör du reservera din biljett minst 6 veckor i förtid.

Det flesta hotell i Florens hjälper gärna till med att boka guidade turer, så nyttja gärna de lokala för att planlägga din resa, så att du får mest möjliga ut av denna häpnadsväckande stad.

För den som gärna vill uppleva Florens utan att gå in på en massa museum, rekommenderas att starta dagen med en cappuccino på ett lokalt café, medan du inandas den toskanska morgonluften. Därefter kan du spatsera ut och betrakta stora kyrkor, såsom Santa Maria Novella, Santa Croce och San Marco. Lunchen intas naturligtvis på en av stadens många torg, t.ex. i form av en pizza med lokala råvaror.

Undvik folkmängderna

Under högsäsong och helgdagar, kan Florens vara en aning trång, men särskilt Bargello, San Marco och San Lorenzo är trevliga sevärdheter, som generellt lockar mindre folkmassor. Ännu bättre är mästerverken i Cenacolo di Sant'Apollonia, Chiostro dello Scalzo och Basilica di Santa Trinita. Sidogatorna i Oltrano är charmiga, och mindre befolkade av turister - här hittar du det "äkta" Florens. Och är dagen inte för varm, kan du överväga att ta en promenad upp till Piazzale Michelangelo eller San Miniato al Monte.

Så reser du till Florens

Från Sverige och Danmark går det i perioder direktflyg till Florens flygplats, Amerigo Vespucci International Airport, som i folkmun kallas Aeroporto di Firenze. Flygplatsen ligger endast 5 km från centrum, och utöver taxi går också många lokala bussar in till staden. Dessutom finns numera en spårvagn, Tram T2 Vespucci, som gör det lättare att ta sig till och från flygplatsen, centrum och tågstationen Santa Maria Novella.

Som alternativ till Florens flygplats kan du också nyttja flygplatserna i Pisa, Rom eller Bologna. Alla dessa tre städer har direkt tågförbindelse till Florens, och det är ofta större möjligheter att hitta billiga flyg hit.

Hos Escapeaway kan du boka flyg direkt, eller med mellanlandning, från de större flygplatserna i Sverige och Danmark.

Fotboll i Florens

Fotbollsklubben Fiorentina är stadens stolthet, och italienarna är generellt helt tokiga i fotboll. Hemmamatcherna spelas på Stadio Artemio Franchi, där nästan 50.000 åskådare får plats. Biljetterna är normalt sett ganska  enkla att få tag på, och de är inte heller så dyra - i alla fall inte i jämförelse med många av de andra ligorna i Europa. Reser du till Florens under fotbollssäsongen, är det klart värt upplevelsen att ta en tur till stadion, om möjligheten finns.

Mer information om din resa till Florens

Florens är Toscanas huvudstad, och regionens mest befolkningsrika stad, med nästan 400.000 invånare (1,5 miljoner om vi räknar med förorter och inlandet). Staden är ett av de mest populära resmålen i Italien, men cirka 13 miljoner besökare varje år.

Och det är lätt att förstå varför, för staden är en sann historisk skattkista: på medeltiden var den en av världens mest välmående städer, och ett europeiskt centrum för handel och finans. På den sena medeltiden blev den ett kulturellt och konstnärligt centrum och födelseplats för renässansen med den berömda familjen Medici och uppkomsten av några av Europas största konst- och kulturhistoriska personligheter, såsom Michelangelo, Raphael, Botticelli, Leonardo da Vinci, Titian, Bruncelleschi, Dante och Niccolò Machiavelli.

Stadens enastående konstnärliga och arkitektoniska arv kan fortfarande upplevas i stadens centrum, som blev utnämnt till världsarv av UNESCO år 1982. Inte minst går det att upplevas i stadens alla museum, framförallt på det världsberömda konstmuseet Galleria degli Uffizi, samt i renässanspalatset, Palazzo Pitti.

Och så är det alla andra enastående byggnader, palats och monument i staden, såsom Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria, kyrkorna Santa Maria Novella och Santa Croce, och den ikoniska domkyrkan med Brunelleschis kupol och Giottos klocktorn, som alla bör upplevas på en resa till Florens.

Boka en paketresa, inkl. flyg, hotell och hyrbil

Hos Escapeaway kan du välja mellan marknadens största och starkaste utbud av hotell och semesterbostäder i Florens och i resten av Toscana. Om du bokar både flyg, boende och eventuell hyrbil på en och samma gång via vår sökmotor, så täcks du av resegarantin - och du får alltid de lägsta priserna hos oss.

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen på en härlig resa till Florens!

Vad tycker gästerna om i Florens?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 61 recensioner