Restips till Florens

Florens är en historisk skattkammare - här har konstnärer som Michelangelo, Botticelli och Da Vinci lämnat sina avtryck. Idag är Florens en liten storstad som både är välskött och kaotisk, modern och antikvarisk - det finns nog inget liknande! 

När man reser till Florens är det omöjligt att inte ställa sig frågan: Är det här en riktig stad eller ett levande museum? Svaret är "ja, det är både och". Florens har ett brett utbud av otroliga sevärdheter utspridda över bara några kvadratkilometer.

Florens är huvudstad i Toscana och regionens folkrikaste stad med ca 383 083 invånare och mer än 1,5 miljoner i förorterna. Staden är ett av de mest populära resmålen i Italien med cirka 13 miljoner besökare varje år. 

Under medeltiden var Florens en av världens mest välmående städer och ett europeiskt centrum för handel och finans. Under senmedeltiden blev staden ett kulturellt och konstnärligt centrum och senare renässansens födelseplats med stöd av den berömda familjen Medici och framväxten av några av de största personligheterna i europeisk konst och kulturhistoria som Michelangelo, Raphael, Botticelli, Leonardo da Vinci, Titian, Brunelleschi, Dante och Niccolò Machiavelli.

Stadens enastående konstnärliga och arkitektoniska arv kan fortfarande upplevas i den historiska stadskärnan som lades till på UNESCO: s världsarvslista redan 1982 och i stadens många museer - inte minst det världsberömda konstmuseet Galleria degli Uffizi och det magnifika renässanspalatset Palazzo Pitti

För att inte tala om alla andra enastående byggnader, torg och monument i staden, som Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria, kyrkorna Santa Maria Novella och Santa Croce och den ikoniska domkyrkan med Brunelleschis kupol och Giottos klocktorn. Hela den historiska stadskärnan är ett museum i sig och som alla bör uppleva på en resa till Florens.

Om du reser till Florens under sommaren eller runt allmänna helgdagar är det ofta kö till många av de florentinska museerna - särskilt Uffizi och Accademia - men upplevelserna är utan tvekan värda att vänta på eftersom du får se unika mästerverk på nära håll i några helt otroliga omgivningar.

Guldåldern i Florens

Florens är huvudstad i Toscana och har varit ett kulturellt centrum sedan tidig medeltid. Från medeltiden till renässansen var en stor del av västvärldens mest erkända konstnärer, vetenskapsmän och arkitekter antingen födda eller lärlingar i Florens. På den tiden var Florens ett ekonomiskt och kulturellt centrum som beundrades och respekterades av resten av Europa. Från medeltiden till renässansen ser vi att en mycket stor andel av västvärldens mest framstående konstnärer, vetenskapsmän och arkitekter har sitt ursprung i eller har utbildats i Florens.

Undvik folkmassorna

Under vissa perioder kan Florens vara lite trångt, men särskilt Bargello, San Marco och San Lorenzo är sevärdheter som i allmänhet drar lite mindre folkmassor. Ännu bättre är de specifika mästerverken som finns i Cenacolo di Sant'Apollonia, Chiostro dello Scalzo och Basilica di Santa Trinita. Sidogatorna i Oltrarno är charmiga med mindre turister och om det inte är för varmt kan du överväga en promenad upp till San Miniato al Monte.

Den andra sidan av staden

Du kommer helt säkert att bli både törstig och hungrig av all kultur och historia och Florens har något för alla! Från internationell fast-food till en restaurang med 3 Michelinstjärnor och utsökta vinbarer till mysiga barer. Om du vill ha något extra speciellt ska du besöka Il Mercato Centrale (centrala matmarknaden) där du på bottenvåningen hittar lokala butiker som säljer all slags mat och på första våningen finns flera restauranger som serverar ett oändligt utbud av läckra rätter. Annars finns det gott om bra shoppingmöjligheter, från de största märkena som Gucci (som är från Florens) till veckomarknaden i parken Le Cascine.

Fotboll i Florens

Fotbollsklubben Fiorentina är stadens stolthet och italienarna är mycket fotbollsintresserade. Hemmamatcherna spelas på Stadio Artemio Franchi som har plats för nästan 50 000 åskådare. Biljetter är i allmänhet lätta att få tag på och är inte alltför dyra - åtminstone inte jämfört med några av de andra stora ligorna i Europa. Om du reser till Florens under fotbollssäsongen är det definitivt värt att unna sig en resa till stadion om tillfälle ges.

Värt att veta 

Flygplatsen i Florens heter Aeroporto di Firenze eller officiellt Amerigo Vespucci International Airport och ligger bara 5 km från centrala Florens. Det finns lokalbussar till stadens centrum och en spårvagn, Tram T2 Vespucci, som gör det enkelt att ta sig till och från flygplatsen, stadens centrum och tågstationen Santa Maria Novella

Det är möjligt att boka biljetter på nätet till alla de 13 Musei Statali (statliga museer) som bland annat Uffizierna, Galleria dell'Accademia, Palazzo Pitti, Museo del Bargello, Museo Archeologico och Medici-kapellen, bland andra. För att komma in på Uffizierna eller Accademia under högsäsongen bör du förboka biljetter minst 6 veckor i förväg. 

De flesta hotell i Florens hjälper dig gärna att boka guidade turer, så dra nytta av lokalbefolkningens expertis när du planerar din resa för att få ut det mesta av din vistelse i denna minnesvärda stad. 

Välkommen till Florens med Escapeaway

Med oss på Escapeaway kan du planera och skräddarsy din resa precis som du vill ha den. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla fantastiska platser i området och Toscana

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Florens

>>> Läs mer om Toscana

>>> Läs mer om Italien

 

Hotell i Florens

Populära hotell i Florens

Italien, Toscana, Florens
9,1
Fantastiskt
1901 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Toscana, Florens
9,1
Fantastiskt
339 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Florens
9,4
Fantastiskt
406 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Vad tycker gästerna om i Florens?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 61 recensioner